Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Reader.gr και από τη στιγμή που ο δίαυλος Αθήνας-Άγκυρας έχει αποκατασταθεί και υπάρχει επικοινωνία, προκειμένου να κλειδώσουν οι λεπτομέρειες για τη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών υπό τον πρέσβη Παύλο Αποστολίδη και τον γενικό διευθυντή του ΥΠΕΞ της Τουρκίας Τσαγατάι Ερτσιγές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες του Reader.gr, Αθήνα και Άγκυρα, με τη μεσολάβηση της Γερμανίας, κινούνται προς την ανακοίνωση μιας ημερομηνίας για την επανέναρξη των διερευνητικών την ερχόμενη εβδομάδα και πριν τη Σύνοδο Κορυφής, κατά πάσα πιθανότητα. Από τη στιγμή της ανακοίνωσης, θα μεσολαβήσουν αρκετές μέρες μέχρι την πραγματοποίηση του ραντεβού. Μάλιστα, αναμένεται να υπάρξει κάποια επαφή μεταξύ της διπλωματικής συμβούλου του πρωθυπουργού Ελένης Σουρανή και του διευθυντή Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν, προκειμένου να οριστικοποιηθεί το πλαίσιο της συζήτησης και να δρομολογηθεί το ραντεβού. Και, με βάση αυτά τα δεδομένα, το ραντεβού Αποστολίδη-Ερτσιγές μετά των αποστολών, το πιθανότερο είναι να πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη τη μεθεπόμενη εβδομάδα, μετά τη Σύνοδο Κορυφής που θα λάβει χώρα στις Βρυξέλλες και στις 24 και 25 του μήνα.

Σε κάθε περίπτωση και παρά τις διαρροές από τουρκικής μεριάς, οι δύο πλευρές είναι πιο κοντά. Κρίσιμη ήταν η παρέμβαση της Άνγκελα Μέρκελ το απόγευμα της Τετάρτης, όταν τηλεφώνησε στον Ταγίπ Ερντογάν, σε μια προσπάθεια να υπάρξει ώθηση στη διαδικασία, με δεδομένο ότι ως τότε οι Τούρκοι, παρά τη θετική διάθεση, δεν είχαν διαβεί τον…Ρουβίκωνα. Η παρέμβαση της κ. Μέρκελ ήταν αποφασιστικής σημασίας, ενώ είχε αποκατασταθεί μετά από πολλές εβδομάδες και η επικοινωνία της Ελένης Σουρανή με τον Ιμπραήμ Καλίν.

Υπό αυτό το πρίσμα, είναι σαφές ότι στη Σύνοδο Κορυφής δεν θα τεθούν επί τάπητος κυρώσεις για την Τουρκία. Εφόσον, δε, έχει προηγηθεί και μια ανακοίνωση για την πραγματοποίηση της συνάντησης στην Κωνσταντινούπολη, ενδιαφέρον θα έχει το…λεκτικό που θα επιλεγεί στα συμπεράσματα της Συνόδου, καθώς ο στόχος της ελληνικής πλευράς είναι διττός και σαφής: αφενός, βεβαίως, να μην τορπιλιστεί η προσπάθεια αποκατάστασης του διαύλου επικοινωνίας, αλλά και αφετέρου να είναι σαφές τι θα συμβεί, σε περίπτωση που η Τουρκία επανέλθει στο πεδίο των προκλήσεων και δυναμιτίσει τη διαδικασία αποκλιμάκωσης της έντασης. Στην Αθήνα παρακολουθούν τις κινήσεις της Λευκωσίας και είναι σε ανοιχτή γραμμή, ο Νίκος Δένδιας, όμως, από την Τσεχία χθες έσπευσε να διευκρινίσει ότι η Ελλάδα δεν ζητά κυρώσεις για την Τουρκία σε αυτή τη Σύνοδο, αλλά θέλει να είναι σαφές και στη γείτονα ποιες είναι οι επιλογές. Σε αυτό το πλαίσιο, ένας «αυτοματοποιημένος μηχανισμός κυρώσεων» θεωρείται σχεδόν απίθανος, με δεδομένο ότι τέτοιες αυτοματοποιημένες διαδικασίες δεν προβλέπονται, ενώ και ο τρόπος επιβολής κυρώσεων από τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες είναι σύνθετος και χρονοβόρος.

Παράλληλα, μένει να φανεί και τι μέλλει γενέσθαι με την Κύπρο, η οποία ζητά επέκταση κυρώσεων για φυσικά πρόσωπα, αλλά και για εταιρείες, μεταξύ των οποίων και η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Τουρκίας, η ΤΡΑΟ. Όπως διαμηνύει κορυφαίος Κύπριος αξιωματούχος στο Reader.gr, η Κύπρος θα επιμείνει στις θέσεις της, βάζοντας και το βέτο στο τραπέζι, ακόμα και αν αυτό σημαίνει αντιπαράθεση στη συζήτηση για τις κυρώσεις σε δεκάδες Λευκορώσους αξιωματούχους.

Διαβάστε Ακόμα:

Τρίγωνο Βερολίνου-Αθήνας-Άγκυρας για τις διερευνητικές - Τι θα γίνει στη Σύνοδο με τις κυρώσεις

Τα «γυρνάει» η Τουρκία: «Ευνοϊκές οι συνθήκες για την επανέναρξη συνομιλιών με την Ελλάδα»