«Επιδιώκουμε να εκφραστεί στην πράξη ο πλήρης σεβασμός των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο κατάλογος θέλουμε να υπάρχει σε περίπτωση που η Τουρκία επιστρέψει σε μονομερείς ενέργειες. Το δίλημμα δεν αφορά την ελληνική πλευρά, αλλά την Τουρκία και τη σχέση που θα έχει με την Ε.Ε. Αν θα είναι εταίρος ή απλά μια γειτονική χώρα. Το αν η συζήτηση θα έχει αρνητικό ή θετικό πρόσημο, είναι στο χέρι της Τουρκίας» επεσήμανε η κυρία Πελώνη κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει στηρίξει εξαρχής το αίτημα της Λευκωσίας για πρόσθετο κατάλογο κυρώσεων που αφορά πρόσωπα και οντότητες για τις δραστηριότητες εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Και αυτό θα συνεχίσει να κάνει. Κάθε κράτος-μέλος επιλέγει τον τρόπο που θα προωθήσει το αίτημα του», είπε η κυρία Πελώνη.

Αναφερόμενη στην δήλωση του Χουλουσί Ακάρ για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών τόνισε πως «καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα συζητήσει» γι αυτό το θέμα και «δεν έχει τεθεί, ούτε πρόκειται να τεθεί».

Σύνοδος Κορυφής

Για τη Σύνοδο Κορυφής η κυρία Πελώνη σχολίασε πως «το κείμενο συμπερασμάτων δεν έχει δοθεί ακόμα στη δημοσιότητα, αλλά θα συζητηθεί απόψε στο δείπνο. Ο πρόεδρος Μισέλ υπογράμμισε ότι όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι».

«Εξαιρετικά θετικά» χαρακτήρισε τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Μάικ Πομπέο στην Ελλάδα η κυρία Πελώνη και ανέφερε πως «πρόκειται για τη δεύτερη μέσα σε 12 μήνες ενώ είχε προηγηθεί η επίσκεψη στην Κύπρο και δεν συνδυάστηκε με επίσκεψη στην Τουρκία».

«Οι συζητήσεις που έγιναν αναδεικνύουν τον ηγετικό ρόλο της χώρας μας στα Βαλκάνια. Αποδεικνύεται από το γεγονός ότι επέλεξαν τη Σούδα ως βάση για τον μόνιμο ελλιμενισμό του USS Hershel Woody Williams», συμπλήρωσε και τόνισε πως πρόκειται για «μήνυμα ότι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών πρέπει να γίνεται με ειρηνικά μέσα και με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο».

Κορονοϊός

Αναφερόμενη στην αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στην Αττική η κυρία Πελώνη είπε πως έχουν τάση σταθεροποίησης.

«Η Ελλάδα παρουσιάζει πολύ καλύτερη εικόνα σε σχέση με άλλες χώρες με παρόμοιο πληθυσμό π.χ. Ολλανδία, Βέλγιο, Πορτογαλία. Ωστόσο η καλύτερη συγκριτικά επιδημιολογική εικόνα δεν πρέπει να οδηγεί σε εφησυχασμό», τόνισε.

Για τα μέτρα που ισχύουν στην Αττική σχολίασε πως δεν έχουν συμπληρωθεί ακόμα 15 μέρες και η «κυβέρνηση αξιολογεί συνεχώς τα δεδομένα. Μέχρι στιγμής υπάρχει εικόνα συμμόρφωσης στα μέτρα, εφόσον χρειαστεί θα τεθούν και άλλα μέτρα στο τραπέζι».

«Το σχέδιο για τις αστικές συγκοινωνίες ξεδιπλώνεται σταδιακά και βήμα-βήμα. Μέσα σε 14 μήνες έχουν γίνει όσα δεν έγιναν τα τελευταία χρόνια. Τα τελευταία χρόνια δεν υπήρξε κανένα νέο όχημα και καμία πρόσληψη. Πέρυσι είχαμε 850 οχήματα, σήμερα έχουμε 1.150. Σήμερα προστίθενται και άλλα λεωφορεία από τα ΚΤΕΛ», είπε η κυρία Πελώνη.

Σχολεία

«Όλες οι χαμένες ώρες θα καλυφθούν μέσω διδασκαλίας σε αργίες, Σαββατοκύριακα, εορτές. Είναι υποχρεωτική σύγχρονη εκπαίδευση για σχολεία υπό κατάληψη» ανέφερε η Αριστοτελία Πελώνη.

«Στα δημόσια σχολεία το 3% των τάξεων έχουν 26-30 μαθητές, φέτος έχουμε την καλύτερη στελέχωση σε σχέση με άλλες χρονιές. Έχουν προσληφθεί πάνω από 32.000 αναπληρωτές, το 2019 είχαν προσληφθεί 24.505», επεσήμανε.

«Όλα είναι έτοιμα εδώ και καιρό για τη σύγχρονη τηλεκπαίδευση, λόγω προετοιμασίας για τον κορονοϊό. Είναι προφανές ότι, όσον αφορά τις καταλήψεις, έχει έναν παιδαγωγικό χαρακτήρα, όσοι παρεμποδίζουν την εκπαιδευτική διαδικασία θα παίρνουν απουσία», είπε η κυρία Πελώνη.

Μήνυμα Μητσοτάκη σε υπουργούς

«Η επισήμανση που έκανε χθες ο πρωθυπουργός αφορούσε ολόκληρη την κυβέρνηση», είπε η κυρία Πελώνη για την εισήγηση του κ. Μητσοτάκη στην οποία έγιναν παραινέσεις στους υπουργούς.

«Η κυβέρνηση είναι συλλογικό όργανο, οι επιτυχίες και οι αστοχίες είναι συλλογική υπόθεση. Επειδή η κυβέρνηση έχει δύσκολα μπροστά της, συνέστησε οι υπουργοί να δείχνουν μεγαλύτεροι συναδελφικότητα και να μην μετακυλίουν ευθύνες, αλλά και να στηρίζουν το κυβερνητικό έργο ευρύτερα», επεσήμανε.

Διαβάστε ακόμα

Κορονοϊός: Κηδεία-υγειονομική «βόμβα» έφερε τα έκτακτα μέτρα στη Θήβα - Πήγαν τουλάχιστον 200 άτομα

Κορονοϊός: Στήνουν πάρτι σε απομονωμένες βίλες της Αττικής - Οι περιοχές και ο τιμοκατάλογος