Ο Πρωθυπουργός θα προεδρεύσει σήμερα στην καθιερωμένη τηλεδιάσκεψη για τον κορονοϊό και δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν μέτρα αμέσως μετά, με έμφαση σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική που βρίσκονται σε τροχιά τοπικών περιορισμών, όπου ο αριθμός των κρουσμάτων προκαλεί προβληματισμό.

Κυβερνητική πηγή έλεχε χθες στο reader.gr πως “κανένα μέτρο δεν αποκλείεται” και πως “όλα είναι στο τραπέζι” με μια εξαίρεση: Την επιβολή οριζόντιων μέτρων. Αυτό σημαίνει πως το μοντέλο του Πόρου ή του Αμπελώνα της Λάρισας είναι πολύ πιθανό να εφαρμοστεί άμεσα σε περιοχές όπου παρουσιάζεται αυξημένο πρόβλημα. Η Θεσσαλονίκη αυτή τη στιγμή φαίνεται πως ανησυχεί ιδιαίτερα τους ειδικούς (προηγήθηκε μάλιστα τηλεδιάσκεψη την περασμένη Παρασκευή μεταξύ των κκ. Τσιόδρα και Χαρδαλιά αλλά και των κκ. Τζιτζικώστα και Ζέρβα) και όπως έλεγε κυβερνητική πηγή στο reader.gr, δεν αποκλείεται να αποφασιστούν μέτρα απαγόρευσης λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στις 11μμ. ή άλλου είδους αντίστοιχα με αυτά που ελήφθησαν στον Πόρο. Σχετικές επισημάνσεις πάντως έχουν γίνει από την πλευρά των τοπικών αξιωματούχων, ότι δηλαδή μεγάλος συνωστισμός παρατηρείται σε beach bar ή σε καφέ το απόγευμα στο κέντρο της πόλης ή της Χαλκιδικής.

Στην κυβέρνηση πάντως υπάρχει ευρύτερη ανησυχία για τον αριθμό των κρουσμάτων και ήδη γίνονται οι πρώτες συζητήσεις για το τοπίο σε χώρους εργασίας και σχολεία από τον Σεπτέμβριο. Ήδη ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος έχει εισηγηθεί την τηλεργασία στο Δημόσιο για τις ευπαθείς ομάδες αλλά και την παράταση ισχύος του κλιμακωτού ωραρίου για τους δημοσίους υπαλλήλους, ενώ για τα σχολεία ισχύουν δυο βασικά σενάρια για τις 7 Σεπτεμβρίου που αναμένεται να επιστρέψουν οι μαθητές στις τάξεις: είτε θα ξεκινήσουν όλοι μαζί, με αυστηρά μέτρα προστασίας και χρήση μάσκας σε όλες τις ώρες διδασκαλίας, είτε θα επιλεγεί το σενάριο της εκ περιτροπής διδασκαλίας.

Στο τραπέζι κι άλλα μέτρα

Στο τραπέζι πάντως υπάρχουν κι άλλα μέτρα, όπως αυτό της υποχρεωτικής τηλεργασίας για το δημόσιο, την αυστηρή εφαρμογή της χρήσης μάσκας σε όλους τους χώρους εργασίας αλλά και σε εξωτερικούς χώρους όπου επικρατεί συγχρωτισμός. Το “κοντέρ” έσπασε χθες το φράγμα των 200 κρουσμάτων και στην κυβέρνηση θέλουν αφενός να περάσουν το μήνυμα πως πρέπει να εφαρμοστούν πολύ αυστηρά τα υπάρχοντα μέτρα, όπως για πχ. η τήρηση των ορίων σε μπαρ ή η χρήση μάσκας σε όλα τα ΜΜΜ. Τα επόμενα μέτρα μπορεί να αφορούν περιορισμούς στον αριθμό των καλεσμένων ή συγκεντρωμένων σε δεξιώσεις, γάμους, βαφτίσεις, πάρτυ κτλ. Η χώρα είναι πολύ κοντά στο “κακό σενάριο” λένε επιδημιολόγοι στο reader.gr, αφού ο δείκτης αναπαραγωγής της επιδημίας, το περίφημο R0, από τις 20 Ιουλίου κι έπειτα έχει ξεπεράσει το 1. Αυτό σημαίνει ότι η πανδημία αποκτά μια δυναμικότητα με την έννοια ότι ένας μολυσμένος άνθρωπος μπορεί να μολύνει περισσότερους από έναν συνανθρώπους του γύρω.