Μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ «Συμβαίνει στην Ευρώπη», η κυρία Κυριακίδου στάθηκε στη σημασία τήρησης των μέτρων μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο κατά της Covid-19.

«Μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο ή κάποια αποτελεσματικά θεραπευτικά σχήματα, πρέπει όλοι να τηρούμε τα μέτρα τα οποία έχουν ανακοινωθεί».

Ακόμα προσέθεσε ότι «πριν τρεις βδομάδες η Κομισιόν εξέδωσε κατευθυντήριες οδηγίες για τα κράτη μέλη για το πώς θα πρέπει να είναι προετοιμασμένα για τους επόμενους τρεις μήνες».

Στη συνέχεια η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης πιθανολόγησε ότι το εμβόλιο θα είναι έτοιμο τέλη του '20, με αρχές του '21.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχει προχωρήσει σε ευρωπαϊκή στρατηγική για τας θέματα των εμβολίων σε συνεργασία με τα κράτη μέλη. Είμαστε σε διαπραγμάτευση με τη συμμετοχή των κρατών μελών, μ’ έναν μεγάλο αριθμό εταιρειών, που χρησιμοποιούν και διαφορετικές».

Ακόμα προσέθεσε ότι: «Δεν μπορώ να δώσω λεπτομέρειες, εάν όμως προχωρήσουμε και υπάρχει εμβόλιο, αναμένουμε ότι θα είναι ίσως τέλος χρόνου, αρχές του επομένου. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρχει μία αρκετά μεγάλη παραγωγή για να μπορέσουμε να καλύψουμε τον πληθυσμό των κρατών μελών αλλά και άλλων χωρών. Το εμβόλιο σίγουρα είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα αλλά μέχρι τότε θα πρέπει όλοι να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, να τηρούμε τα μέτρα, για να μην πάνε οι θυσίες χαμένες αυτό είναι τεράστιας σημασίας».

Η Επίτροπος Υγείας υπογράμμισε ότι υπάρχει ένα μεγάλο ζήτημα σχετικά με την επανεκκίνηση της οικονομίας σε όλες τις χώρες, ωστόσο υπάρχει και ένα τεράστιο ζήτημα δημόσιας υγείας και όσο πιο υπεύθυνοι είμαστε, θα μπορέσουμε πιο γρήγορα να επιστρέψουμε σε μία νέα καθημερινότητα, είπε ακόμα η κυρία Κυριακίδου.

Τέλος σχετικά με το αν θα έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες δήλωσε:

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προχωρήσει σε μία ευρωπαϊκή στρατηγική, στην οποία συμμετέχουν όλα τα κράτη μέλη με στόχο να έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο όλα τα κράτη μέλη και σε όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως εάν είναι μικρή ή μεγάλη χώρα».

Ακόμα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου κρούει για το γεγονός ότι από το Φθινόπωρο η Ευρώπη θα βρίσκεται αντιμέτωπη για πρώτη φορά τόσο με τον κορονοϊό, όσο και με την εποχική γρίπη, γι αυτό και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει να εμβολιαστεί σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού για την εποχική γρίπη ώστε να μειωθεί η επιβάρυνση».

Διαβάστε ακόμα:

Κορονοϊός – Σύψας: Βρισκόμαστε σε «κόκκινο συναγερμό» - Ένα βήμα πριν το δεύτερο κύμα (vid)

Κορονοϊός: Όλα τα μέτρα στο τραπέζι μετά την έξαρση των κρουσμάτων – Εξετάζεται η επαναφορά του SMS (vids)