Σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού» μετά την εκτίναξη των κρουσμάτων κορονοϊού βρίσκεται η κυβέρνηση, καθώς η χθεσινή ημερήσια καταγραφή των 121 κρουσμάτων δημιουργεί έντονη ανησυχία στις αρχές. Ήδη, όπως αποκάλυψε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, τίθεται σε εφαρμογή και άλλα μέτρα, όπως η παράταση του πλαφόν των 100 ατόμων σε μυστήρια και δεξιώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του Αυγούστου, αλλά και η προοπτική θέσης συντετμημένου ορίου λειτουργίας σε μπαρ κατά τόπους, ανάλογα με την πορεία των επιδημιολογικών δεικτών, με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Σε μια εξαιρετικά κρίσιμη καμπή για τη χώρα, πάντως, η κυβέρνηση επέλεξε να τραβήξει το χαρτί του Σωτήρη Τσιόδρα, αν και είναι σαφές ότι, σε αυτή τη φάση, η καθημερινή απογευματινή ενημέρωση από Τσιόδρα-Χαρδαλιά δεν επανέρχεται. Ήταν μια κίνηση με διττό συμβολισμό. Αφενός, στόχος ήταν να σταλεί σε όλους το μήνυμα ότι τα πράγματα είναι σοβαρά, εξ ου και ο κ. Τσιόδρας βρήκε από το παρασκήνιο και το γραφείο του στο υπουργείο Υγείας και στάθηκε εκ νέου μπροστά στα μικρόφωνα. Παράλληλα, με την εμφάνισή του ο κ. Τσιόδρας διέψευσε για τα καλά τα σενάρια περί διάστασης απόψεων με το Μέγαρο Μαξίμου ως προς τους χειρισμούς στην πανδημία, εκπέμποντας έναν σαφή συμβολισμό.

Είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση ποντάρει και στη διαγενεακή αποδοχή που έχει ο κ. Τσιόδρας ως ένα σύμβολο της κρίσης. Είναι, άλλωστε, κρίσιμο για το Μέγαρο Μαξίμου να μπουν εκ νέου στο παιχνίδι και οι νέοι, ώστε να χρησιμοποιήσουν χωρίς εξαιρέσεις όλα τα μέτρα αυτοπροστασίας. Άλλωστε, όπως έχει επισημανθεί και στις τηλεδιασκέψεις του Μεγάρου Μαξίμου ο ρόλος των νέων είναι καίριος, καθώς εμφανίζονται οι πιο χαλαροί ως προς τα μέσα αυτοπροστασίας και την τήρηση των κοινωνικών αποστάσεων, εκτιμώντας ίσως ότι είναι «άτρωτοι» απέναντι στον ιό. Έτσι, με την επανεμφάνιση του κ. Τσιόδρα, το μήνυμα είναι σαφές προς όλους ότι δεν υπάρχει περιθώριο για χαλαρότητα, καθώς οι επιδημιολογικοί δείκτες έχουν επιδεινωθεί.

Σήμερα, παράλληλα, αναμένεται και νέο μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, στην εν εξελίξει κυβερνητική προσπάθεια αφύπνισης της κοινωνίας, προκειμένου να μην…ξανακυλήσουμε σε επικίνδυνες ατραπούς. Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να προβεί σε μια δήλωση κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που λαμβάνει χώρα κάθε δύο μέρες, Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή, με τη συμμετοχή των κ.κ. Τσιόδρα, Χαρδαλιά, Κικίλια, Κοντοζαμάνη, Αρκουμανέα και Δρακόπουλου. Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται, εκ νέου, να χτυπήσει καμπανάκι προς όλους, με έμφαση στη χρήση της μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους, αλλά και ευρύτερα, σε συνέχεια της επανεμφάνισης του κ. Τσιόδρα. Ο στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι να παγιωθεί προς όλους η εικόνα ότι τα πράγματα είναι σοβαρά και δεν επιδέχονται χαλαρής αντιμετώπισης και σε αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να είναι η παρέμβαση του πρωθυπουργού, λίγο πριν αναχωρήσει για τη Χάλκη και τη Ρόδο, όπου θα βρεθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Διαβάστε ακόμα:

Τσιόδρας: Τα μονοκλωνικά αντισώματα ίσως το νέο όπλο για την αντιμετώπιση του κορονοϊού (vid)

«Κόκκινο καμπανάκι» Τσιόδρα: Η κατάσταση μπορεί εύκολα να ξεφύγει (vid)