Προβληματισμένη σχετικά με τις μελλοντικές προθέσεις της Τουρκίας, μετά από την επιστροφή του ερευνητικού σκάφους Oruc Reis από το Αιγαίο στην Ατάλλεια, εμφανίστηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατά τη διάρκεια της συνάντησής της με τον Κύπριο ομόλογό της κο Νίκο Αναστασιάδη, στη Λευκωσία.

«Είναι όντως μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία», είπε χαρακτηριστικά η κυρία Σακελλαροπούλου στην έναρξη του χαιρετισμού της στον κο Αναστασιάδη, προσθέτοντας ότι: «Η αποχώρηση του Ορουτς Ρέις είναι ένα βήμα προς την αποκλιμάκωση, αλλά απομένει να αποδειχθεί αν ήταν μια κίνηση τακτικής ενδεχομένως με βραχυπρόθεσμη στόχευση ή είναι μια επιλογή που έχει ορίζοντα και συνέχεια».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας καλοσωρίζοντας την κυρία Σακελλαροπούλου εξήρε τους «δεσμούς αίματος» που συνδέουν Ελλάδα και Κύπρο, επισημαίνοντας πως η επίσκεψη της συμπίπτει : «Με μια περίοδο κρίσης, η οποία προκαλείται σαν αποτέλεσμα της τουρκικής επιθετικότητας, των τουρκικών εκνόμων ενεργειών, τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Μια σειρά πράξεων που αν δεν υπήρχε η, από πλευράς Ελλάδος, ψύχραιμη αντιμετώπιση, ενδεχόμενα να οδηγούσαν σε αναπόφευκτα ανεπιθύμητες, για λαούς που αγαπούν την ειρήνη, καταστάσεις στην περιοχή».

Οι δύο Πρόεδροι επισήμαναν τη σημασσία της ύπαρξης ενός ισχυρού αρραγούς μετώπου μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου για την καλύτερη δυνατή υποστήριξη των ελληνοκυπριακών θέσεων απέναντι στη διακρώς αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα, καθώς και την αναγκαιότητα επανέναρξης του διαλόγου για την ορισιτιλή επίλυση του Κυπριακού.

Πηγή: ΑΜΠΕ