Τη διπλωματική φαρέτρα της Ελλάδας αναφορικά με τις τουρκικές προκλήσεις και την τουρκική παραβατικότητα στην ανατολική Μεσόγειο ενεργοποιεί η χώρα μας.

Στο συγκεκριμένο πλαίσιο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε σύμφωνα με πληροφορίες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο πρόεδρο, Ερμανουέλ Μακρόν.

Ακόμα επικοινωνία είχε και με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, χώρα με την οποία η Ελλάδα οριοθέτησε ΑΟΖ πριν από μερικές μέρες. 

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κύριο Σίσι για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Οι δύο ηγέτες χαρακτήρισαν την υπογραφή της Συμφωνίας Ελλάδας - Αιγύπτου για την Οριοθέτηση Θαλασσίων Ζωνών ορόσημο στις σχέσεις των δύο χωρών, που αποτελεί πρότυπο συνεργασίας και συνεννόησης μεταξύ γειτονικών χωρών κατά το Διεθνές Δίκαιο.

Ακόμα συμφώνησαν στην ταχύτερη δυνατή επικύρωση της Συμφωνίας από τις δύο χώρες, γεγονός που θα επισφραγιστεί από συνάντηση των δύο ηγετών

Όπως τόνισε και στο διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «ενεργοποιούμε τη διπλωματία μας. Ενημερώνουμε φίλες χώρες και τη διεθνή κοινή γνώμη. Και κινητοποιούμε συμμάχους και εταίρους».

«Δεν είμαστε μόνοι σε αυτήν την προσπάθεια. Η άμεση ανταπόκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο αίτημά μας να συγκληθεί το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων επιβεβαιώνει ότι το ζήτημα δεν αφορά μόνο τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αλλά και τις σχέσεις όλης της Ευρώπης με την Τουρκία».

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε τον τον Γενικό Γραμματέα του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ, στον οποίο τόνισε ότι «η πολιτική των ίσων αποστάσεων είναι αντιπαραγωγική και μη αποδεκτή», ενώ είχε επαφές και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Τέλος στο πλαίσιο των διπλωματικών επαφών της Ελλάδας, προκειμένου να θωρακιστεί απέναντι στην τουρκική παραβατικότητα, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα μεταβεί αύριο, Πέμπτη 13 Αυγούστου, στο Ισραήλ, όπου θα γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργό της χώρας, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Διαβάστε ακόμα:

Tagesspiegel: Ελλάδα και Τουρκία ετοιμάζονται για στρατιωτική αναμέτρηση – Πρέπει να μεσολαβήσει το ΝΑΤΟ

Διπλωματική αντεπίθεση: Έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ  με... φόντο τα ελληνοτουρκικά