Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν πως η στρατηγική της κυβέρνησης απέδωσε καρπούς, αφού οι τακτικισμοί της Άγκυρας δεν μπορεί να την οδηγήσουν πουθενά. Από την πρώτη στιγμή η Αθήνα έλεγε πως η προκλητική στάση της Άγκυρας πρέπει να πάρει τέλος και να υπάρξει έμπρακτη αποκλιμάκωση. Τόσο η αποφασιστικότητα που επέδειξε η Αθήνα, όσο και τα μηνύματα που έφτασαν απ’έξω, και κυρίως από το Βερολίνο, οδήγησαν την Τουρκία στην σημερινή αναδίπλωση. 

Σε ό,τι αφορά το πλαίσιο του διαλόγου, όπως επεσήμανε χθες ο υπουργός Εξωτερικών, αυτός θα είναι οι διερευνητικές επαφές, οι οποίες με υπαιτιότητα της Τουρκίας έχουν σταματήσει από τον Μάρτιο του 2016 αλλά και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Η μόνη διαφορά που η Ελλάδα αναγνωρίζει και συζητά η Αθήνα είναι η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών και υφαλοκρηπίδας και υπό αυτή την έννοια ο διάλογος είναι σαφέστατα οριοθετημένος και δεν υπάρχουν περιθώρια παρερμηνειών.  

Μπορεί πάντως η Τουρκία να "πάγωσε" τις έρευνες κοντά στο Καστελόριζο, δένοντας το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis στην Αττάλεια, αλλά εξέδωσε νέα Navtex για σεισμογραφικές έρευνες του σκάφους Barbaros στην ΑΟΖ που διεκδικεί το ψευδοκράτος μέσω της Τουρκίας, ανατολικά της Αμμοχώστου.  Η περιοχή εμπίπτει εντός των τεμαχίων 2, 3 και 13 της κυπριακής ΑΟΖ και όπως αναφέρει ο σταθμός της Αττάλειας, η Navtex τίθεται σε ισχύ από σήμερα 28 Ιουλίου μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου 2020. Σε ό,τι αφορά τις σεισμογραφικές έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν ανακοίνωσε χθες την απόφαση Ερντογάν για αναβολή του σχεδίου. Η Αθήνα το χαρακτήρισε πολύ θετική εξέλιξη με τoν υπουργό Εξωτερικών να ξεκαθαρίζει πως «η διαφορά μας με την Τουρκία αφορά το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο και των υπερκείμενων θαλασσίων ζωνών». Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του Ιμπραήμ Καλίν που τόνιζε πως η Τουρκία είναι έτοιμη να συζητήσει άνευ όρων με την Ελλάδα, με την ελληνική πλευρά να επιμένει ότι δεν μπορεί να γίνει διάλογος με τετελεσμένα. 

Η απειλή των κυρώσεων έπαιξε αποφασιστικό ρόλο

Έμπειροι παρατηρητές των ελληνοτουρκικών σχέσεων εξηγούν στο reader.gr πως για την  αναδίπλωση από πλευράς Τουρκίας έπαιξαν ρόλο και οι πιέσεις που ασκήθηκαν από την πλευρά της Γερμανίας αλλά και η απειλή των σκληρών κυρώσεων που ακουμπούν θέτουν σε κίνδυνο την επιβίωση της τουρκικής οικονομίας σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο. Η Τουρκία αναμένεται να προσπαθήσει να προβάλλει προς τον διεθνή παράγοντα πως έκανε την αναγκαία ενέργεια ώστε να καθίσει και να συζητήσει με την Ελλάδα. Εάν κι εφόσον υπάρξει επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών, η Αθήνα επιθυμεί αυτές να πιάσουν το νήμα από τον Μάρτιο του 2016 και όχι από μια νέα βάση, όπως επιθυμεί η Τουρκία. Σε κάθε περίπτωση, η δυνατότητα επανέναρξης του διαλόγου φαντάζει ακόμη δύσκολη.