Η απόφαση του πρωθυπουργού να απευθυνθεί στους πολίτες μέσω ενός τηλεοπτικού μηνύματος, όπως γινόταν τακτικά στο πρώτο στάδιο της πανδημίας, κλείδωσε στον χθεσινό «πρωινό καφέ» του Μεγάρου Μαξίμου. Ο κ. Μητσοτάκης θέλησε να στείλει ένα σαφές μήνυμα εν μέσω της άκρατης σεναριολογίας για ένα lockdown που θα ήταν…θέμα ημερών, αλλά και των τοποθετήσεων αρκετών μελών της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων για την ανάγκη αυστηρότερων μέτρων, την ώρα που η κυβέρνηση είχε ενεργοποιήσει μόλις τη Δευτέρα μια δέσμη νέων μέτρων ειδικά για την Αττική.

Αιχμή της παρέμβασης του πρωθυπουργού, πάντως, ήταν το δίλημμα «Αυτοπροστασία ή Καραντίνα». Με την επιχειρηματολογία του, ο πρωθυπουργός θέλησε να ξορκίσει το σενάριο ενός lockdown, παραθέτοντας μια σειρά επιχειρημάτων γιατί κάτι τέτοιο δεν είναι ούτε απλό, ούτε επιθυμητό, πολλώ δε προ των πυλών. Όπως εξήγησε, η καραντίνα έχει πολλαπλό κόστος: από το κλείσιμο των επιχειρήσεων, την ανεργία, τη μείωση των δημοσίων εσόδων και την ύφεση έως την κοινωνική μεροληψία, καθώς ο κάθε οριζόντιος περιορισμός επηρεάζει δυσανάλογα τους ισχυρότερους και τους πιο αδύναμους.

Παράλληλα, ένα ακόμα επιχείρημα που ο κ. Μητσοτάκης δεν ανέφερε, αλλά έχει συζητηθεί σε αρκετές συσκέψεις, είναι ότι ένα lockdown σε αυτή τη στάση δεν εγγυάται την εξαφάνιση της επιδημίας. Τουναντίον, μετά το κλείσιμο της κοινωνίας, ακολουθεί το άνοιγμα και ο ιός θα συνεχίσει να κυκλοφορεί στην κοινότητα. Όμως, η κοινωνία και η οικονομία δεν μπορούν να ανοίγουν και να κλείνουν διαρκώς. Υπό αυτό το πρίσμα, το όπλο μένει ως ύστατη επιλογή στη φαρέτρα της κυβέρνησης και δεν προκρίνεται σε μια φάση που, όπως είπε ο πρωθυπουργός, έχει υπάρξει μια σταθεροποίηση στον αριθμό των κρουσμάτων, έστω και σε υψηλά επίπεδα, και δεν έχει υπάρξει η έκρηξη που καταγράφεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Τούτων δοθέντων, ο κ. Μητσοτάκης έστειλε το μήνυμα στους πολίτες ότι θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορονοϊό. Ανέφερε, πιο συγκεκριμένα, ότι η διαχείριση της πανδημίας δεν είναι ένα «εκκρεμές» που κινείται από το ένα άκρο του lockdown στο άλλο άκρο της πλήρους χαλάρωσης. Κάπου στη μέση, υπάρχει ένα σημείο ισορροπίας. Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, «κλειδί» σε αυτή τη φάση είναι τα μέτρα ατομικής προστασίας, με τη μάσκα να παίρνει το ρόλο του «εμβολίου πριν το εμβόλιο», όπως το έθεσε.

Ο πρωθυπουργός, παράλληλα, προανήγγειλε ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν και άλλα στοχευμένα μέτρα, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο. Για παράδειγμα, την ερχόμενη εβδομάδα θα μπουν στα αμαξοστάσια 100 λεωφορεία των ΚΤΕΛ, ενώ ως το τέλος Νοεμβρίου θα ενταχθούν στον στόλο και άλλα 200, ενώ ως το τέλος του έτους θα έχει γίνει και η προμήθεια 300 αστικών λεωφορείων με διαδικασίες leasing, σε μια προσπάθεια να μειωθούν οι χρονοαποστάσεις και ο συνωστισμός στα Μέσα Μεταφοράς. Και, βεβαίως, ανάλογα με την αξιολόγηση των δεδομένων, οι επιλογές από τη φαρέτρα των μέτρων που έχει ενεργοποιηθεί στην Αττική είναι στο τραπέζι. Μια πρώτη αξιολόγηση των μέτρων που ξεκίνησαν να εφαρμόζονται θα γίνει ήδη τη Δυτέρα, ενώ μια ασφλέστερη εικόνα θα υπάρχει προς το τέλος της εβδομάδας.

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης ήθελε μέσω της παρέμβασής του να…αποδραματοποιήσει τη συζήτηση για την επάρκεια του συστήματος Υγείας. «Οι δομές των νοσοκομείων απέχουν πολύ από τα όρια τους», υπογράμμισε, προαναγγέλλοντας ενίσχυση των διαθέσιμων ΜΕΘ τις αμέσως επόμενες μέρες. Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να υπάρχουν διαθέσιμα περίπου 40 κρεβάτια σε ΜΕΘ, ενώ ως τις πρώτες μέρες του Οκτωβρίου θα ενεργοποιηθούν και οι 50 κλίνες στο «Σωτηρία» που είναι δωρεά της Βουλής.