Με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα με την Τουρκία, συμφώνησαν ότι θα ξεκινήσουν διερευνητικές επαφές, κάτι που επιβεβαίωσε και η τουρκική πλευρά με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας μετά την τηλεδιάσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Σαρλ Μισέλ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν την ανακοίνωση υπήρξε επικοινωνία της τουρκικής προεδρίας μέσω του Ιμπραήμ Καλίν με το Μέγαρο Μαξίμου. Αν και είθισται οι ανακοινώσεις να βγαίνουν από τα δύο υπουργεία Εξωτερικών, εντούτοις οι Τούρκοι προέτρεξαν κάπως και προέβησαν σε μια μακροσκελή ανακοίνωση μέσω της τουρκικής Προεδρίας μετά την τηλεδιάσκεψη Ερντογάν-Μέρκελ-Μισέλ. Αυτή τη στιγμή, η ημερομηνία των διερευνητικών είναι ανοιχτή και δεν έχει κλειδώσει οριστικά, καθώς άλλωστε και η Σύνοδος Κορυφής έχει μετατοπιστεί για το διήμερο 1-2/10, λόγω του κρούσματος κορονοϊού στο περιβάλλον του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reader.gr, το κυρίαρχο σενάριο είναι οι διερευνητικές να επαναληφθούν μετά τη Σύνοδο Κορυφής.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ:

«Η Ελλάδα και η Τουρκία συμφώνησαν τη διεξαγωγή του 61ου γύρου Διερευνητικών Επαφών, στην Κωνσταντινούπολη, προσεχώς».

Έτσι επιβεβαιώνεται το ρεπορτάζ του Reader.gr, που ανέφερε ότι ήταν θέμα χρόνου η ανακοίνωση για την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα.

Τι είναι οι διερευνητικές επαφές

Σε αντίθεση με αυτό που είναι ευρέως διαδεδομένο, οι διερευνητικές επαφές δεν μπαίνουν στην ουσία της διαπραγμάτευσης. Στην πραγματικότητα αφορούν στα προκαταρκτικά θέματα που προηγούνται της πραγματικής διαπραγμάτευσης, η οποία θα μπορούσε να γίνει σε πολιτικό επίπεδο. Σκοπός τους είναι η επίλυση της νομικής διαφοράς για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο. Στη διάρκεια των επαφών επίσης, η Αθήνα συζητάει - αλλά δεν διαπραγματεύεται - την οριοθέτηση των χωρικών υδάτων καθώς πρόκειται για ένα προκριματικό ζήτημα για την οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας, ωστόσο το εύρος τους δεν αποτελεί αντικείμενο της διαπραγμάτευσης, καθώς, όπως ορίζει το διεθνές δίκαιο, ο προσδιορισμός τους γίνεται μονομερώς από κάθε χώρα.

Στη διάρκεια των συζητήσεων των προηγούμενων εξήντα γύρων Ελλάδα και Τουρκία πλησίασαν ο ένας τη θέση του άλλου, όμως δεν υπήρξε ποτέ συμφωνία. Εξυπακούεται πως ό,τι κι αν ελέχθη στους προηγούμενους γύρους δεν είναι δεσμευτικό στην παρούσα φάση και δεν σημαίνει πως οι μέχρι τώρα συζητήσεις έχουν καταλήξει σε κάποιο συγκεκριμένο πλαίσιο.

Άλλωστε μεταξύ των δυο πλευρών δεν υπάρχουν συμφωνημένα πρακτικά, ούτε κάποιο σχέδιο κοινής δήλωσης που να αποτυπώνει σε κάποιο βαθμό την πρόοδο η οποία μπορεί να έχει επιτευχθεί στα τελευταία 14 χρόνια των συνομιλιών, δηλαδή την περίοδο 2002 - 2016.

Γνώστες των συζητήσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έλεγαν στο Reader.gr πως το κλίμα μεταξύ των δυο πλευρών, ειδικά τα πρώτα χρόνια μετά τις αποφάσεις του Ελσίνκι ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκό, μακριά από υπερβολές και λεκτικές αντιπαραθέσεις.

Όμως σε κάθε περίπτωση, το κλίμα εκείνης της εποχής ήταν εντελώς διαφορετικό με το σημερινό. Η Τουρκία ενδιαφερόταν τότε να ανοίξει την ευρωπαϊκή της προοπτική με τις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ η Ελλάδα εργαζόταν για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, κάτι που επετεύχθη χωρίς πολιτική λύση στο Κυπριακό, το 2003.

Το σημερινό τοπίο πάντως, με τους ανταγωνισμούς στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο να έχουν οξυνθεί επικίνδυνα, δεν μοιάζει καθόλου με το κλίμα σχεδόν 20 χρόνια πίσω.

Διαβάστε Ακόμα:

Αναβάλλεται η Σύνοδος που θα συζητούσε και τις κυρώσεις στην Τουρκία – Σε καραντίνα ο Σαρλ Μισέλ

Έρχονται ανακοινώσεις για τις διερευνητικές - Μετά τη Σύνοδο Κορυφής το ραντεβού στην Κωνσταντινούπολη