Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε πως την ώρα που η Τουρκία εμφανίζει τέτοια προκλητικότητα και κινητικότητα στο Αιγαίο η Βουλή δεν μπορεί να μην συζητά γι’ αυτό και κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη «να μην κρύβεται» και να παει στη Βουλή να ενημερώσει τους πολίτες για τα ελληνοτουρκικά.

«Από χθες έχει βγει στο Νότιο Ανατολικό Αιγαίο όλος ο Τουρκικός στόλος. 45 και πλέον πολεμικά πλοία βρίσκονται Νότια της Ρόδου. Για να επιχειρήσουν υποστηρικτικά σε έρευνες του Τουρκικού ερευνητικού Ούρους Ρέις, που έχουν προαναγγελθεί σε μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Και όχι σε αμφισβητούμενα νερά.Και εσείς εδώ κάνετε σα να μη συμβαίνει τίποτα για να συνεχίσετε απτόητοι το θεάρεστο έργο σας. Να δικάσετε τους πολιτικούς σας αντιπάλους.

Και να διχάσετε τον ελληνικό λαό».

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία πως «ενώ με διαρροές από το Υπουργείο Άμυνας δημιουργεί «πολεμικό κλίμα», εντούτοις «Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες να μένουν χωρίς επίσημη ενημέρωση και οι πολιτικές δυνάμεις το ίδιο.

Και ενώ ολόκληρος ο Τουρκικός στόλος είναι έξω και βγαίνει και ο ελληνικός, ο κος Μητσοτάκης αρνείται όχι μόνο να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς και τον ελληνικό λαό, αλλά αρνείται να συγκαλέσει το ΚΥΣΕΑ, το αρμόδιο κυβερνητικό όργανο να πάρει αποφάσεις και να συντονίσει. Γιατί ;

Για να μη δραματοποιήσουμε τη κατάσταση. Πόσο πιο πολύ από όσο είναι;» αναρωτήθηκε συμπληρώνοντας πως «η Τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο δε χωρά κανέναν εφησυχασμό».

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως η Τουρκία επιμένει να αρνείται εδώ και καιρό να παίξει με όρους συνεργασίας και καλής γειτονίας» αναφέρθηκε στην «ανιστόρητη και προκλητική απόφαση για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί» σημειώνοντας πως πλέον έρχεται και «αυτή η κλιμάκωση, η επίδειξη στρατιωτικής ισχύος στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο».

Ο κ. Τσίπρας στη συνέχεια συμφώνησε με τα χθεσινά λεγόμενα του κ. Μητσοτάκη, πως δηλαδή απαιτείται ενότητα σημειώνοντας όμως πως «την ενότητα τη διασφαλίζει πρωτίστως η ηγεσία της χώρας. Στην πράξη. Με έργα.

Ποια ενότητα επικαλείστε όταν ενάμισι μήνα τώρα έχετε ξεκινήσει το γαϊτανάκι της σπίλωσης των πολιτικών σας αντιπάλων;

Ποια ενότητα όταν έχετε οδηγήσει με σχέδιο τη πολιτική ζωή του τόπου στο βούρκο.

Με τις κασέτες, με τις παράνομες παρακολουθήσεις των πολιτικών σας αντιπάλων.

Με τους φακέλους που χτίζατε επι χρόνια, με τη βοήθεια πρακτόρικων μηχανισμών, για να πλήξουν όταν εσείς θα επιλέξετε τους πολιτικούς σας αντιπάλους ;

Και τώρα μιλάτε για ενότητα;»

Ο κ. Τσίπρας μίλησε και για την γραμματέα της ΚΟ, Όλγα Γεροβασίλη σημειώνοντάς προσπαθούν από την κυβέρνηση να την σπιλώσουν «χωρίς κανένα στοιχείο.

Με παράνομες ηχογραφήσεις διαλόγων. Τις οποίες υιοθετήσατε. Αλά καρτ βεβαια. Είναι ντροπή σας».

«Ποια ενότητα;» συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «Όταν ο κ. Μητσοτάκης αρνείται τη σύγκλιση του Συμβουλίου Πολιτικών αρχηγών. Όταν δεν ενημερώνει. Όταν δε συγκαλεί ούτε το ΚΥΣΕΑ.

Και όταν σήμερα, μια μέρα έντασης και κρίσης με ολόκληρο το Τουρκικό στόλο Νότια της Ρόδου και Δυτικά του Καστελόριζου, εσείς επιμένετε να αξιολογείτε ως το μείζον, το κορυφαίο, το πιο σημαντικό, να στήσετε κάλπη για να παραπέμψετε τους πολιτικούς σας αντιπάλους.

Τι μήνυμα στέλνετε στον ελληνικό λαό;

Και τι μήνυμα στέλνετε σε αυτούς που θέλουν να δημιουργήσουν τετελεσμένα στο Αιγαίο, όταν σας βλέπουν να ασχολείστε και εδώ με το πως θα κεφαλαιοποιήσετε πολιτικά μια δύσκολη κατάσταση στα εθνικά;»

Ο κ. Τσίπρας ολοκληρώνοντας την ομιλία του σημείωσε πως επιφυλάσσεται  να τοποθετηθεί «και επι της ουσίας της παραπομπής και επι της ουσίας της κρίσης που έχει ήδη ξεσπάσει και με δική σας ευθύνη» και ζήτησε την παρουσία του πρωθυπουργού στη Βουλή.

«Δε μπορεί να κρύβεται. Να ενημερώσει τον ελληνικό λαό. Να μας πεί ποιο είναι το σχέδιο της χώρας ώστε να αποτραπεί η παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων» είπε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Υπενθύμισε επίσης πως την τελευταία φορά που η Άγκυρα έστειλε ερευνητικό στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα, τον Οκτώβρη του 2018 «η χώρα είχε σχέδιο αντιμετώπισης. Οι ένοπλες δυνάμεις κινήθηκαν έγκαιρα. Και οι έρευνες απετράπησαν».

«Θεωρώ αυτονόητο ότι το ίδιο σχέδιο υπάρχει και σήμερα. Και περιμένουμε ο κος Μητσοτάκης να το θέσει σε εφαρμογή» είπε ο κ. Τσίπρας καλώντας τον κ. Μητσοτάκη «Να ενημερώσει τη Βουλή. Να συγκαλέσει το ΚΥΣΕΑ.

Και να ζητήσει έκτακτη σύγκληση εκ νέου του Ευρωπαικού Συμβουλίου, προκειμένου να αποφασιστούν έστω και εκ των υστέρων κυρώσεις στην Τουρκία για τη διαρκή και επαναλαμβανόμενη προκλητική συμπεριφορά παραβίασης του διεθνούς δικαίου».