Η επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να δημιουργήσει την επιτροπή δεοντολογίας μπορεί να προκάλεσε «μούδιασμα» σε μερίδα των στελεχών του, όμως έχοντας προηγηθεί οι δηλώσεις της Θεοδώρας Τζάκρη, αλλά και η ευθεία κριτική που άσκησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προς τον Αλέξη Τσίπρα για την επιλογή του να χαρακτηρίσει «πολιτικό απατεώνα» τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τα περιθώρια για «αντιρρήσεις» ήταν μηδαμινά.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν στελέχη της Κουμουνδούρου ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν «εκτός εαυτού» την προηγούμενη Πέμπτη και σημείωνε πως «το ποτήρι ξεχείλισε» και πως ήρθε η στιγμή να αντιληφθούν όλοι πως θα υπάρχουν συνέπειες για τα όσα λένε, ειδικά όταν με τα λόγια τους βάζουν συνεχώς «τρικλοποδιές στον αντιπολιτευτικό μας λόγο».

Και μπορεί στον πρωινό καφέ της προηγούμενης εβδομάδας, όταν και ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε την απόφαση του για την επιτροπή, αλλά και την εισήγηση του για τα πρόσωπα που θα την αποτελούν να μην υπήρξαν αντιδράσεις, όμως τώρα πλέον που έχουν περάσει λίγες ημέρες και η επιτροπή θα επικυρωθεί από το πολιτικό συμβούλιο στη σημερινή συνεδρίαση, οι γκρίνιες για τις επιλογές των προσώπων είναι αρκετές κι απ’ όλες τις πλευρές.

Από την πλευρά των «σκληρών προεδρικών» οι γκρίνιες εστιάζονται στον Δημήτρη Τζανακόπουλο (που όπως σημειώνουν αποκτά όλο και μεγαλύτερο ρόλο μέσα στο κόμμα), ενώ ιδιαίτερα «δημοφιλής» στις τάξεις των προεδρικών δεν είναι ούτε ο Νάσος Ηλιόπουλος, χωρίς όμως να εκφράζονται έντονες αντιρρήσεις για το πρόσωπο του.

Από την άλλη πλευρά οι γκρίνιες εστιάζονται κυρίως στον Θανάση Θεοχαρόπουλο. Χαρακτηριστικά στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της ΚΟ του κόμματος έλεγε πως δεν γίνεται κάποιος «που έχει περάσει τόσο εμάς όσο και τον πρόεδρο στο παρελθόν … γενεές δεκατέσσερις, να μας κάνει υποδείξεις για το πώς θα εκφραζόμαστε και τι θα λέμε».  

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας πάντως φαίνεται να έχει πάρει τις αποφάσεις του, χωρίς να αποκλείεται να αλλάξει ελαφρώς η σύνθεση της επιτροπής, αν και οι πιθανότητες να συμβεί αυτό είναι λίγες. Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέλει να «ξεμπερδεύει» πάντως με το θέμα αυτό, σημειώνοντας πως η κοινωνία βρίσκεται σε αναβρασμό και δεν υπάρχει το περιθώριο ο ΣΥΡΙΖΑ να «πνιγεί» μέσα στην εσωστρέφεια του.