Ραντεβού στην Κορσική για μια λεπτομερή συζήτηση τόσο για τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας όσο και για τα εξοπλιστικά δίνουν το απόγευμα της Πέμπτης Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμμανουέλ Μακρον, με το ραντεβού τους να κλειδώνει κατόπιν συνεννόησης των δύο πλευρών, όπως έγραψε από χθες το πρωί το Reader.gr

Και μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να μην μεταβαίνει στο Παρίσι, αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι Ελλάδα και Γαλλία δεν είναι κοντά στη διαμόρφωση ενός κοινού αμυντικού δόγματος. Όλο το προηγούμενο διάστημα είχαμε ανταλλαγή εγγράφων μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας, απομένουν, όμως, ορισμένες κρίσιμες λεπτομέρειες προς αποκρυστάλλωση. Πρακτικά, αυτό που μένει να κλειδώσει είναι το πόσο στενή θα είναι η αμυντική συνεργασία και τι πρακτικά θα σημαίνει η αμυντική συνδρομή σε περίπτωση θερμού επεισοδίου. Κυβερνητικές πηγές, πάντως, εκτιμούν ότι μπορεί ως το τέλος του Σεπτεμβρίου η συμφωνία να έχει κλειδώσει και οι υπογραφές να πέσουν μετά τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, ενδεχομένως με μια μια νέα συνάντηση των δύο ηγετών είτε στο Παρίσι είτε στην Αθήνα.

Από εκεί και πέρα, είναι σαφές ότι Μητσοτάκης και Μακρόν θα συζητήσουν και για τα εξοπλιστικά, όπου επίσης απομένουν λεπτομέρειες προς οριστικοποίηση. Για παράδειγμα, ως προς τα Rafale, μένει να φανεί πόσα θα είναι καινούργια, πόσα μεταχειρισμένα και σε ποια τελικά τιμή, ενώ το ΓΕΕΘΑ και το Γαλλικό Γενικό Επιτελείο είναι σε επαφή. Δύσκολο φαίνεται αυτή τη στιγμή να προχωρήσει η προμήθεια των γαλλικών φρεγατών Belharra που είναι «αλμυρές» και δεν θα είναι άμεσα διαθέσιμες, όπως επιθυμεί η Αθήνα. Παράλληλα, συζήτηση θα γίνει και για το σύνολο του νέου εξοπλιστικού προγράμματος που περιλαμβάνει και σημαντικές αναβαθμίσεις ήδη διαθέσιμου εξοπλισμού των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Από εκεί και πέρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε χθες με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο οποίος την Κυριακή μίλησε με τον Ταγίπ Ερντογάν. Ο κ. Μισέλ θα έρθει στην Αθήνα στις 15/9, την ερχόμενη Τρίτη, προκειμένου να συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κομίζοντας την πρόταση για μια πολυμερή διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο. Για την Αθήνα υπάρχει ένα σαφής και απαράβατος όρος, προκειμένου να γίνει συζήτηση: να κάτσει και η Κυπριακή Δημοκρατία στο τραπέζι. Αυτό δεν είναι τόσο απλό, με δεδομένο ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κύπρο. Η Αθήνα, όμως, πετάει το μπαλάκι στην Τουρκία, με δεδομένο ότι η Ε.Ε. δεν μπορεί να κλείσει τα μάτια της απέναντι στην Κύπρο, η οποία είναι κράτος-μέλος.

Σε αυτό το περιβάλλον και με δεδομένο ότι η Τουρκία δεν φαίνεται να αποκλιμακώνει τις προκλητικές ενέργειες, η Αθήνα ετοιμάζεται για σκληρό ματς στη Σύνοδο Κορυφής για κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας. Γαλλία και Αυστρία είναι οι δύο πιο ξεκάθαροι σύμμαχοι της Αθήνας, αλλά όχι μόνο, ενώ Γερμανία, Ισπανία και Μάλτα, μεταξύ άλλων, έχουν ακόμα ισχυρές επιφυλάξεις.

Διαβάστε ακόμα

Ραντεβού Μητσοτάκη-Μακρόν στην Κορσική - Γαλλικό μήνυμα στην Άγκυρα για διάλογο ή κυρώσεις

Επιβεβαίωση του Reader.gr: «Κλείδωσε» για τις 10 Σεπτεμβρίου στην Κορσική το ραντεβού Μητσοτάκη – Μακρόν