Από τη μία … φουρτούνα στην άλλη μοιάζει να πηγαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ που ενώ φαίνονταν να αφήνει στην άκρη την εσωστρέφεια, μετά τις αλλαγές στις οποίες προχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας, βλέπει και πάλι τα εσωκομματικά του προβλήματα να έρχονται στην επικαιρότητα.

Αρχικά ήταν τα παράπονα που έκανε ο Στέλιος Κούλογλου, ο οποίος κατήγγειλε «αποκλεισμό» τις ιστοσελίδας του από την συνέντευξη τύπου του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη. Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις της Θεοδώρας Τζάκρη που έφεραν θύελλα αντιδράσεων μέσα στο κόμμα, αλλά και από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος ζήτησε από την Όλγα Γεροβασίλη να την καλέσει για εξηγήσεις.

Και μπορεί η κ. Τζάκρη να υποστήριξε πως δεν μεταφέρθηκαν επακριβώς στον γραπτό λόγο όσα εκείνη είπε στην ραδιοφωνική εκπομπή, σημειώνοντας πως το ύφος της ήταν «ειρωνικό», όμως είναι δεδομένο πως δεν έπεισε αρκετά από τα στελέχη του κόμματος, αν και κάποια από αυτά δεν επέλεξαν να τοποθετηθούν δημοσίως επί του θέματος. Στις «off the record» συζητήσεις όμως χαρακτήριζαν την κυρία Τζάκρη «εκτός τόπου και χρόνου», σημειώνοντας μάλιστα πως στα λόγια της μπορεί να διακρίνει κανείς τα … κατάλοιπα του «βαθύτερου ΠΑΣΟΚ». Η κριτική που ασκήθηκε στην βουλευτή και αναπληρώτρια τομεάρχη εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ ήταν έντονη, με κάποιους να υποστηρίζουν πως δεν θα έπρεπε να λήξει το θέμα τόσο εύκολα.

Κι αν οι δηλώσεις της κυρίας Τζάκρη προκάλεσαν γκρίνια, αλλά και οργή σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, η κίνηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου προκάλεσε… μούδιασμα, αρχικά και στη συνέχεια αντιδράσεις, όπως αυτή του Παύλου Πολάκη.

Τι σημαίνει η κίνηση Τσακαλώτου

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επέλεξε χθες να δημοσιεύσει στην σελίδα του στο Facebook ένα κείμενο το οποίο είχε αναρτήσει στην ιστοσελίδα στην οποία αρθρογραφεί στις 14 Σεπτεμβρίου. Η επαναφορά του κειμένου, μετά τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη, σαφώς και δεν είναι τυχαία επιλογή.

Είναι μια σαφή και ανοιχτή διαφωνία με τον τρόπο που επιλέγει να ασκήσει πολιτική ο Αλέξης Τσίπρας. Η αλήθεια είναι πως αυτή η συζήτηση δεν γίνεται για πρώτη φορά. Αρκετές φορές, στις συνεδριάσεις που γίνονται στα κομματικά όργανα, όπως η πολιτική γραμματεία, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει εκφράσει την ίδια άποψη, πως πρέπει δηλαδή η άσκηση κριτικής στην κυβέρνηση να γίνεται με διαφορετικό τρόπο, χωρίς χαρακτηρισμούς αλλά με σαφή ιδεολογική αντιπαράθεση. Με την επιλογή του να δημοσιοποιήσει όμως τη θέση του, η συζήτηση αποκτά έναν «οξύ» χαρακτήρα. Γιατί όμως επέλεξε να δημοσιοποιήσει την αντίρρηση του; Και γιατί τώρα;

Άνθρωποι που γνωρίζουν καλά τον πρώην υπουργό των οικονομικών σημείωναν χθες πως η απόφαση του να δημοσιοποιήσει την αντίρρηση του προς τον Αλέξη Τσίπρα δεν αφορά την δική του «υποβάθμιση», αλλά γενικότερα τις επιλογές που έγιναν.

Μετά την συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στην εφημερίδα «Εποχή» και που οδήγησε σε κόντρα με τον Παύλο Πολάκη, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος συναντήθηκε με τον Αλέξη Τσίπρα στο εξοχικό σπίτι που διατηρεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στο Σούνιο. Εκεί η κουβέντα μεταξύ τους οδήγησε σε μια «συμφωνία» με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να δηλώνει απόλυτα ικανοποιημένος από τις σκέψεις και τις διαβεβαιώσεις που πήρε από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Έτσι και αποφάσισε να δημοσιεύσει ένα άρθρο στην Αυγή που είχε τίτλο «Ενωτικά και ριζοσπαστικά» και το νόημα ανταποκρίνονταν επακριβώς στη λέξη «ενωτικά».  

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ όμως στη συνέχεια θεώρησε πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν τήρησε τις δεσμεύσεις του και την «άτυπη συνεννόηση» που υπήρξε μεταξύ τους. Η διαφωνία μοιάζει να είναι καθαρά πολιτική. Ο Τσακαλώτος θέλει μια ιδεολογική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας κάνει την αντιπαράθεση κατά βάση «πολιτική».

 Το ζήτημα είναι πως πλέον η διαφωνία μεταξύ Τσίπρα και Τσακαλώτου είναι επίσημη και καταγεγραμμένη και μπορεί από την Κουμουνδούρου να υποβάθμιζαν το θέμα, αλλά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφώς ενοχλημένος και μένει να φανεί εάν θα αντιδράσει άμεσα ή θα «απαντήσει» εν καιρώ.    

Παρουσιάστηκε η νέα κίνηση μελών του ΣΥΡΙΖΑ – Την καλωσόρισε ο Τσίπρας  

Σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας έγινε η παρουσίαση της νέας κίνησης μελών του ΣΥΡΙΖΑ της οποίας ηγείται ο πρώην βουλευτής των ΑΝΕΛ, Βασίλης Κόκκαλης.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον βουλευτή της Λάρισας να διαβάζει ένα «καλωσόρισμα» από τον πρόεδρο του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε:

 «Με μεγάλη χαρά πληροφορούμαι την κίνηση δεκάδων πολιτών, από ολόκληρη την Ελλάδα να δηλώσουν το «παρών» στην διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.

Όπως και η ιδρυτική μας διακήρυξη αναφέρει: Όλοι εμείς άνθρωποι με διαφορετικές παραδόσεις, όχι μόνο αριστεροί και σοσιαλιστές, αλλά και πολλοί προοδευτικοί δημοκρατικοί πολίτες του κέντρου, ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να οικοδομήσουμε την αριστερά της εποχής μας και να συνδιαμορφώσουμε ένα κόμμα μαζικό, λαϊκό, ριζοσπαστικό, δημοκρατικό που Θα εκπροσωπεί τα συμφέροντα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Ένα κόμμα που θα δίνει ρεαλιστικές και προοδευτικές απαντήσεις σε όλα τα σύνθετα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα και ο λαός μας.

Χαιρετίζω, λοιπόν, την πρωτοβουλία σας να οργανώσετε τη διαδικασία για τη μαζική εγγραφή προοδευτικών πολιτών του δημοκρατικού κέντρου στον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, με στόχο μια μεγάλη νίκη στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση, για μια ζωή με ασφάλεια σε μια κοινωνία με δικαιοσύνη.»

Στην παρουσίαση εκτός του Βασίλη Κόκκαλη συμμετείχαν ο Σταύρος Καραγκούνης, ο πρώην βουλευτής Αχαΐας με το ΠΑΣΟΚ Μιλτιάδης Βέρας και η Νεκταρία Αγγελάκη.