Σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ο κ. Αποστολάκης είπε ότι η «Η Τουρκία προσπαθεί να κάνει τη δουλειά της ασκώντας πίεση και αξιοποιώντας το ότι έχει μεγάλη ανοχή από τη διεθνή κοινότητα. Οι Αμερικάνοι δεν ασχολούνται, οι Γάλλοι αυτό τον καιρό δεν μιλάνε και η Ευρώπη προσπαθεί να εφησυχάσει την Τουρκία με διάφορους τρόπους, χωρίς κυρώσεις. Επομένως είναι δύσκολο να σταματήσει η Τουρκία αυτό που κάνει», πρόσθεσε.

«Δεν χρειάζεται να το πω εγώ ότι είμαστε σε πολύ σοβαρή κατάσταση. Έχουμε μια δεύτερη κλιμάκωση σε κοντινό χρονικό διάστημα. Θεωρώ ότι ο Ερντογάν έχει έρθει με πρόθεση να πιέσει πολύ και να παραμείνει όσο χρειάζεται για να καταφέρει αυτό που θέλει. Διαβάζει τη διεθνή συγκυρία και βλέπει ότι είναι χαλαρές οι πιέσεις από Ευρώπη και Αμερική. Οι ίδιοι οι Τούρκοι λένε ότι μείναμε μόνοι μας εμείς και η Ελλάδα. Με αποτέλεσμα να θεωρούν ότι αυτή είναι η στιγμή για να λύσουν τα θέματά τους με την Ελλάδα, και κυρίως για τα θέματα της ανατολικής Μεσογείου. Η κατάσταση είναι αρκετά κρίσιμη» πρόσθεσε.

Σχετικά με το ενδεχόμενο σύγκρουσης, είπε: «Οι προθέσεις της Τουρκίας είναι να μας σύρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με όλα τα θέματα. Αν θα το κάνει με θερμό επεισόδιο, με την πίεση που εξασκεί τώρα, ή κάποιο άλλο τρόπο δεν ξέρω. Ξέρω καλά όμως ότι ούτε εκείνοι θέλουν να έρθουμε σε πολεμική σύγκρουση. Δεν βολεύει κανέναν η σύγκρουση.»

«Δύσκολα κάποιος θα χαλάσει τις σχέσεις του με την Τουρκία για δικό μας θέμα»

Μιλώντας για το αν εξακολουθεί να υποστηρίζει παλαιότερες δηλώσεις του, σύμφωνα με τις οποίες σε μια σύγκρουση με την Τουρκία θα είμαστε μόνοι μας, ο ίδιος απάντησε: Βλέπετε να έχει προκύψει κάτι που να μην με δικαιώνει; Έχει αλλάξει κάτι; Βλέπετε να είναι κανείς δίπλα μας; Όταν σχεδιάζουν οι στρατιωτικοί σχεδιάζουν με το δυσμενέστερο σενάριο. Οι πιθανότητες να είμαστε μόνοι μας είναι περισσότερες από το να συμβεί κάτι άλλο. Πολύ δύσκολα κάποιος θα χαλάσει τις σχέσεις του ή θα έρθει σε πολεμική σύγκρουση με την Τουρκία για δικό μας θέμα. Θα πρέπει να διακυβεύονται σοβαρά συμφέροντα. Καλό είναι να ξέρουμε και να υπολογίζουμε ότι ό,τι κάνουμε πρέπει να το μετράμε με τις δικές μας δυνατότητες. Έχουμε δυνατότητες».