Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την προσευχή της Παρασκευής δήλωσε ότι η τουρκική φρεγάτα «Kemal Reis» «έδωσε την κατάλληλη απάντηση σε επίθεση που δέχθηκε από ελληνικά πλοία την Πέμπτη» υπονοώντας ότι η πρόσκρουση με την ελληνική φρεγάτα «Λήμνος» ήταν σκόπιμη και δεν πρόκειται για λάθος χειρισμούς.

«Αν αυτό συνεχιστεί, θα πάρουν την απάντηση που τους αξίζει» κατέληξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα πάντα με το Reuters.

«Μην επιτεθείτε στο Oruc Reis, θα πληρώσετε βαρύ τίμημα»

«Και σήμερα είπαμε μην τυχόν επιτεθείτε στο Oruc Reis αλλιώς θα πληρώσετε βαρύ τίμημαΚαι σήμερα πήρατε την πρώτη απάντηση», είπε χθες, Πέμπτη ο Τούρκος Πρόεδρος χωρίς να εξηγεί ακριβώς τι εννοεί όταν λέει απάντηση.

«Στην ανατολική Μεσόγειο είμαστε υπέρ μιας φόρμουλας που θα ικανοποιεί όλους και θα κερδίσουν όλοι, όμως στις προσπάθειες που αγνοούν την Τουρκία η Άγκυρα θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα της» δήλωσε νωρίτερα ο Ερντογάν στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, με τον οποίο είχε επικοινωνία ενόψει της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης της Παρασκευής.

Υπενθυμίζεται ότι στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την Άνγκελα Μέρκελ, ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι είναι υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων στην ανατολική Μεσόγειο μέσω του διαλόγου και του Διεθνούς Δικαίου.

Επίσης παρόμοιες δηλώσεις έκανε και κατά την ομιλία του στα μέλη του κόμματός του AKP με αφορμή τα 19 χρόνια από την ίδρυσή του, βάζοντας όμως και έναν αστερίσκο.

Συγκεκριμένα ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως η λύση στη διένεξη της Τουρκίας με την Ελλάδα σχετικά με τις ενεργειακές έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο μπορεί να έρθει μόνο μέσα από τον διάλογο και τη διαπραγμάτευση και πως η Άγκυρα δεν επιδιώκει οποιεσδήποτε «περιπέτειες» στην περιοχή.

Απευθυνόμενος στα μέλη του κυβερνώντος κόμματός του, του AKP, ο Ερντογάν ισχυρίσθηκε πως η κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή προκαλείται από την Ελλάδα και κάλεσε την Αθήνα να σεβαστεί τα δικαιώματα της Τουρκίας.

«Ο δρόμος προς μια λύση στην ανατολική Μεσόγειο είναι μέσω του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης. Δεν επιδιώκουμε οποιεσδήποτε αχρείαστες περιπέτειες ούτε εντάσεις», τόνισε.

Από την άλλη ωστόσο είπε ότι είναι τουλάχιστον αστείο βάσει του Διεθνούς Δικαίου ένα νησί που απέχει 2 χιλιόμετρα από τις τουρκικές ακτές και 580 από την ελληνική ενδοχώρα να διεκδικεί θαλάσσια περιοχή 40.000 τ. xλμ. Καλώ την Ελλάδα να σεβαστεί το δίκαιο».

Είπε επίσης ότι το Oruc Reis θα παραμείνει στην περιοχή ως τις 23 Αυγούστου. 

Διαβάστε Ακόμα

Νέο μήνυμα Ερντογάν στα ελληνικά με... google translate (vid)

Νέο τουρκικό προπαγανδιστικό βίντεο: «Οι υπερασπιστές των δικαιωμάτων μας συνοδεύουν το Oruc Reis»