Ο πρόεδρος της αξιωματικης αντιπολίτευσης στην επιστολή τόνισε πως «Χρειάζεται ταυτόχρονα να αποφασιστεί μηχανισμός ισχυρών κυρώσεων για την Τουρκία σε περίπτωση που συνεχίσει τις παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και Κύπρου, αλλά και η προοπτική μιας ουσιαστικής θετικής ατζέντας εάν σεβαστεί το διεθνές δίκαιο». 

O Αλέξης Τσίπρας ζητάει στην επιστολή να στηρίξουν μια δυναμική πολιτική απέναντι στην Τουρκία που να επανεκκινεί με νέους όρους (ισχυρών κυρώσεων και ισχυρής θετικής ατζέντας) τις ευρωτουρκικές σχέσεις. 
Υπογραμμίζει δε ότι αν αυτό δεν κατοχυρωθεί, οι διερευνητικές και η επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, δεν θα έχουν προοπτική. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reader.gr, o Αλέξης Τσίπρας έφερε μια σειρά από παραδείγματα για το πώς λειτουργεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τα τελευταία χρόνια σε σχέση με την Ελλάδα και την Κύπρο, τονίζοντας πως η επίλυση στα προβλήματα που δημιουργεί η Τουρκία στην περιοχή μπορεί να έρθει μόνο μέσα από Ευρωτουρκικό διάλογο. 

Ένα από τα παραδείγματα που αναφέρει αφορά την περίοδο 2015-16 όταν το Κυπριακό βρέθηκε πολύ κοντά στην επίλυση του, σημειώνοντας πως σημαντικό ρόλο σε αυτή την εξέλιξη είχε παίξει η θετική ατζέντα που προωθούσε η Ευρωπαϊκή Ένωση, υπενθυμίζοντας πως οι συνομιλίες «ναυάγησαν» το 2017 και πάλι μετά την κατάρρευση των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ.

Η επιστολή εστάλη στην Γερμανική Προεδρία, την Γαλλία, τους Πρωθυπουργούς της ευρωσοσιαλιστικής ομάδας (Δανία Σουηδία Φινλανδία Ισπανία Πορτογαλία Μάλτα), τον Πθ της Ιταλίας (που στηρίζεται απο προοδευτικές δυνάμεις), τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου κ Σασσόλι, τον Αντιπρόεδρο τγς ΕΕ κ Τιμμερμανς, τον ΥΕ/ΑΕ της ΕΕ κΜπορέλ, τον Επίτροπο Οικονομίας κ Τζεντιλόνι, καθώς και στους Συμπροέδρους όλων των προοδευτικών δυνάμεων στο Ευρωκοινοβούλιο (Αριστερά, Σοσιαλιστές, Πράσινοι) και του Renew (Ευρωομάδα Μακρόν).

Διαβάστε ακόμα

Το σχέδιο του Τσίπρα για την κατάρριψη του… αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου

Ξεκινάει σε λίγες ώρες η Σύνοδος Κορυφής: Τι θα γίνει με τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας