Ο βασικός συμβολισμός στο ταξίδι του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών είναι αναμφίβολα η επίσκεψή του στη βάση της Σούδας εκεί όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν τη μεγαλύτερη στρατιωτική τους παρουσία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Όπως σχολιάζουν στο reader.gr γνώστες του διπλωματικού παρασκηνίου, η επίσκεψη Πομπέο στην Ελλάδα, που μάλιστα δεν συνδυάζεται με αντίστοιχο ταξίδι στην Τουρκία στέλνει ένα σαφές μήνυμα στην Άγκυρα πως “δεν πρέπει να ξεπεράσει τις κόκκινες γραμμές”. Η επίσκεψη γίνεται σε μια περίοδο όπου στην Ουάσιγκτον έχει ξεκινήσει μια συνολικότερη συζήτηση για την νέα αμυντική αρχιτεκτονική των ΗΠΑ που προβλέπει τη μείωση του στρατιωτικού αποτυπώματος της υπερδύναμης σε περιοχές όπως η Μέση Ανατολή. Την ώρα πάντως που οι ΗΠΑ αποσύρουν δυνάμεις από το Αφγανιστάν και το Ιράκ επιθυμούν την περαιτέρω ενίσχυση της Σούδας αλλά και μεταφορά δυνάμεων εκεί. Η επίσκεψη  συνδέεται και με την συζήτηση που έχει ξεκινήσει στις ΗΠΑ αναφορικά με την αξιοπιστία της Τουρκίας ως συμμάχου στην περιοχή. Πρόσφατα μάλιστα ο Αμερικανός Γερουσιαστής Ρον Τζόνσον, που είναι επικεφαλής της ευρωπαϊκής υποεπιτροπής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας είχε μιλήσει για την πιθανότητα η ναυτική βάση της Σούδας να χρησιμοποιηθεί ως «εναλλακτική» σε περίπτωση που οι αμερικανικές δυνάμεις αποχωρήσουν από τη βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία. Όπως αναφέρουν στο reader.gr γνώστες του παρασκηνίου στην Ουάσιγκτον, υπάρχει ενόχληση για τη συμπεριφορά της Τουρκίας τα τελευταία χρόνια σε σχέση με το Ιντσιρλίκ κι ακόμη κι εάν δεν μπορεί να γίνει πλήρης αντικατάσταση του Ιντσιρλίκ από τη Σούδα (πχ. κανείς δεν μιλάει για μεταφορά πυρηνικών όπλων στο ελληνικό έδαφος) συζητείται πολύ σοβαρά η ενίσχυσή της.

Υπενθυμίζεται ότι οι δυο χώρες υπέγραψαν πέρυσι την ανανέωση της “Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement - MDCA) που υπεγράφη το 1990 κι έχει μείνει γνωστή ως η συμφωνία για τις βάσεις. Η νέα συμφωνία προβλέπει την επέκταση και αναβάθμιση των αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στη χώρα μας σε τέσσερα σημεία ενδιαφέροντος: Στη χρήση της βάση της Σούδας, τη χρήση της Λάρισας για αποστολές αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, τη χρήση της βάσης του Στεφανοβίκειου Μαγνησίας από την αεροπορία στρατού των ΗΠΑ για διευκόλυνση των ελικοπτέρων αλλά και τη χρήση του Λιμένα της Αλεξανδρούπολης για τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, μέσω του οποίου οι ΗΠΑ αποκτούν μια ταχύτερη παράκαμψη των στενών για την μετακίνηση των δυνάμεών τους από την Μεσόγειο προς την Ανατολική Ευρώπη.

Η επίσκεψη Πομπέο θα ξεκινήσει αύριο στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης όπου θα συναντηθεί με τον Νίκο Δένδια. Λίγο αργότερα, θα συμμετάσχει σε εκδήλωση στο digital hub της Pfizer στη Θεσσαλονίκη που αφορά στην ενέργεια και στις υποδομές. Υπενθυμίζεται ότι στη Θεσσαλονίκη πρόκειται να λειτουργήσει σύντομα το πρώτο - και μοναδικό στην Ευρώπη - από τα έξι Διεθνή Κέντρα Ψηφιακής Τεχνολογίας, Τεχνητής Νοημοσύνης και Ανάλυσης Μεγάλων Δεδομένων της εταιρείας το οποίο θα παράγει τεχνογνωσία και θα μεταφέρεται σε όλο τον κόσμο. Η παρουσία του κ. Πομπέο θα συνδυαστεί και με την παρουσία του υφυπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, αρμόδιου για θέματα τεχνολογίας, Μάικλ Κράτσιος, που έχει δουλέψει τον τελευταίο χρόνο μαζί με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Χρήστο Δήμα, τη “Συμφωνία Έρευνας και Τεχνολογίας” των δυο πλευρών. Οι σχετικές υπογραφές θα γίνουν από τους Υπουργούς, Πομπέο και Γεωργιάδη.