Η χθεσινή συνέντευξη του εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας και στενότατου συνεργάτη του Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, στο CNN Turk ήρθε να επιβεβαίωσει αυτό που εκτυλισσόταν όλες τις προηγούμενες μέρες: η ένταση στο Αιγαίο αποκλιμακώθηκε. Ο κ. Καλίν ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία αποφάσισε να αναβάλλει τους σχεδιασμούς της για έρευνες σε περιοχή και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, μιλώντας για διαβουλεύσεις που είναι σε εξέλιξη με την Ελλάδα. Μάλιστα, σε αλλεπάλληλες τηλεοπτικές του εμφανίσεις χθες, ο κ. Καλίν θέλησε να δώσει το μήνυμα ότι η Τουρκία είναι ανοιχτή σε διάλογο «άνευ όρων», θέλοντας να δώσει την εντύπωση ότι η χώρα του δεν ευθύνεται για την πρόκληση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στο Μέγαρο Μαξίμου υποδέχθηκαν τις ανακοινώσεις της Τουρκίας με ικανοποίηση, εκτιμώντας ότι δικαιώθηκαν οι ελληνικές ενέργειες όλων των προηγούμενων ημερών. «Δεν είναι τι λες, είναι τι κάνεις», έλεγε με νόημα κεντρικός πρωθυπουργικός συνεργάτης στο Reader.gr, εξηγώντας ότι από την αρχή της έντασης στο Αιγαίο η Ελλάδα είχε στείλει το μήνυμα ότι πορεύεται με γνώμονα τις αρχές του διεθνούς δικαίου, ενώ την ίδια ώρα είναι έτοιμη δια παν ενδεχόμενον, προκειμένου να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Αυτός ο συνδυασμός επιμονής στις αρχές του διεθνούς δικαίου, αλλά και το σαφές μήνυμα προς όλες τις πλευρές για το τι θα συμβεί, αν η Τουρκία επιχειρήσει να δημιουργήσει κάποιο τετελεσμένο, είναι που έφερε αποτέλεσμα.

Αποφασιστικής σημασίας, όπως εγκαίρως έχει γράψει το Reader.gr, ήταν η παρέμβαση της Γερμανίας. Δεν ήταν, όμως, μόνο το τηλεφώνημα Μητσοτάκη-Μέρκελ την περασμένη Τρίτη, μετά την τουρκική NAVTEX που έπαιξε καίριο ρόλο. Όπως πληροφορείται το Reader.gr, οι βάσεις είχαν ήδη μπει από την τριμερή του Βερολίνου, με τη συμμετοχή της διπλωματικής συμβούλου του πρωθυπουργού Ελένης Σουρανή και του κ. Καλίν, υπό τον ισχυρό σύμβουλο της Μέρκελ Γιαν Χέκερ. Μάλιστα, η τριμερής είχε γίνει αμέσως μετά τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και η ελληνική πλευρά θα μπορούσε κάλλιστα να έχει αποφύγει να κάτσει στο ίδιο τραπέζι. Όμως, θέλησε να στείλει και στη Γερμανία το μήνυμα ότι δεν είναι η χώρα μας που είναι αρνητής του διαλόγου.

Μάλιστα, όπως πληροφορείται το Reader.gr, και στην τριμερή η στάση της Γερμανίας είχε ως στόχο την άμβλυνση της έντασης, με αποτέλεσμα η NAVTEX μετά από λίγες μέρες να έρχεται σε αντίστιξη με το πνεύμα εκείνης της συνάντησης που στόχο είχε να πέσουν οι τόνοι και να δημιουργηθεί ένα ασφαλές κανάλι επικοινωνίας. «Οι Γερμανοί έπαιξαν σημαντικό ρόλο», λένε πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, μιλώντας για μια ενιαία στάση που φάνηκε από την τριμερή στο Βερολίνο έως και το τηλεφώνημα Μέρκελ στον Ερντογάν. Μάλιστα, σε αυτό το τηλεφώνημα η κ. Μέρκελ φέρεται να ήταν πολύ σαφής προς τον Τούρκο πρόεδρο ότι δεν θα δεχθεί προκλητικές ενέργειες, ιδίως από τη στιγμή που οι ελληνικές θέσεις έχουν καταστεί τόσο σαφείς όλο το προηγούμενο διάστημα.

Όλων τούτων δοθέντων, η αποκλιμάκωση επήλθε, με την ελληνική πλευρά να εκτιμά ότι δεν θα είναι μόνο για μερικές μέρες. Αυτό, βεβαίως, δεν σημαίνει ότι διάλογος θα γίνει με τους όρους της Τουρκίας, καθώς η χώρα μας συζητά μόνο τις θαλάσσιες ζώνες (υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ). Βεβαίως, κυβερνητικά στελέχη δεν μπορούσαν να μην παρατηρήσουν ότι, ίσως για πρώτη φορά, τα όσα είπε ο κ. Ερντογάν δεν έγιναν. Και αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν έγινε στον αυτόματο.

Διαβάστε ακόμα:

Πέτσας για την απόσυρση του Oruc Reis: Θετική ενέργεια, θέλουμε διαύλους επικοινωνίας με την Άγκυρα 

Ελληνοτουρκικά: Σταδιακή αποκλιμάκωση - Συνεχής επιφυλακή