Οι κύριοι Μητσοτάκης και Πομπέο ξεναγούνται και ενημερώνονται από τους διοικητές των δύο βάσεων της αμερικανικής και της ελληνικής και αμέσως μετά θα μεταβούν στη ναυτική βάση στο Μαράθι, στην προβλήτα Κ14. Στη συνέχεια θα ξεναγηθούν σε ελληνική φρεγάτα που βρίσκεται στο ναύσταθμο και αμέσως μετά θα πραγματοποιηθεί διευρυμένη συνάντηση αντιπροσωπειών, στην 115 Πτέρυγα Μάχης. Ακολούθως θα γίνουν δηλώσεις στα ΜΜΕ

.

Κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, η δεύτερη επίσκεψη μόλις μέσα σε έναν χρόνο αντανακλά τον κομβικό ρόλο που παίζει αφενός η Θεσσαλονίκη ως αναπτυξιακό κέντρο για την περιοχή των Βαλκανίων και αφετέρου η Σούδα για τους γεωστρατηγικούς σχεδιασμούς στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή».

Τι θα συζητηθεί 

Η επίσκεψη του κ. Πομπέο στην Κρήτη αναμένεται να έχει και πρακτικό αποτύπωμα, καθώς ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας αναμένεται να ξεκαθαρίσει την πρόθεση των ΗΠΑ για αύξηση του στρατιωτικού τους αποτυπώματος στη βάση της Σούδας. Στο τραπέζι, επίσης, είναι και η διεύρυνση της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας, η οποία ήδη επικαιροποιήθηκε και υπεγράφη στη νέα της εκδοχή κατά την περυσινή επίσκεψη του κ. Πομπέο στην Αθήνα, μετά από διεργασίες μηνών, προκειμένου να δημιουργηθεί το πλαίσιο για την αναβάθμιση της αμερικανικής και νατοϊκής παρουσίας σε μια σειρά βάσεων και σημείων ανά την ελληνική επικράτεια, από τη Σούδα, ως την Αλεξανδρούπολη και το Στεφανοβίκειο.

Ο κ. Πομπέο, πάντως, αναμένεται να προαναγγείλει την πρόθεση της Αμερικής να ενισχύσει την παρουσία της στη βάση, η οποία έχει πλέον ξεχωριστή θέση στους νατοϊκούς και αμερικανικούς σχεδιασμούς, με πηγή της ελληνικής διπλωματίας να τη χαρακτηρίζει ως «διαμάντι του στέμματος» για τους Αμερικανούς. Κατά πληροφορίες, δρομολογείται ήδη η επέκταση των υποδομών της βάσης, ενώ ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος προανήγγειλε, επί της ουσίας, χθες την πρόθεση της Ελλάδας να επεκταθεί η Σούδα δια της δημιουργίας ενός νέου ναυστάθμου, μιλώντας για «ειλημμένη απόφαση». Επί της ουσίας, η επέκταση των υποδομών της βάσης θα δώσει τη δυνατότητα για ελλιμενισμό και προσγείωση ακόμα περισσότερων «συμμαχικών» δυνάμεων τα επόμενα χρόνια, ενώ είναι σαφές ότι η ενίσχυση του ρόλου της Σούδας είναι και ένα έμμεσο μήνυμα στην Τουρκία για τις εναλλακτικές που υπάρχουν, έστω και αν δεν τίθεται σε αυτή τη φάση ζήτημα για αποδυνάμωση της αμερικανικής παρουσίας στο Ιντσιρλίκ.

Μάλιστα, ακούγεται έντονα ότι οι ΗΠΑ σχεδιάζουν μια «εντυπωσιακή κίνηση», με τον ελλιμμενισμό σημαντικών πλοίων για μεγάλο διάστημα στη βάση. 

Σήμερα το πρωί, Κυριάκος Μητσοτάκης και Μαικ Πομπέο θα ξεκινήσουν τη μέρα τους με επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της Σούδας, ενώ για μετά τις 11:00 είναι προγραμματισμένη διευρυμένη συνάντηση αντιπροσωπειών στην 115 Πτέρυγα Μάχης, με τη συμμετοχή από ελληνικής πλευράς του Νίκου Δένδια, του Νίκου Παναγιωτόπουλο, του Α/ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου και της Ελένης Σουρανή. Εν συνεχεία, θα ακολουθήσουν και δηλώσεις, όπου ο κ. Πομπέο αναμένεται να περιγράψει τα βήματα ενίσχυσης του αμερικανικού αποτυπώματος στη χώρα μας. Στη 13:15, ο κ. Πομπέο θα κατευθυνθεί εκ νέου στο σπίτι του πρωθυπουργού στο Ακρωτήρι, όπου θα λάβει χώρα το γεύμα εργασίας που έχει προγραμματιστεί, ενώ το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Μαικ Πομπέο θα ξεναγηθούν στον ιστορικό αρχαιολογικό χώρο της Απτέρας από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Σημειωτέον, το βράδυ δεν έχει προβλεφθεί επίσημο πρόγραμμα, αλλά ο κ. Πομπέο θα βρίσκεται στο σπίτι του πρωθυπουργού, απ’ όπου θα αναχωρήσει το πρωί της Τετάρτης.