Ρητή εντολή να τηρηθούν απαρέγκλιτα τα μέτρα για τον κορονοϊό έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την χθεσινή τηλεδιάσκεψη με τον Σωτήρη Τσιόδρα, τον Νίκο Χαρδαλιά, τον Βασίλη Κικίλια κ.ο.κ., επιμένοντας στην ανάγκη να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός που έχει δρομολογηθεί και ανακοινώθηκε την περασμένη Παρασκευή ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Μάλιστα, ρόλο-κλειδί φαίνεται πως έχει αναλάβει ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος έχει επιφορτιστεί με το καθήκον να επικοινωνήσει με τα υπουργεία και να διασφαλίσει ότι τα τηρηθούν τα μέτρα σε όλη την περίμετρο των αρμοδιοτήτων των υπουργείων, σε μια λογική κάθετης εφαρμογής.

Παράλληλα, ο κ. Γεραπετρίτης, κατά τις πληροφορίες του Reader.gr, είναι και το πρόσωπο που έχει αναλάβει και τις επαφές με την Διαρκή Ιερά Σύνοδο με φόντο του εορτσμούς του Δεκαπενταύγουστου, καθώς μέλημα της κυβέρνησης είναι να μην υπάρξει συνωστισμός και οι λιτανείες που θα γίνουν να είναι πιο συντετμημένες και χωρίς κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Άλλωστε, από το Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνουν ότι η Ιερά Σύνοδος έχει βάλει, μέχρι στιγμής, πλάτη στους σχεδιασμούς της πολιτείας, με βάση και τις εισηγήσεις των ειδικών.

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν στο Reader.gr ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σχεδισμός για νέα μέτρα, σε πιο αυστηρότερη κατεύθυνση. Στα σκαριά, όμως, υπάρχει ένα plan B, στη λογική ότι όλα τα μέτρα είναι στο τραπέζι, ενώ σχετικές εισηγήσεις έχουν γίνει και από λοιμωξιολόγους, χωρις μέχρι στιγμής να έχουν υλοποιηθεί.

Σε κάθε περίπτωση, η απαγόρευση όρθιων σε μπαρ αναμένεται να συνεχιστεί και μετά τις 9/8, για μια εβδομάδα ακόμα τουλάχιστον. Στο τραπέζι υπάρχει και εισήγηση για λουκέτο στα μπαρ μετά τα μεσάνυχτα, για να αποφεύγεται ο συνωστισμός. Πάντα στο τραπέζι είναι και τοπικά lockdown, εφόσον κριθούν απαραίτητα, αν και, όπως επεσήμαιναν αρμόδιες πηγές, περιπτώσεις όπως η περιφερειακή ενότητα της Καβάλας θα ήταν δύσκολο να μπουν υπό καθεστώς ευρύτερου περιορισμού. Πάντως, στο μπουκέτο των επιλογών είναι και η επαναφορά του sms για τις ευπαθείς ομάδες, εφόσον υπάρξει σημαντική επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων.

Όλα τα παραπάνω, βεβαίως, αποτελούν εισηγήσεις προς το Μέγαρο Μαξίμου, στη λογική ενός plan B, εφόσον δεν ευοδωθούν τα νέα μέτρα που έχουν αποφασιστεί και τεθεί σε εφαρμογή. Η αξιολόγηση της κατάστασης, πάντως, θα γίνεται ανά 48 ώρες, στις τηλεδιασκέψεις υπό τον πρωθυπουργό, οι οποίες έχουν καθιερωθεί κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή. Βεβαίως, κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν την ανάγκη να δουλέψει και ο τουρισμός φέτος, από τη στιγμή που κάτι φαίνεται πως κινείται για τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, αλλά, όπως σαφώς έχει διαμηνύσει το κυβερνητικό επιτελείο, προτεραιότητα είναι να μην υπάρξει περαιτέρω διάδοση του ιού, ο οποίος καταγράφει ήπια αυξητική τάση.

Διαβάστε ακόμα

Μαξίμου: Κωδικός «αφύπνιση» - Πρεμιέρα στις τηλεδιασκέψεις Μητσοτάκη με Τσιόδρα, Χαρδαλιά, Κικίλια

Η κυβέρνηση σε συναγερμό - Έντονος προβληματισμός για «κόκκινες χώρες», πάρτι και Μέσα Μεταφοράς