Λεπτομέρειες απομένουν για να κλειδώσει ένα νέο ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος αυτή την περίοδο αποτελεί και τον βασικότερο υποστηρικτή των ελληνικών θέσεων στην Ε.Ε., με το βλέμμα στραμμένο και στη Σύνοδο Κορυφής στις 24 του μήνα.

Όλες τις προηγούμενες μέρες Αθήνα και Παρίσι είναι σε επαφή και για τον συντονισμό σε αμυντικό επίπεδο, τόσο για την προσέγγιση σε επίπεδο στρατιωτκής συνεργασίας όσο και για την προμήθεια των αεροσκαφών Rafale. Κατά πληροφορίες του Reader.gr, αυτή τη στιγμή φαντάζει πιο πιθανό ένα ραντεβού του κ. Μητσοτάκη με τον Γάλλο πρόεδρο στην Κορσική, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου, του λεγόμενου MED7. Το άλλο σενάριο που ήταν στο τραπέζι θα ήταν το ραντεβού να γίνει στο Παρίσι το πρωί της Πέμπτης και οι δύο ηγέτες να πάνε από κοινού στην Κορσική.

Μέχρι το βράδυ της Κυριακής, στο Μέγαρο Μαξίμου δεν υπήρχε συνεννόηση με τη γαλλική πλευρά για ραντεβού στο Παρίσι, συνεπώς προγραμματίζεται η συνάντηση για την Κορσική. Όσο για την αμυντική συμφωνία, δεν είναι σαφές, αν μέχρι την Πέμπτη θα υπάρχει κάποιου είδους κείμενο προς υπογραφή, αν και, όπως εξηγούν κυβερνητικές πηγές, αυτό, σε αυτή τη φάση, δεν αλλάζει κάτι ούτε ως προς τη διπλωματική και στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών, ούτε ως προς τη στάση της Γαλλίας έναντι της Τουρκίας.

Σημειωτέον, σε συνέντευξη του στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό France Inter ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Υβ Λε Ντριαν αναφέρθηκε σε παραβίαση του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία στην ΑΟΖ της Ελλάδας και της Κύπρου, ενώ, όταν ερωτήθηκε τι θα κάνει η Γαλλία γι’ αυτό, απάντησε με χαμόγελο προς τους δημοσιογράφους «Θα δείτε». Χωρίς να είναι σαφές στην Αθήνα τι ακριβώς εννοούσε ο Γάλλος υπουργός, είναι σαφές ότι εκλαμβάνεται ως ένα μήνυμα πως η Γαλλία δεν θα αφήσει την Τουρκία απλώς να παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα κρατών μελών της Ε.Ε. χωρίς συνέπειες.

Παράλληλα, στην ίδια συνέντευξη ο κ. Λε Ντριαν στάθηκε και στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής στις 24 του μήνα, λέγοντας ότι έως τότε η Τουρκία έχει περιθώριο, προκειμένου να συζητήσει με την Ευρώπη για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. «Δείξτε ότι μπορούμε να συζητήσουμε κατ’ αρχάς για την κατάσταση στην Αν. Μεσόγειο. Αυτό είναι το μήνυμα που έχει σταλεί στην Τουρκία ότι υπάρχει διορία ως το τέλος Σεπτεμβρίου. Υπάρχει μια λίστα περιοριστικών μέτρων που μπορεί να ενεργοποιηθεί, συνεπώς είναι στο χέρι των Τούρκων να μας δείξουν σε αυτό το θέμα ότι μπορούμε να συζητήσουμε», είπε ο κ. Λε Ντριάν.

Είναι σαφές, πάντως, ότι και η ίδια η Ε.Ε. κινείται στη λογική της μεσολάβησης προς την Τουρκία, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ να αναμένεται να έρθει στην Αθήνα και τη Λευκωσία την εβδομάδα πριν το προγραμματισμένο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Διαβάστε ακόμα

Σαρλ Μισέλ σε Ερντογάν: Σταματήστε τις δραστηριότητες που αυξάνουν τις εντάσεις

Προπαγανδιστικό βίντεο με το Oruc Reis από το τουρκικό υπουργείο Άμυνας: Δεν θα επιτραπεί πράξη εκφοβισμού (vid)