Για το θάνατο της εμβληματικής δικαστού Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ, η οποία αποτέλεσε για την ίδια φωτεινό παράδειγμα και πρότυπο όλα τα χρόνια που υπηρέτησε τη δικαιοσύνη, θρηνεί η πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Το πνεύμα, το θάρρος, η πίστη, με τα οποία η Notorious RBG, όπως την αποκαλούσαν, υπερασπίστηκε, ως μέλος του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ από το 1993 μέχρι σήμερα, τα δικαιώματα των γυναικών, των μειονοτήτων, τις φιλελεύθερες αξίες, τη δημοκρατία, είναι παροιμιώδη. Το ίδιο και η ακρίβεια των νομικών της κειμένων, η διαύγεια και η ορθότητα της γνώμης της, είτε ανήκε στην πλειοψηφία είτε, όπως πολύ συχνά, στη μειοψηφία των αποφάσεων», αναφέρει μεταξύ άλλων η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στην ανάρτησή της στο Facebook εκφράζοντας τον θαυμασμό της για την Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ.

«Πενθώ την RBG σαν να ήταν μέλος της οικογένειάς μου. Ήταν η εγγύηση της ισορροπίας, της Δικαιοσύνης και της αλήθειας, μια «ηθική δύναμη της φύσης», όπως την είπαν. Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έχασε το πολυτιμότερο, ίσως, μέλος του», καταλήγει στη δημοσίευση της η ΠΤΔ.

Μάλιστα την ημέρα που ορκίστηκε ως πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας είχε σχολιαστεί θετικά το γεγονός ότι στο γραφείο της βρισκόταν μία κούπα, με τα αρχικά Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ (RBG).

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου με κούπα RBG στο γραφείο της

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου με κούπα RBG στο γραφείο της

Αναλυτικά η ανάρτηση της Κατερίνας Σακελλαροπούλου:

«H Ruth Bader Ginsburg, που πέθανε σήμερα στα 87 της χρόνια, υπήρξε για μένα το πιο ισχυρό πρότυπο στα χρόνια που υπηρέτησα τη Δικαιοσύνη. Το πνεύμα, το θάρρος, η πίστη, με τα οποία η Notorious RBG, όπως την αποκαλούσαν, υπερασπίστηκε, ως μέλος του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ από το 1993 μέχρι σήμερα, τα δικαιώματα των γυναικών, των μειονοτήτων, τις φιλελεύθερες αξίες, τη δημοκρατία, είναι παροιμιώδη. Το ίδιο και η ακρίβεια των νομικών της κειμένων, η διαύγεια και η ορθότητα της γνώμης της, είτε ανήκε στην πλειοψηφία είτε, όπως πολύ συχνά, στη μειοψηφία των αποφάσεων. Ήδη από τη δεκαετία του '70, ωστόσο, ήταν η “ιέρεια της διαφωνίας”, το οχυρό ενάντια στην αυθαιρεσία. Μια μικροκαμωμένη γυναίκα που ακτινοβολούσε αυτοπεποίθηση και νηφαλιότητα. «Μην αφήνεις να σε αποσπάσουν από τον σκοπό σου συναισθήματα όπως ο θυμός, ο φθόνος, η μνησικακία», έλεγε, “γιατί καταβροχθίζουν την ενέργεια και τον χρόνο”. Μια “αιώνια μαθήτρια”, που δήλωνε ότι “το διάβασμα διαμόρφωσε τα όνειρά μου και το περισσότερο διάβασμα με βοήθησε να κάνω τα όνειρά μου πραγματικότητα” και που διατράνωνε ότι “πιστεύω βαθιά στη σημασία να ακούς και να μαθαίνεις από τους άλλους”. Μια πεισματάρα νομικός που στρατεύτηκε με την πλευρά της προόδου, της ελευθερίας, της αυτεξουσιότητας, παροτρύνοντας τους πολίτες “πολέμησε για τα ζητήματα που θεωρείς σημαντικά, καν' το όμως με τρόπο που θα εμπνεύσει και άλλους να σε ακολουθήσουν”.

Πενθώ την RBG σαν να ήταν μέλος της οικογένειάς μου. Ήταν η εγγύηση της ισορροπίας, της Δικαιοσύνης και της αλήθειας, μια “ηθική δύναμη της φύσης”, όπως την είπαν. Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έχασε το πολυτιμότερο, ίσως, μέλος του».

Διαβάστε Ακόμα:

«Ιανός»: Κυβερνητικό κλιμάκιο στις πληγείσες περιοχές με εντολή Μητσοτάκη

Τι είναι οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας - Τουρκίας - Πού μπορεί να οδηγήσουν