Ταυτόχρονα η Αθήνα περιμένει μια νέα παρέμβαση από πλευράς Βερολίνου, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση δηλώνει παρούσα κι έτοιμη να εμπλουτίσει το πακέτο των νέων κυρώσεων, χωρίς πάντως να κάνει αισθητή την παρουσία της στην κρίση.

Η Ελλάδα ζήτησε χθες την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι προγραμματισμένο να συνεδριάσει άτυπα στις 27 Αυγούστου στο Βερολίνο. Πληροφορίες αναφέρουν πως μπορεί να συγκληθεί το Συμβούλιο μέσω τηλεδιάσκεψης και να τοποθετηθεί αναφορικά με κυρώσεις οικονομικού κυρίως χαρακτήρα απέναντι στην Άγκυρα. Χαρακτηριστικά, όπως δήλωσε χθες ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν, Πίτερ Στάνο (ΣΚΑΙ), ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, “πρόκειται να ετοιμάσει επιλογές για επιπλέον κατάλληλα μέτρα (κυρώσεις)” ως απάντηση στη συνεχιζόμενη προκλητική δράση της Άγκυρας  που θα μπορούσαν να ληφθούν ως απάντηση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε ως αποτέλεσμα των Τουρκικών κινήσεων, και στην Ανατολική Μεσόγειο».

Στις Βρυξέλλες εκπρόσωπος της Κομισιόν χαρακτήρισε «εξαιρετικά ανησυχητική» την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, επιβεβαιώνοντας παράλληλα το αίτημα της Ελλάδας για έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων. «Η Κομισιόν δηλώνει ότι στέκεται σε πλήρη αλληλεγγύη με τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Ελλάδα και Κύπρο και καλεί σε διάλογο για τις διαφορές στην ανατολική Μεσόγειο», τόνισε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Παράλληλα, γερμανικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι επίκειται νέα επικοινωνία της Ανγκελα Μέρκελ με τον Ερντογάν, ενώ η Deutsche Welle σημείωσε ότι υπάρχει ανοιχτή επικοινωνία του Βερολίνου με την Αθήνα, αλλά και με την Άγκυρα. Ο δίαυλος επικοινωνίας με το Βερολίνο μέσω της διπλωματικής συμβούλου του Πρωθυπουργού, Ελένης Σουρανή και του διπλωματικού συμβούλου της Μέρκελ, Γιάν Χέκερ παραμένει ανοιχτός κι έχει κατάληξη τον Ιμπραχίμ Καλίν, δεξί χέρι του Ταγίπ Ερντογάν. Πληροφορίες πάντως αναφέρουν πως ο Τούρκος Πρόεδρος “δεν βγαίνει στο τηλέφωνο” στην Γερμανίδα Καγκελάριο, γεγονός που εντείνει την ανησυχία τόσο του Βερολίνου όσο και της Αθήνας. Ανάλογες επαφές έχουν γίνει και σε υπουργικό επίπεδο, με τον Νίκο Δένδια να συνομιλεί με τον Γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας, αλλά και τον Αμερικανό Πρέσβη, Τζέφρι Πάϊατ. η Αθήνα δεν αποκλείει μια νέα παρέμβαση του Βερολίνου για την αποκλιμάκωση της κατάστασης, αν και - όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ - στην Καγκελαρία υπάρχει ένα “μούδιασμα” που οφείλεται στην κίνηση της Αθήνας να προχωρήσει στην οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο μια ημέρα πριν ανακοινωθεί η επανέναρξη των διερευνητικών εντολών, χωρίς προηγουμένως να υπάρξει ενημέρωση της Γερμανικής πλευράς.

Επαφές Μητσοτάκη - Αναστασιάδη

Οπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Κυριάκος Κούσιος, κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας ενημέρωσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για την κατάσταση που επικρατεί στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ της Ελλάδας, μετά τις τελευταίες τουρκικές έκνομες ενέργειες, καθώς επίσης και για τις διάφορες επαφές που είχε με Ευρωπαίους αξιωματούχους και ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων, για παρεμπόδιση των τουρκικών παραβατικών ενεργειών που αντίκεινται στο διεθνές δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.

Κατά τη συνομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού της Ελλάδας υπήρξε συντονισμός των δύο ηγετών για τα περαιτέρω μέτρα που πρέπει να ληφθούν για αντιμετώπιση της τουρκικής επεκτατικότητας, και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να βρίσκονται σε συνεχή επαφή.