Διαρκή μηνύματα αφύπνισης των πολιτών και συνειδητοποίησης του κινδύνου εκπέμπει η κυβέρνηση, μετά την έκρηξη κρουσμάτων το Σαββατοκύριακο που προκάλεσε συναγερμό στο κυβερνητικό επιτελείο και στους λοιμωξιολόγους, οι οποίοι εμφανίζονται άκρως προβληματισμένοι.

Για σήμερα στις 10:30 είναι προγραμματισμένη η τηλεδιάσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Σωτήρη Τσιόδρα, τον Νίκο Χαρδαλιά, τον Βασίλη Κικίλια, τον Βασίλη Κοντοζαμάνη, τον Παναγιώτη Αρκουμανέα (ΕΟΔΥ), αλλά και τον καθηγητή ανάλυσης των δεδομένων Κίμωνα Δρακόπουλο, ο οποίος επιβλέπει το αλγοριθμικό σύστημα εποπτείας της πορείας της επιδημίας. Δεν θα είναι μια τηλεδιάσκεψη αποφάσεων, αλλά επισκόπησης της κατάστασης, ενώ δεν θα πρέπει να αποκλειστεί και κάποιο νέο μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, με κάποιον τρόπο. Υπενθυμίζεται ότι στην αντίστοιχη προηγούμενη τηλεδιάσκεψη, κυβερνητικές πηγές είχαν μετάδωσει μια φράση του, με την οποία ζητούσε από τους λοιμωξιολόγους, εφόσον το κρίνουν απαραίτητο, να σημάνουν καμπάνα για νέα μέτρα. Όπερ και εγένετο την Παρασκευή, με την απόφαση για μάσκες σε όλους τους κλειστούς χώρους, αλλά και το «τέλος» των ορθίων σε παραλιακά μπαρ και λοιπά μπαρ.

Άλλωστε, στόχος της κυβέρνησης είναι να αξιοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα, προκειμένου να δοθεί και να εμπεδωθεί από τους πολίτες ένα μήνυμα κόντρα στη χαλαρότητα που κοστίζει ακριβά, όπως προκύπτει από την ημερήσια καταγραφή των κρουσμάτων.

Την ίδια ώρα, όπως έγινε ήδη από το Σαββατοκύριακο συστηματοποιούνται οι έλεγχοι σε όλη την επικράτεια, με έμφαση ειδικά σε μπαρ, γάμους και λοιπές τελετές, αλλά και σε εργοστάσια. Σε μέρη, δηλαδή, που μπορεί να λειτουργήσουν ως εστίες υπερμετάδοσης, σε περίπτωση που υπάρξει ένα κρούσμα σε κλειστό χώρο ή εφόσον δεν τηρούνται οι αναγκαίες αποστάσεις. Ήδη, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου σε όλη τη χώρα, βεβαιώνοντας εκατοντάδες πρόστιμα και επιβάλλοντας σε αρκετές περιπτώσεις και λουκέτα σε καταστήματα για τη μη τήρηση των μέτρων.

Σε κάθε περίπτωση, για την κυβέρνηση είναι κρίσιμο σε αυτό το στάδιο να εφαρμοστούν τα αυστηρότερα μέτρα που έχουν ήδη δρομολογηθεί με την ΚΥΑ που δόθηκε στη δημοσιότητα τα ξημερώματα της Κυριακής. Από την πορεία τήρησης των μέτρων και, βεβαίως, από τα επιδημιολογικά δεδομένα θα εξαρτηθεί οιαδήποτε συζήτηση, για οιοδήποτε νέο μέτρο, αν και είναι σαφές πως όλο το μπουκέτο των επιλογών είναι πάνω στο τραπέζι, εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Μέχρι στιγμής, πάντως, όπως μεταδίδουν πρωθυπουργικοί συνεργάτες, η κατάσταση δεν είναι δραματική, αν εξαιρέσει κανείς από την ημερήσια καταγραφή που προκύπτουν από τη συρροή κρουσμάτων σε Θεσσαλονίκη και Καβάλα. Επειδή, όμως, την ίδια ώρα ο μεγαλύτερος εχθρός είναι η χαλάρωση, το επόμενο διάστημα σε κεντρικό στοίχημα αναδεικνύεται η υπενθύμιση στους πολίτες ότι ο κορονοϊός είναι εδώ και τρέφεται από την πλημμελή εφαρμογή των μέτρων ατομικής υγιεινής.

Διαβάστε ακόμα

Κορονοϊός: 75 νέα κρούσματα και δύο νέοι θάνατοι στην Ελλάδα

Κορονοϊός: Αναλυτικά όλα τα νέα μέτρα που προβλέπονται σε επιχειρήσεις και χώρους συνάθροισης του κοινού