Με «πυλώνες» τις έννοιες «δημοκρατία» και «ασφάλεια», ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα καταθέσει ένα πρόγραμμα στο πλαίσιο που δημιουργήθηκε και το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ «Μένουμε όρθιοι», με προτάσεις για τα τρία «ανοιχτά μέτωπα» της χώρας, δηλαδή το γεωπολιτικό, το οικονομικό και το υγειονομικό. Το αν αυτό το πρόγραμμα θα είναι, όπως προσδοκούν στον ΣΥΡΙΖΑ, η αρχή της αντίστροφης μέτρησης ώστε να κερδίσουν ξανά την εμπιστοσύνης του κόσμου, θα φανεί στο μέλλον. Είναι πάντως δεδομένο πως ο Αλέξης Τσίπρας και η πορεία του προς την εξουσία, αλλά και η μετέπειτα πτώση του από αυτή, συνδέεται άμεσα με τη Θεσσαλονίκη.

Η συμπρωτεύουσα μοιάζει να «καθορίζει» την τύχη του ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος έχει κατά καιρούς συνδεθεί, ακόμη και «στιγματιστεί», από τις εξαγγελίες του εκεί.

Όταν… έσκισε τα μνημόνια  

Το περίφημο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης που εξήγγειλε το 2014 ήταν αυτό που έφερε τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία κι αυτό που αργότερα «στοίχειωσε» τον Αλέξη Τσίπρα, όταν έχοντας πλέον την διακυβέρνηση της χώρας δεν κατάφερε να υλοποιήσει.

Σε μια περίοδο που η κοινωνία ασφυκτιούσε από την εφαρμογή των μνημονίων και έψαχνε διέξοδο από την κρίση, ο νεαρός αριστερός ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ έμοιαζε με «όαση» στην έρημο.

Στη Θεσσαλονίκη δεσμεύτηκε για επιστροφή του δώρου σε 1,2 εκατ. χαμηλοσυνταξιούχους και ενίσχυση των χαμηλόμισθων.

Δεσμεύτηκε για την κατάργηση του μνημονίου και του ΕΝΦΙΑ.

Για επαναφορά αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ για όλους κι επαναφορά κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ για όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε κλείσει την ομιλία του λέγοντας: «Ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα έδωσε απαντήσεις. Ρεαλιστικές και ανατρεπτικές συνάμα. Δεν κάναμε υποθέσεις. Αναλάβαμε δεσμεύσεις. Δεν μοιράσαμε υποσχέσεις. Μοιράσαμε ευθύνη».

Οι δεσμεύσεις που ανέλαβε έμειναν τελικά στη… μέση. Το περίφημο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης από το «εισιτήριο» για την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία έγινε το «εργαλείο» των αντιπάλων του και του «ΑΝΤΙ-ΣΥΡΙΖΑ» μετώπου για την αποδόμηση του Αλέξη Τσίπρα. Ο νεαρός πολιτικός που έδινε ελπίδα μετατράπηκε στον πολιτικό «μια από τα ίδια». Που μοίρασε υποσχέσεις τις οποίες «ξέχασε» στη συνέχεια.

Η Μακεδονία και η Βόρεια Μακεδονία

Η Συμφωνία των Πρεσπών μπορεί για τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα να αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της θητείας του ως πρωθυπουργός της χώρας, οι πολίτες, κυρίως της Βόρειας Ελλάδας όμως δεν ενστερνίζονταν την άποψη αυτή.

Σύμφωνα όμως με τα δημοσκοπικά στοιχεία η συμφωνία με τη Βόρεια Μακεδονία έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να πάρει τελικά η ΝΔ την εξουσία στις εκλογές του Ιουλίου του 2019. Χιλιάδες άτομα διαδήλωναν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ενώ οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούσαν το «κόκκινο πανί» για την υπογραφή της συγκεκριμένης συμφωνίας. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει δηλώσει επανειλημμένα πως παρότι γνώριζε το πολιτικό κόστος αποφάσισε να προχωρήσει τη συμφωνία πιστεύοντας ακράδαντα πως είναι προς της συμφέρον της χώρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέρρευσε εκλογικά στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ στη Β’ εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης βρέθηκε 18 μονάδες πίσω από τη ΝΔ.

Ο Αλέξης Τσίπρας όμως δεν ξέχασε  τον «πόλεμο» που δέχτηκε από την τότε αξιωματική αντιπολίτευση για την Συμφωνία των Πρεσπών. Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως τώρα ετοιμάζεται να πάρει… ρεβάνς υπερτονίζοντας πως η Νέα Δημοκρατία «τηρεί και τιμά» τη συμφωνία αυτή.    

Το γραφείο της Θεσσαλονίκης

Το 2016 ο Αλέξης Τσίπρας εγκαινίασε το γραφείο του στη Θεσσαλονίκη. Τα φώτα της δημοσιότητας «έκλεψε» τότε η 28χρονη Κατερίνα Νοτοπούλου, που ανέλαβε επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου. «Έρχομαι συνήθως εδώ για γιορτές και φιέστες. Τώρα θα κάνουμε δουλειά. Θα μας απασχολήσει η ανάπτυξη της πόλης. Θα έχω τακτική παρουσία, κάθε 15 ημέρες με υπουργικές συσκέψεις. Το γραφείο μου θα είναι εδώ πάντα ανοιχτό», είχε δηλώσει ο Αλέξης Τσίπρας στα εγκαίνια.

Η κίνηση της δημιουργίας του γραφείου Θεσσαλονίκης επικρίθηκε σφοδρά από την τότε αντιπολίτευση και νυν κυβέρνηση, η οποία όμως τελικά το διατήρησε με την ανάληψη της διακυβέρνησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το άφησε φυσικά ασχολίαστο και με ανακοίνωση του ανέφερε: «Η τοποθέτηση νέας επικεφαλής στο Γραφείο Πρωθυπουργού Θεσσαλονίκης αποτελεί όψιμη αναγνώριση από τη Ν.Δ. της αναγκαιότητας ύπαρξης και λειτουργίας ενός θεσμού που ίδρυσε και στήριξε ο Αλέξης Τσίπρας.

Να θυμίσουμε ότι η Ν.Δ. από τη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είχε αμφισβητήσει, αν όχι λοιδορήσει, την ύπαρξή του, ενώ ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μόλις ένα χρόνο πριν, το χαρακτήριζε "άχρηστο για τον πολίτη, αλλά χρήσιμο για το κομματικό ρουσφέτι"». 

Νέα αρχή και πάλι από τη συμπρωτεύουσα

Έχοντας προχωρήσει σε μεγάλες αλλαγές στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας ανεβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη σκοπεύοντας να αρχίσει από εκεί τη μεγάλη «αντεπίθεση» του κόμματος του. «Σημαδιακό» θεωρούν στην Κουμουνδούρου το γεγονός πως ενώ στις τελευταίες δημοσκοπήσεις η Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται να προηγείται με περίπου 17 μονάδες διαφορά από την αξιωματική αντιπολίτευση, στη συμπρωτεύουσα το ποσοστό της διαφοράς δεν φτάνει καν σε διψήφιο νούμερο. Χαρακτηριστικό είναι πως σε δημοσκόπηση της εταιρείας «to the point» για λογαριασμό της «ΜτΚ» που πραγματοποιήθηκε το διάστημα 31 Αυγούστου – 7 Σεπτεμβρίου 2020 η διαφορά στην πρόθεση ψήφου μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ ήταν στις 9,3 ποσοστιαίες μονάδες.

Ο Αλέξης Τσίπρας θέλει σήμερα να κάνει μια νέα αρχή στη σχέση του με τους πολίτες. Και θα την κάνει και πάλι από τη Θεσσαλονίκη. Σε μια περίοδο που η πανδημία δημιουργεί νέα δεδομένα και μια νέα οικονομική κρίση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα υποστηρίξει πως έχει τις λύσεις. Κοστολογημένες, μετρημένες και απολύτως εφαρμόσιμες. Μένει να φανεί αν για μια ακόμη φορά η Θεσσαλονίκη θα αποτελέσει «ορόσημο» της πορείας του. Αυτή τη φορά στην προσπάθεια να επιστρέψει στην κορυφή των προτιμήσεων των ψηφοφόρων.