Αναφερόμενος στις κινήσεις της Τουρκίας μετά και την έκδοση της NAVTEX, μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο κ. Διακόπουλος είπε: «Όσο ισχύει η NAVTEX και τα πλοία δεν έχουν επιστρέψει στις βάσεις τους, είμαστε σε επιφυλακή. Δεν προβλέπω ούτε κλιμάκωση ούτε κάτι χειρότερο. Τείνει προς αποκλιμάκωση η κατάσταση και δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι πάει να κλιμακωθεί. Όσο θα υπάρχει στόλος στο Αιγαίο εμείς θα είμαστε παρόντες». 

Ερωτηθείς τι έπαιξε ρόλο στην αποκλιμάκωση της έντασης, ο κ. Διακόπουλος τόνισε: «Είναι ένας συνδυασμός πιέσεων και της δικής μας αποφασιστικότητας. Η Γερμανία έκανε την πιο δυναμική παρέμβαση. Ήταν οι δικές μας ενέργειες οι οποίες αφαίρεσαν κάθε πρόσχημα από το να πει κανείς ότι η πρόκληση της Τουρκίας δεν ήταν ευθύνη της και μόνο».

Ο κ. Διακόπουλος χαρακτήρισε σωτήρια την τριμερή που έγινε στο Βερολίνο διότι αφαίρεσε κάθε πρόσχημα και έδειξε με τρόπο που δεν επιδέχεται αμφισβήτησης ότι δεν είναι η Ελλάδα αυτή που συντηρεί μια ένταση. 

«Η Ελλάδα έδειξε αποφασιστικότητα όταν βγήκε αυτή η NAVTEX. Θέλω να δώσω συγχαρητήρια στις Ένοπλες Δυνάμεις. Βγήκαν όλα μας τα πλοία και αποδείχθηκε ότι υπάρχει ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων. Είναι ένα σύστημα ολόκληρο που έχει να κάνει με την ισχύ του κράτους και τις διεθνείς του σχέσεις». 

Στο ερώτημα ποια θα είναι η κατάληξη και ο στόχος ποιος είναι απάντησε: «Μια ματιά στον χάρτη θα δείξει ότι η Τουρκία είναι ένας γείτονας με τον οποίο πρέπει να βρούμε ένα Modus Vivendi. Σαφώς και κάποια στιγμή θα μιλήσουμε. Εμείς έχουμε θέσει τους όρους και έχουμε πει ότι δεν συζητάμε υπό πίεση και εξαναγκασμό. Η Τουρκία θέλει να μας οδηγήσει σε ένα επεισόδιο και να συζητήσουμε υπό πίεση».

Στο ερώτημα αν αποκλείει ένα θερμό επεισόδιο είπε ότι «από το 2019 λέω ότι δεν πρόκειται να γίνει θερμό επεισόδιο. Δεν είναι εύκολο να κάνεις bullying στην  Ελλάδα». 

«Μια συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν θα ξεκλείδωνε πολλά πράγματα αλλά δεν το βλέπω άμεσα» δήλωσε ο σύμβουλος ασφαλείας του πρωθυπουργού προσθέτωντας πάντως ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας είναι ανοικτοί.

Διαβάστε Ακόμα

 

Στοχευμένες διεθνείς επαφές Μητσοτάκη με αρραγές εθνικό μέτωπο -Το παρασκήνιο της παρέμβασης Μέρκελ 

Νέο μήνυμα Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Τούρκια: Να σταματήσει τις επιχειρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο