Ο πρωθυπουργός, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα ξεκινήσει αύριο, Πέμπτη, διεμήνυσε στην Τουρκία ότι «οι μονομερείς ενέργειες προκαλούν παρενέργειες, οι επιθετικές κινήσεις φέρνουν ανάλογες απαντήσεις, συνεπώς πρέπει να σταματήσουν οι προκλήσεις για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις, για το ζήτημα το οποίο μας χωρίζει με την Τουρκία, που δεν είναι άλλο από την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Η δική μας θέση είναι πάρα πολύ ξεκάθαρη, το είπα και χθες, ότι έχει φτάσει πια η ώρα της διπλωματίας και είναι πια στο χέρι των γειτόνων μας να αποδείξουν έμπρακτα εάν όντως ειλικρινά επιθυμούν την αποκλιμάκωση και τον διάλογο. Διαφορετικά η Ευρώπη έχει και άλλους τρόπους να προστατεύσει τα συμφέροντά της, αλλά και την ευρύτερη ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Αναφορικά με την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο στην Ελλάδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε ότι «ήταν πολύ σημαντική - ειδικά στο χρόνο που έγινε, με την ατζέντα που είχε και με το κλίμα που συνολικά τη χαρακτήρισε».

«Νομίζω ότι το θετικό αποτύπωμα για την χώρα μας αποδεικνύεται και από τον εκνευρισμό που το ταξίδι προκάλεσε στην απέναντι πλευρά, κάτι το οποίο θα πρέπει να σκεφτούν και όσοι το υποδέχθηκαν στην Αθήνα με αμηχανία, για να μην πω ενίοτε και με μικροψυχία» σχολίασε με δηκτικό ύφος ο πρωθυπουργός αναφερθείς στον χθεσινό... εκνευρισμό του εκπροσώπου Τύπου του ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ.

«Σε αμυντικό επίπεδο θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι η παρουσία και μόνο του πιο σύγχρονου πλοίου του αμερικανικού στόλου, του USS Hershel Williams, στη Σούδα, την οποία και επέλεξαν οι Ηνωμένες Πολιτείες ως μόνιμη βάση ελλιμενισμού, λέει πολλά πράγματα για το μέλλον της αμυντικής μας συνεργασίας. Ενώ νομίζω ότι και σε διπλωματικό επίπεδο όσα ειπώθηκαν για την Ελλάδα ως παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή είναι πολύ σημαντικά» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Διαβάστε ακόμα

Στη Λευκωσία ο Δένδιας - Κινητικότητα εν όψει Συνόδου Κορυφής