Μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου αναμένονται τα νεότερα, αναφορικά με την πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο. Αυτό δήλωσε ο ίδιος ο Αντόνιο Γκουτέρες μιλώντας σε δημοσιογράφους με αφορμή την έναρξη της 75ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού. Μετά τις εκλογές στα κατεχόμενα, “είναι η πρόθεσή μου να συγκαλέσω ξανά τους πέντε βασικούς εταίρους – τις εγγυήτριες δυνάμεις και τις δύο κοινότητες - και επίσης να ξαναρχίσω τον διάλογο με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, σε συνέχεια του δείπνου που οργάνωσα στο Βερολίνο, πριν από λίγους μήνες” είπε συγκεκριμένα ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Την Κύπρο άλλωστε αναμένεται να επισκεφτούν το επόμενο διάστημα αρκετοί ξένοι αξιωματούχοι, ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδουν οι παράγοντες της διεθνούς διπλωματίας στις εξελίξεις των επομένων μηνών. Σύμφωνα με πληροφορίες του reader.gr ο διεθνής παράγοντας βλέπει τη λύση του Κυπριακού ως την αρχή μιας σειράς γεγονότων που θα μπορούσαν να λύσουν τον γόρδιο δεσμό της αντιπαράθεσης στη ΝΑ Μεσόγειο και προς αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να ασκηθούν σοβαρές πιέσεις το επόμενο διάστημα.

Σήμερα ήταν να επισκεφτεί την Ελλάδα και την Κύπρο ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, ταξίδι που πάντως αναβλήθηκε διότι όπως ανακοίνωσε η Βιέννη, ένα μέλος της αντιπροσωπείας βρέθηκε θετικό στον κορονοϊό. Μετά την διαπίστωση του κρούσματος, ολόκληρο το επιτελείο συνεργατών του υπουργού Εξωτερικών υποβλήθηκε σήμερα σε τεστ Covid-19 και εκείνοι που είχαν έλθει σε επαφή με τον συγκεκριμένο υπάλληλο στάλθηκαν σε κατ΄ οίκο καραντίνα, ενώ ο ίδιος ο υπουργός, για να είναι ασφαλής, θα υποβληθεί την Παρασκευή για δεύτερη φορά σε τεστ. Στην ατζέντα του Αυστριακού υπουργού Εξωτερικών, ήταν τα θέματα της ΝΑ Μεσογείου αλλά και το μεταναστευτικό. Η επίσκεψη αναμένεται πάντως να πραγματοποιηθεί κανονικά τις επόμενες ημέρες.

Χθες στην Λευκωσία βρέθηκε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ενόψει της συνεδρίασης, την επόμενη Πέμπτη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι η Κύπρος προσβλέπει στην εμπλοκή της ΕΕ ζητώντας αποφασιστικότητα από την ΕΕ ως προς την υλοποίηση των αποφάσεων, εφόσον η παρανομία από πλευράς Τουρκίας συνεχίζεται.