Ο πρώην πρωθυπουργός επιτέθηκε με σφοδρότητα στον Αλέξη Τσίπρα, στον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, αλλά και στην Ελένη Τουλουπάκη, ενώ η ομιλία του είχε και πολλά στοιχεία προσωπικού ξεσπάσματος. 

«Το «μέχρι τέλους» ήταν η αγανάκτηση ενός πρωθυπουργού όταν είδε ότι κατηγορείται, επίσης, πως επειδή είχε σπουδάσει στο Χάρβαρντ έγινε …προς τιμήν του ολόκληρο πρόγραμμα δωροδοκίας από την ίδια εταιρία με τελικό αποδέκτη τον ίδιο και με το ποσό 1 εκατ. Ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση όμως, αντίθετα από πριν, οι Εισαγγελείς, έκαναν μια μεν, αλλά ...συγκλονιστική ερώτηση: «Μήπως θα μπορούσαν να ήταν 2 τα εκατομμύρια και όχι ένα;». Και συντετριμμένος ο μάρτυρας … έσπασε και ψέλλισε: «θα μπορούσε» Δηλαδή, οι Εισαγγελείς εκμαίευαν από τους μάρτυρες ακόμα πιο επιβαρυντικές καταγγελίες, από τα ήδη εξωφρενικά που τους κατέθεταν», είπε ο κ. Σαμαράς. «Γι’ αυτό και από το πρώτο δευτερόλεπτο, με τη μήνυσή μου, τους ονόμασα «συμμορία». Από τον τότε Πρωθυπουργό μέχρι και όλους τους Εισαγγελείς Διαφθοράς και τους ψευδομάρτυρές τους!», προσέθεσε. 

Τόνισε, δε, ότι η τότε κυβέρνηση ήθελε να πάει τη χώρα σε εκλογές «με τα κορυφαία στελέχη της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ και της Οικονομίας, υπό την πιο ατιμωτική κατηγορία». «Φανταστείτε να έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ εκλογές με δύο-τρείς από μας προφυλακισμένους!», είπε ο κ. Σαμαράς. 

«Να πάει φυλακή ένας Πρωθυπουργός εάν είναι ένοχος. Ναι! Κανένας δεν είναι υπεράνω του Νόμου…Αλλά να πάει στα περίπτερα, κρεμασμένος στα μανταλάκια ως μιζαδόρος, επειδή έτσι θέλουν οι πολιτικοί του αντίπαλοι, για να τον εξοντώσουν, όχι, ποτέ ! Να παραπεμφθεί με βάση το δόγμα Ρασπούτιν, «στείλτον, κι άσε μετά να τα βρουν τα Δικαστήρια», όχι κύριοι - δεν είναι αυτό Δικαιοσύνη!  Είναι ο «νόμος της ζούγκλας»! «Να βάλουμε μέσα δύο-τρείς, για να κερδίσουμε τις εκλογές»!Όχι, κύριοι, δεν είναι αυτό Δημοκρατία. Αυτό βάζει από την πίσω πόρτα τον Ολοκληρωτισμό!», είπε με ένταση ο Αντώνης Σαμαράς. 

«Το «ποτέ ξανά», μέσα από τη σημερινή  ψηφοφορία, θα υπηρετήσει και την Πολιτική ζωή του τόπου.  Δεν είναι ψήφος εκδίκησης! Είναι ψήφος συνείδησης! Είναι ψήφος αποτροπής. Είναι ψήφος απελευθέρωσης από την μαυρίλα και την παρακμή», είπε ο Αντώνης Σαμαράς. 

Κατονόμασε ως “φυσικούς αυτουργούς” τους εισαγγελείς Διαφθοράς κ.κ. Τουλουπάκη, Ντζούρα και Μανόλη και έκανε λόγο για συγκεκριμένες ευθύνες. «Διακρίνω πως ανησυχείτε και για το ότι θα διερευνηθεί, κάποια στιγμή, και ποιοι άλλοι συμμετείχαν στην «εγκληματική οργάνωση» και πάνω από τον Παπαγγελόπουλο. Δηλαδή, αν ο κ. Τσίπρας, εκτός από «όμηρος» του Παπαγγελόπουλου, ήταν και ο "ιθύνων νους" της σκευωρίας!Εγώ θα επικαλεστώ, λοιπόν, τον ίδιο τον κ.Παπαγγελόπουλο: Είχε πεί πρίν έναν μήνα: «Εγώ αναφερόμουν απευθείας στον Τσίπρα που με εμπιστεύονταν…», είπε ο κ. Σαμαράς. 

Ο πρώην πρωθυπουργός με αναλυτικά παραδείγματα αποδόμησε το κατηγορητήριο που του είχε αποδοθεί και περιέγραψε το πλέγμα ενεργειών του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, σε συνεννόηση με άλλα κεντρικά τότε κυβερνητικά στελέχη, κάνοντας ευθέως λόγο για προσπάθεια ενοχοποίησής του. «Που να ’ξερα ότι η συμμορία είχε επεκτείνει τη δράση της και στο εξωτερικό, ότι είχε "κεντρικό μαγαζί", "παραμάγαζα", outsourcing και ποιος ξέρει τι άλλο Ήξερα για Παπαγγελόπουλο και Τουλουπάκη, αλλά πού να φανταστώ την άνεση του κ. Παπά που την αποκαλούσε σε τρίτους πότε... "τύπισσα" και πότε "κορίτσι μου"…

Θα έπρεπε να ντρέπεστε, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ...Και δεν ντρέπεστε», είπε ο κ. Σαμαράς. 

«Τότε νομίζατε ότι με το παρακράτος που οργανώθηκε μέσα στο Μαξίμου - το «μαγαζί» -  θα παραλύσετε  τα ανακλαστικά  της Ελληνικής Δημοκρατίας, θα ελέγξετε τους «αρμούς της εξουσίας» και θα εξοντώσετε τους αντιπάλους σας…Τώρα όμως αποδείχθηκε ότι η Ελληνική Δημοκρατία είναι ισχυρότερη από το παρακράτος σας και από την άθλια συνωμοσία σας», υπογράμμισε ο πρώην πρωθυπουργός. 
    
Έκανε λόγο για ένα θέμα που κατασκευάστηκε στα υπόγεια του Μαξίμου επί έναν χρόνο, αναφερόμενος μάλιστα σε προαναγγελία των διώξεων από ομιλίες του Αλέξη Τσίπρα ήδη από το 2017. Κατηγόρησε, ακόμα, την Ελένη Τουλουπάκη ότι απέκρυψε κρίσιμα έγγραφα του FBI, λέγοντας ότι τα απέκρυβε συστηματικά ακόμη και κατά παράβαση εντολών των ανωτέρων της.

Τόνισε ότι ερευνήθηκαν εξονυχιστικά πρόσωπα του στενού οικογενειακού του περιβάλλοντος, όπως η σύζυγος του και η ο αδερφός του, χωρίς να βρεθεί τίποτα. “Οι σκευωροί δεν σεβάστηκαν ούτε εμένα, ούτε τους συναδέλφους ούτε τις οικογένειές μας.     Καταστρατήγησαν κάθε έννοια Δικαίου και τσαλαπάτησαν το τεκμήριο αθωότητας!”, είπε ο κ. Σαμαράς. 

Αναφέρθηκε, ακόμα, και στις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ για χρηματοδότηση της προεκλογικής καμπάνιας της ΝΔ το 2015 μέσω εταιρείας του Σταύρου Παπασταύρου. «Αποκαλύφθηκε ότι επρόκειτο για έμβασμα από εταιρία του Μυωνή σε εταιρία του Μυωνή, το 2006! Το 2006 - δέκα χρόνια πριν. Κι ενώ αυτό, προσέξτε: είχε ερευνηθεί κι είχε αρχειοθετηθεί από τους δικούς σας εισαγγελείς, δηλαδή από το δικό σας «μαγαζί»!”, είπε ο κ. Σαμαράς. 

Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι γνωρίζει ότι “ενοχλεί” και στη συνέχεια ξέσπασε. «Κι εμένα βρήκατε να τα κάνετε αυτά. Το μάτι μου το είχα χάσει, αγνόησα το γιατρό και μπήκα στο αεροπλάνο…Της γυναίκας μου της ζήτησα να μην εργαστεί ως μηχανικός όσο ήμουν Πρωθυπουργός για να μη δώσω καμία αφορμή, σε κανένα κακόβουλο, να πει το παραμικρό…Θέλετε κι άλλα; Το πατρικό μου στην Πύλο, η οικογένειά μου το είχε ήδη πουλήσει, μια γενιά πριν, για την πολιτική. Το σπίτι μου στην Κηφισιά, δηλαδή το σπίτι της Πηνελόπης Δέλτα, το κληρονόμησα από τη μητέρα μου! Αυτή είναι η οικογένειά μου. Η οικογένεια Μπενάκη. Που μόνον έδωσε στην Ελλάδα, δεν πήρε. Αυτές είναι οι ρίζες μου, αυτές με σημάδεψαν, αυτές με εμπνέουν, αυτές υπηρετώ. Και μύγα στο σπαθί μου δεν σηκώνω…Εμένα βρήκατε; Δεν ντρέπεστε;», είπε. 

Μίλησε, δε, και για τον Σταύρο Παπασταύρου, λέγοντας ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να «σακατέψει τη ζωή ενός απλού πολίτη”. “Είχατε απόδειξη με βούλα ότι ήταν αθώο κι εσείς μετά του ασκήσατε δίωξη!», είπε ο κ. Σαμαράς. 

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε και για το Μάτι, λέγοντας ότι το δόγμα «Θαψ’ το, γιατί θα σε σκίσουμε», έγινε κεντρικό δόγμα. “Φτάσατε να το εφαρμόσετε και στο Μάτι; Δεν αισχύνεστε που κάηκαν ζωντανοί 102 συνάνθρωποι μας, κι εσάς το μόνο που σας ένοιαζε ήταν μην τυχόν και σας αποδώσει κανείς ευθύνες; Και απειλούσατε κι όλας τον αξιωματικό που ερευνούσε;  Κι έχετε το θράσος και την απανθρωπιά να μιλάτε κι από πάνω; Ακόμα; Σήμερα; Για το Μάτι; Δεν σας στοιχειώνει τίποτε; Ξεπουλήσατε τα πάντα για την καρέκλα σας; Δεν κυλάει αίμα στις φλέβες σας;”, είπε με ένταση ο Αντώνης Σαμαράς. 

«Αν επικρατούσε το «δίκαιο της συμμορίας», θα είχε καταλυθεί το κράτος Δικαίου!», τόνισε, τέλος, ο πρώην πρωθυπουργός. «Όταν ανακαλύπτεις παραδικαστικό κύκλωμα, δεν μπορείς να κάθεσαι και να το κοιτάς:  Έχεις χρέος να το ξεριζώσεις. Με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αλλά να το ξεριζώσεις!», είπε ακόμα.