Η ελληνική πλευρά βλέπει μια σταδιακή αποκλιμάκωση με την επιστροφή των τουρκικών σκαφών στα λιμάνια τους, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι η ένταση έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Η λήξη συναγερμού με την Τουρκία μπορεί να είναι βραχυπρόθεσμη, λένε στο reader.gr γνώστες των ελληνοτουρκικών αφού ο Ταγίπ Ερντογάν εδώ κι αρκετό διάστημα δοκιμάζει τις αντιδράσεις της Ελλάδας και των συμμάχων της για να πετύχει τους στρατηγικούς του στόχους.

Σύμφωνα με την κυρίαρχη σχολή σκέψης η  Τουρκία μπορεί ανά πάσα στιγμή να βάζει και να βγάζει το στόλο στο Αιγαίο και να προκαλεί συναγερμό στην ελληνική πλευρά. Παράλληλα, τεστάρει όχι μόνο την Αθήνα, αλλά και τη Γερμανία που ασκεί την Προεδρία στην ΕΕ, αλλά και και την Γαλλική κυβέρνηση, που έχει εκφραστεί με πολύ δυναμικό τρόπο απέναντι στα Τουρκικά συμφέροντα στη ΝΑ Μεσόγειο. Κατά συνέπεια δεν μπορεί να αποκλειστεί κάποια άλλη NAVTEX από τις 2 Αυγούστου και μετά, αν όχι κοντά στο Καστελόριζο, ίσως εγγύτερα προς την πλευρά της Κυπριακής δημοκρατίας.  

Χθες ο Νίκος Δένδιας επανέλαβε τις κόκκινες γραμμές της Αθήνας στέλνοντας αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα, δηλώνοντας πως «η Ελλάδα δεν πρόκειται να ανεχθεί να ανεχθεί τετελεσμένα όσον αφορά την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα». Κι όλα αυτά μπροστά στην υπουργό Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Εκατερίνα Ζαχαρίεβα, που δήλωσε την πλήρη αλληλεγγύη της χώρας της στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Η Αθήνα συνεχίζει πάντως τις διπλωματικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση και αποτροπή της τουρκικής προκλητικότητας. Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ. Στο επίκεντρο της συνομιλίας τους, σύμφωνα με ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter, βρέθηκαν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και ευρωπαϊκά θέματα.

Κοντύτερα σε συμφωνία για ΑΟΖ με την Αίγυπτο

Χθες ο Νίκος Δένδιας δήλωσε (MEGA) πως σε ό,τι αφορά τις συζητήσεις για τον καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με την Αίγυπτο δεν είμαστε προ των θυρών για συμφωνία, ωστόσο «έχουμε σημειώσει πρόοδο». «Διαπραγματευόμαστε επί μήνες, ωστόσο δεν είμαστε προ των θυρών για ανακοινώσεις» τόνισε, σημειώνοντας πως θα πρόκειται για μια συμφωνία που θα επιφέρει έννομα αποτελέσματα μέσα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου σε αντίθεση με το «ανύπαρκτο το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Ο ίδιος σημείωσε πως δεν μπορεί να προβλέψει τις επόμενες κινήσεις της Τουρκίας, επισημαίνοντας πως ο τρόπος που βλέπουμε τις ενέργειες διαφέρει από τον τρόπο λειτουργεί η Τουρκία. «Έχει υιοθετήσει μια λογική που αποκλίνει από την λογική των χωρών που λειτουργούν επί τη βάση του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας».