Η εισήγηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργικό συμβούλιο που δόθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου επισήμως αφορούσε ως επί το πλείστον την επίσκεψη του Μάικ Πομπέο και τα μηνύματα στην Τουρκία ενόψει της Συνόδου Κορυφής. Η εισήγηση του πρωθυπουργού, όμως, δεν τελείωσε εκεί, αντίθετα συνέχισε με παραινέσεις στους υπουργούς του, κάποιοι εκ των οποίων όλο το προηγούμενο διάστημα έχουν επιδοθεί σε παρασκηνιακά τζαρτζαρίσματα.

«Θέλω να υπενθυμίσω ότι η ευθύνη για τις πράξεις και τις παραλείψεις της κυβέρνησης είναι συλλογική. Όλοι μαζί πιστωνόμαστε τα θετικά της κυβερνητικής δράσης και όλοι μαζί αναλαμβάνουμε, με αυτοκριτική διάθεση, την ευθύνη για τυχόν λάθη και μεριμνούμε για να τα διορθώσουμε. Δεν είναι πολιτικά και ηθικά αποδεκτό, οποιοσδήποτε υπουργός να μετακυλίει ευθύνες σε άλλους υπουργούς ή να αποφεύγει να στηρίζει επιλογές της κυβέρνησης ή να αναγνωρίζει αστοχίες επικαλούμενος αναρμοδιότητα», είπε στην εισήγηση του ο κ. Μητσοτάκης. «Έχουμε μπροστά μας δύσκολες προκλήσεις. Είμαστε συλλογικό όργανο και όλοι μαζί αναλαμβάνουμε την ευθύνη και των επιτυχιών μας αλλά και των όποιων αστοχιών μας», προσέθεσε ο πρωθυπουργός, βάζοντας για πρώτη φορά μετά από καιρό «γκάζια» στους υπουργούς του.

Κατά τις πληροφορίες του Reader.gr, πάντως, κανένας υπουργός δεν αντέδρασε στην τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη, ούτε σχολίασε κάτι περαιτέρω που θα μπορούσε να ανατροφοδοτήσει τη συζήτηση, με την κουβέντα από εκεί και πέρα να επικεντρώνεται στα αρκετά θέματα της ατζέντας που είχε τεθεί.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο Μαξίμου υπήρξε έντονη ενόχληση το προηγούμενο διάστημα από τη διαχείριση του θέματος με τις μάσκες στα σχολεία. Μια θετική πρωτοβουλία που θέλησε να πάρει η κυβέρνηση γύρισε επικοινωνιακά μπούμερανγκ, ενώ στη συνέχεια διάφορα υπουργεία επιδόθηκαν σε έναν παρασκηνιακό πόλεμο. Το υπουργείο Εσωτερικών εδώ και καιρό έχει δείξει ως υπεύθυνη την αρμόδια υπο-επιτροπή και τη γενική γραμματεία Δημόσιας Υγείας υπό τον Παναγιώτη Πρεζεράκο, ενώ από τη μεριά του Υγείας ετίθεντο ερωτήματα για τον ρόλο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος που έκανε τον διαγωνισμό. Και, βεβαίως, όλοι μαζί έστρεφαν τα βέλη τους και προς τη μεριά του υπουργείου Παιδείας, χρεώνοντας καθυστερήσεις στη διαχείριση της κατάστασης. Μάλιστα, μέχρι και μια μέρα πριν το υπουργικό συμβούλιο, στο παρασκήνιο διακινούνταν πληροφορίες για το πότε δόθηκαν, εν τέλει, οι σωστές διαστάσεις για τις μάσκες και με τίνος υπαιτιότητα.

Τούτων δοθέντων, ο κ. Μητσοτάκης θέλησε να βάλει ένα τέλος στους παρασκηνιακούς διαγκωνισμούς, στέλνοντας μάλιστα και ένα μήνυμα για τη συνέχεια. Άλλωστε, το φθινόπωρο δεν έχει ακόμα καλά-καλά ξεκινήσει, με τη συνέχεια να προμηνύεται εξαιρετικά δύσκολη σε μια σειρά από μέτωπα. Υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Μητσοτάκης θέλησε να στείλει το μήνυμα ότι δεν υπάρχει περιθώριο για εσωστρέφεια ή για ένα ατέρμονο blame game.