Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η ΕΕ επιθυμεί μια καλή σχέση με την Τουρκία και σταθερότητα στην περιοχή. Προσθέτοντας, όμως, ότι η ΕΕ είναι διατεθειμένη να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που βρίσκονται στη διάθεσή της προκειμένου να προασπίσει τα συμφέροντά της και να προωθήσει τους στόχους της.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα επιθυμεί σχέσεις καλής γειτονίας χωρίς εντάσεις στην περιοχή. Είναι όμως ξεκάθαρο, όπως πρόσθεσε, ότι είναι στο χέρι της Τουρκίας αν θα επιλέξει τη συνεργασία ή αν θα αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της συμπεριφοράς της.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί στη συνέχεια και με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Τι θα γίνει με τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Σε λίγες ώρες ξεκινάει η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που αναμένεται να αποφασίσει για τη στάση της Ευρώπης απέναντι στην Τουρκία. Το διπλωματικό παζάρι συνεχίζεται και θα συνεχιστεί μέχρι την τελευταία στιγμή ενώ η συζήτηση για την Τουρκία θα γίνει στη διάρκεια του δείπνου των ηγετών.

 Διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες αναφέρουν πως στα συμπεράσματα της έκτακτης Συνόδου θα υπάρχει έμμεση αναφορά στην πιθανότητα επιβολής κυρώσεων κατά της Τουρκίας, ενώ γίνεται αγώνας ώστε να πειστεί η Κύπρος πως δεν πρέπει να διατηρήσει το βέτο που συνδέει τις κυρώσεις κατά Τουρκικών  νομικών και φυσικών προσώπων με τις κυρώσεις απέναντι στη Λευκορωσία.

Άλλωστε στόχος της Συνόδου Κορυφής είναι να αρθεί το αδιέξοδο που αφορά στη Λευκορωσία για αυτό και η διατύπωση των συμπερασμάτων θα προβλέπει αυστηρή γλώσσα απέναντι στην Άγκυρα για την παραβατική της συμπεριφορά στην Νοτιοανατολική Ευρώπη αλλά και τις συνεχείς της παραβιάσεις της Κυπριακής ΑΟΖ. Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης έδειξε πάντως χθες μια ευελιξία σε ό,τι αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να λάβει αποφάσεις το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (“οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός") συμπλήρωσε όμως πως “αυτό που θα επιδιώξουμε είναι να διασωθεί η αξιοπιστία και η αξιοπρέπεια τόσο της Ευρώπης όσο και των Ευρωπαίων πολιτών της Κύπρου”. Σε κάθε περίπτωση οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν πως το προσχέδιο των συμπερασμάτων δεν προβλέπει αυτόματο μηχανισμό κυρώσεων κατά της Τουρκίας αλλά έμμεση αναφορά, κάτι που φαίνεται πως είναι αποτέλεσμα σειράς επαφών που έχουν κάνει οι Ευρωπαίοι ηγέτες με την Τουρκική πλευρά όλο το τελευταίο διάστημα και έχουν οδηγήσει στην αποκλιμάκωση της έντασης. Είναι προφανές πως οι Βρυξέλλες επιλέγουν μια λύση που δεν θα φέρει τα πράγματα στα άκρα με την Άγκυρα την ώρα μάλιστα που υπάρχουν σειρά κι άλλων ανοικτών ζητημάτων συμπεριλαμβανομένου του προσφυγικού.

Σύμφωνα με πηγές από τις Βρυξέλλες που έχουν γνώση του προσχεδίου συμπερασμάτων, αυτό θα αναφέρει πως οι 27 ηγέτες της ΕΕ “καλωοσορίζουν την έναρξη διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα, αλλά θα ζητήσουν εκ νέου να σταματήσουν οι γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ”.