Η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την τηλεδιάσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους στη διαχείριση του κορονοϊού στο φιλότιμο των πολιτών δεν ήταν τυχαία. Πρέπει να ενεργοποιήσουμε και πάλι το εθνικό μας εμβόλιο που δεν είναι άλλο από το φιλότιμό μας και όλοι μαζί να τηρήσουμε τα μέτρα τα οποία μας υποδεικνύουν οι ειδικοί και είμαι σίγουρος ότι εφόσον το κάνουμε, και θα το κάνουμε γιατί το κάναμε και στην πρώτη φάση της πανδημίας, θα βγούμε νικητές και από αυτή τη δύσκολη μάχη», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Η φράση, στο τέλος της εισήγησής του δεν είναι κλισέ. Τουναντίον, ο πρωθυπουργός αντιλαμβάνεται ότι οι πολίτες δεν υπακούν απλώς σε κρατικές εντολές. Εξ ου και είναι σε εξέλιξη μια επιχείρηση πειθούς, η οποία δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να συμπληρωθεί και από μια νέα καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών.

Ο κ. Μητσοτάκης, επί της ουσίας, απέφυγε τους δραματικούς τόνους, χωρίς να κρύψει ότι η κατάσταση έχει επιδεινωθεί. Το μαρτυρούν, άλλωστε, οι αριθμοί. «Θα πρέπει να το πούμε ότι η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται κυρίως στη χαλάρωση που σημειώθηκε απέναντι στα μέτρα συμμόρφωσης στο εσωτερικό της χώρας μας κατά το μήνα Ιούλιο. Και σε αυτό πιστεύω ότι έχουμε όλοι μια ευθύνη για αυτό.

Μόλις το 10% των κρουσμάτων είναι εισαγόμενα, τα πιο πολλά κρούσματα αυτή τη στιγμή είναι εγχώρια», είπε ο πρωθυπουργός κατά την τηλεδιάσκεψη, σε μια έμμεση αναφορά με αυτοκριτική διάθεση. Άλλωστε, δεν χαλάρωσαν μόνο οι πολίτες, αλλά και η ίδια η πολιτεία, από τις δημόσιες εκδηλώσεις έως τις ιδιωτικές συναναστροφές.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι θιασώτης της αυστηρότερης προσέγγισης, αν και το προηγούμενο διάστημα δεν δίστασε να πάρει πιο σκληρά μέτρα, όταν απαιτήθηκε. Για παράδειγμα, το πλαφόν για τους γάμους παρατάθηκε ως το τέλος Αυγούστου. Αν φανεί ότι το πρόβλημα συνεχίζεται και προκύπτουν γεγονότα υπερμετάδοσης από γάμους και το επόμενο διάστημα, ίσως το πλαφόν χαμηλώσει ακόμα περισσότερο, αλλά αυτό δεν είναι παρά μια εισήγηση ακόμα.

Γενικώς, ο κ. Μητσοτάκης είναι της άποψης ότι πρέπει να επικρατήσει ψυχραιμία, γιατί τα πράγματα είναι σοβαρά μεν, αλλά όχι δραματικά. Και αυτό αντανακλάται στους αριθμούς του συστήματος υγείας, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν έχει φτάσει στα όρια αντοχής τους, με τις νοσηλείες σε ΜΕΘ να παραμένουν ελάχιστες, παρά την εκθετική αύξηση των ημερησίων κρουσμάτων. Αυτό, βεβαίως, από την άλλη, δείχνει ότι όσοι νοσούν είναι νεότεροι και το περνούν ηπιότερα.

Ο πρωθυπουργός, βεβαίως, καίτοι δεν είναι θιασώτης του…μαστιγίου, προειδοποίησε. «Η πιστή τήρηση των κανόνων γίνεται ακόμα πιο επιτακτική από εδώ και πέρα. Και σε αυτή την κρίσιμη καμπή, ώστε να μην δούμε μέσα στον Αύγουστο μια νέα σημαντική αύξηση κρουσμάτων που θα προκαλέσει διασπορά στην κοινότητα και να μην οδηγηθούμε σε νέα περιοριστικά μέτρα», είπε με σαφήνεια. Με απλά λόγια, εισηγήσεις υπάρχουν στο τραπέζι, απλώς αυτή τη στιγμή προχωρούμε με το ελαφρώς τροποποιημένο plan A.

Πάντως, σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, ο κ. Μητσοτάκης επισκέπτεται σήμερα τη Χάλκη και εγκαινιάζει το κέντρο Υγείας του νησιού, θέλοντας να στείλει το μήνυμα ότι, ανεξαρτήτως μεγέθους, η πολιτεία δεν εγκαταλείπει καμία γωνιά της Ελλάδος σε μια περίοδο καμπής για το σύστημα Υγείας.

Διαβάστε ακόμα:

Σύψας: Να μην γίνουν λιτανείες τον δεκαπενταύγουστο – Ανοιχτό να μειωθούν οι καλεσμένοι σε γάμους (vid)

Κορονοϊός – Ηλεία: Θετικά τρία άτομα από το προσωπικό του Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων της Μυρσίνης