Σε πλήρη ετοιμότητα τουλάχιστον μέχρι της 2 Αυγούστου οπότε και λήγει η NAVTEX της Άγκυρας για έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, παραμένει η Ελλάδα, παρά τις εκτιμήσεις για αποκλιμάκωση στο Αιγαίο. Όλα αυτά μάλιστα, την ώρα που ο Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει το προπαγανδιστικό του παιχνίδι επιμένοντας σε εμπρηστικές δηλώσεις και εκτοξεύοντας απειλές αλλά και εκβιαστικά διλήμματα καλώντας στην ουσία την Αθήνα σε διαπραγματεύσεις αν θέλει να αποφύγει κάποια κλιμάκωση. Στις επαναλαμβανόμενες προκλήσεις η Αθήνα απαντά με μηνύματα ψυχραιμίας, αλλά και αποφασιστικότητας συνεχίζοντας και  τις διπλωματικές επαφές της και  επαναλαμβάνοντας σε όλους τους τόνους ότι είναι ανοιχτή σε διάλογο  όχι όμως υπό το καθεστώς απειλών και εκβιασμών. Η τακτική αυτή είναι σε γνώση της Τουρκικής πλευράς που εξακολουθεί πάντως να παίζει το παιχνίδι των προκλήσεων που κλιμακώνονται όλο το τελευταίο διάστημα με αποκορύφωμα την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος. 

Συνέχεια στις διπλωματικές επαφές 

Η Αθήνα παραμένει σε στενή διπλωματική επαφή με το Βερολίνο και το Παρίσι αφού και οι δυο ευρωπαϊκές πρωτεύουσες παίζουν ενεργό ρόλο στην προσπάθεια αποκλιμάκωσης. Το τρίγωνο συνεννόησης μεταξύ των διπλωματικών γραφείων Αθήνας, Άγκυρας και Βερολίνου φαίνεται πως είναι ενεργοποιημένο κι αυτό τουλάχιστον αποτελεί ένα κανάλι επικοινωνίας που λειτουργεί και μπορεί υπό προϋποθέσεις να βοηθήσει και στην επανέναρξη κάποιων επαφών. 

Η Αθήνα επιδιώκει τον ενεργό ρόλο της Γερμανικής πλευράς που φαίνεται πως μπορεί να αποσοβήσει περαιτέρω κλιμάκωση από την πλευρά της Άγκυρας αφού διαθέτει σοβαρά οικονομικά εργαλεία πίεσης απέναντι στην Τουρκία. Το Παρίσι από την άλλη είναι σε ευθεία γραμμή σύγκρουσης με την Άγκυρα, κυρίως λόγω των αντικρουόμενων συμφερόντων των δυο χωρών στη Λιβύη και της προσπάθειας που κάνει η Τουρκία να «βάλει χέρι» στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις. 

Επαφές Δένδια με ομολόγους της Βουλγαρίας και Ισπανίας 

Σήμερα ο Νίκος Δένδιας θα υποδεχθεί στο υπουργείο Εξωτερικών την αναπλ. Πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Αικατερίνα Ζαχαρίεβα, σε μια επίσκεψη που συμπίπτει με τα 140 χρόνια διπλωματικών σχέσεων των δυο χωρών. Οι συζητήσεις θα εστιασθούν σε ζητήματα διμερών πολιτικών και οικονομικών σχέσεων, καθώς και σε θέματα ευρωπαϊκού και περιφερειακού ενδιαφέροντος, με έμφαση στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Αύριο θα επισκεφτεί την Αθήνα η υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, ενώ την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών θα συμμετάσχει στην κλειστή τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που συζητά τις κυρώσεις κατά της Λιβυής, ύστερα από μεσολάβηση του Βερολίνου. 

Κοινές Ασκήσεις με το «Αϊζενχάουερ»

Το βλέμμα στραμμένο στην περιοχή έχουν και οι ΗΠΑ την ώρα που πλέει νότια της Κρήτης, συνοδευόμενο από 12 πολεμικά πλοία, το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Αϊζενχάουερ», το οποίο θα συμμετάσχει σε κοινές αεροπορικές ασκήσεις με την ελληνική Πολεμική Αεροπορία, κατά τις οποίες θα λάβουν μέρος ελληνικά F-16 από το αεροδρόμιο της Σούδας και F-18 του αμερικανικού αεροπλανοφόρου. 

Διαβάστε Ακόμα 

Ελληνική NAVTEX για ασκήσεις με πυρά στο Καστελόριζο

Ερντογάν: Κάποιοι δεν έχουν ακόμα αποδεχτεί ότι η Κωνσταντινούπολη είναι τουρκική (vid)