Πριν από λίγο ξεκίνησε το έκτακτο συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, το οποίο γίνεται με τηλεδιάσκεψη και θα συζητηθεί το ζήτημα της τουρκικής παραβατικότητας.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συμμετέχει στην τηλεδιάσκεψη από τη Βιέννη, όπου βρίσκεται. Στην ατζέντα της τηλεδιάσκεψης βρίσκονται εκτός από την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, οι προεδρικές εκλογές στη Λευκορωσία, ο Λίβανος και η Βενεζουέλα.

Μάλιστα το γεγονός ότι θα παρευρεθεί στην τηλεδιάσκεψη μαζί με τον Αυστριακό ομόλογό του, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη γνωστοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας με ανάρτησή του στο Twitter.

Πριν το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας ανέφερε την ατζέντα της συζήτησης με ανάρτησή του στο Twitter, συγκεκριμένα όπως λέει: «Ως ΕΕ θέλουμε να αυξήσουμε την πίεση στη Λευκορωσία ενόψει του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών σήμερα. Το αποτέλεσμα θα πρέπει να ελεγχθεί και εκείνοι που είναι υπεύθυνοι για κακομεταχείριση των ειρηνικών διαδηλωτών θα πρέπει να υποστούν κυρώσεις».

«Επίσης θα μιλήσουμε σχετικά με την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Τουρκία. Οι προκλήσεις πρέπει να τελειώσουν. Αυτό που χρειάζεται είναι να βρεθεί μία πολιτική λύση μέσω του απευθείας διαλόγου ανάμεσα σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη».

ΥΠΕΞ: Οι Ευρωπαίοι θα μάθουν τα πραγματικά γεγονότα στην ανατολική Μεσόγειο

Ανακοίνωση με την οποία τονίζει ότι ο Νίκος Δένδιας θα ενημερώσει τους Ευρωπαίους για τα πραγματικά γεγονότα στην ανατολική Μεσόγειο εξέδωσε την Πέμπτη, το υπουργείο Εξωτερικών.

«Σχετικά με ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα ενημερώσει τους ομολόγους του στο έκτακτο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., μεταξύ άλλων, για τα πραγματικά γεγονότα των τελευταίων ημερών ως προς τα επιχειρησιακά συμβάντα στην περιοχή» αναφέρει η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

Μισέλ σε Ερντογάν: Η Ε.Ε. στέκεται πλήρως στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου

Ξεκάθαρο μήνυμα στον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έστειλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Πέμπτη.

«Η Ε.Ε. στέκεται πλήρως στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου», τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στον Τούρκο Πρόεδρο κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, όπως αναφέρουν πηγές της Ε.Ε.

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο Σαρλ Μισέλ καταδίκασε τη συμφωνία μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας και κάλεσε για αποκλιμάκωση της έντασης και αποφυγή των προκλήσεων.

Επιπροσθέτως, ο κύριος Μισέλ, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, επισήμανε ότι «η Ε.Ε. παρακολουθεί στενά την κατάσταση και βρίσκεται σε επαφή με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη».

Οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σημείωσε ότι «τα ζητήματα λύνονται μέσω του διαλόγου».

Διαβάστε ακόμα:

Πρωτοσέλιδο τουρκικής εφημερίδας: «Ο μόνος έξυπνος άνδρας στην Ελλάδα είναι ο Αποστολάκης» (pics &vid)

Reuters: Ο Ερντογάν απειλεί με αντίποινα - «Το Kemal Reis έδωσε την κατάλληλη απάντηση»