Διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες αναφέρουν πως στα συμπεράσματα της έκτακτης Συνόδου θα υπάρχει έμμεση αναφορά στην πιθανότητα επιβολής κυρώσεων κατά της Τουρκίας, ενώ γίνεται αγώνας ώστε να πειστεί η Κύπρος πως δεν πρέπει να διατηρήσει το βέτο που συνδέει τις κυρώσεις κατά Τουρκικών  νομικών και φυσικών προσώπων με τις κυρώσεις απέναντι στη Λευκορωσία.

Άλλωστε στόχος της Συνόδου Κορυφής είναι να αρθεί το αδιέξοδο που αφορά στη Λευκορωσία για αυτό και η διατύπωση των συμπερασμάτων θα προβλέπει αυστηρή γλώσσα απέναντι στην Άγκυρα για την παραβατική της συμπεριφορά στην Νοτιοανατολική Ευρώπη αλλά και τις συνεχείς της παραβιάσεις της Κυπριακής ΑΟΖ. Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης έδειξε πάντως χθες μια ευελιξία σε ό,τι αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να λάβει αποφάσεις το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (“οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός") συμπλήρωσε όμως πως “αυτό που θα επιδιώξουμε είναι να διασωθεί η αξιοπιστία και η αξιοπρέπεια τόσο της Ευρώπης όσο και των Ευρωπαίων πολιτών της Κύπρου”. Σε κάθε περίπτωση οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν πως το προσχέδιο των συμπερασμάτων δεν προβλέπει αυτόματο μηχανισμό κυρώσεων κατά της Τουρκίας αλλά έμμεση αναφορά, κάτι που φαίνεται πως είναι αποτέλεσμα σειράς επαφών που έχουν κάνει οι Ευρωπαίοι ηγέτες με την Τουρκική πλευρά όλο το τελευταίο διάστημα και έχουν οδηγήσει στην αποκλιμάκωση της έντασης. Είναι προφανές πως οι Βρυξέλλες επιλέγουν μια λύση που δεν θα φέρει τα πράγματα στα άκρα με την Άγκυρα την ώρα μάλιστα που υπάρχουν σειρά κι άλλων ανοικτών ζητημάτων συμπεριλαμβανομένου του προσφυγικού.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, ενώ χθες στη διάρκεια της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου ξεκαθάρισε τις προθέσεις του για το τι θα ζητήσει από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης “οι μονομερείς ενέργειες προκαλούν παρενέργειες, οι επιθετικές κινήσεις φέρνουν ανάλογες απαντήσεις, συνεπώς πρέπει να σταματήσουν οι προκλήσεις για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις, για το ζήτημα το οποίο μας χωρίζει με την Τουρκία, που δεν είναι άλλο από την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο”. Χθες, στη συνάντηση που είχε ο Νίκος Δένδιας με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη επεσήμανε πως η Ελλάδα συνεχίζει να στηρίζει την Κύπρο σταθερά ως προς αίτημά της να υπάρξουν “νέες καταχωρήσεις προσώπων και οντοτήτων- αυτών που εμπλέκονται στις συνεχιζόμενες παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ- στον ευρωπαϊκό κατάλογο κυρώσεων”.

Σύμφωνα με πηγές από τις Βρυξέλλες που έχουν γνώση του προσχεδίου συμπερασμάτων, αυτό θα αναφέρει πως οι 27 ηγέτες της ΕΕ “καλωοσορίζουν την έναρξη διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα, αλλά θα ζητήσουν εκ νέου να σταματήσουν οι γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ”.