Σύμφωνα με πληροφορίες το προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής των 27 της Ε.Ε., το οποίο ήρθε στην κατοχή του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων δεν περιέχεται κάποια παράγραφος για την Τουρκία, ενώ ζητούνται περιοριστικά μέτρα «χωρίς καθυστέρηση» κατά της Λευκορωσίας, άμεση κατάπαυση του πυρός στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ανεξάρτητη έρευνα για τη χρήση χημικών όπλων κατά του Ναβάλνι.

Η ελληνική πλευρά έχει ενστάσεις σε αρκετά σημεία επί των διατυπώσεων και αυτή τη στιγμή έχει γίνει 45λεπτη διακοπή για να γίνουν αλλαγές στο προσχέδιο.

Σύμφωνα με το politico, η Ε.Ε. Είναι έτοιμη να «χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεση της» για να βεβαιώσει ότι θα σεβαστούν η κυριαρχία της Ελλάδας και της Κύπρου, σύμφωνα με τα προσχέδιο των συμπερασμάτων, λέξεις που μπορούν να ερμηνευθούν και ως πιθανές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας.

Οι ελληνικές πηγές ανέφεραν για το πρώτο ντραφτ του κειμένου, «πολύ καρότο, λίγο μαστίγιο».

Στο κείμενο επίσης υπάρχουν και κάποια κίνητρα (καρότα) προς την Άγκυρα. «Υπό την προϋπόθεση ότι οι εποικοδομητικές προσπάθειες για την επίλυση των ζητημάτων της ανατολικής Μεσογείου θα είναι διαρκείς», οι ηγέτες της Ε.Ε. συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν ένα θετικό βήμα στην ατζέντα Τοιυρκίας-Ε.Ε., δίνοντας έμφαση στον εκσυχρονισμό της συμφωνίας για την Τελωνειακή Ένωση και τη διευκόλυνση του εμπορίου, επίσης «διάλογο υψηλού επίπεδου» και συνέχεια στη συνεργασία με βάση τη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας του 2016». Μερικά από αυτά τα σημεία είναι κάποιες από τις βασικές απαιτήσεις της Άγκυρας.

Το προσχέδιο επίσης καλεί για «ένα πολυμερές συνέδριο για την ανατολική Μεσόγειο» και αναθέτει στον ύπατο εκπρόσωπο της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ να εργαστεί πάνω στις λεπτομέρειες. Το κείμενο ακόμα «καλωσορίζει τα πρόσφατα βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία».

Σχετικά με την Κύπρο το προσχέδιο αναφέρει ότι οι τουρκικές ενέργειες στα κυπριακά ύδατα «πρέπει να σταματήσουν» και καλεί την Άγκυρα να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου με τη Λευκωσία για την επίλυση του ζητήματος των θαλάσσιων συνόρων. Τα συμπεράσματα της συμφωνίας επίσης υποστηρίζουν «την ταχεία συνέχιση των διαπραγματεύσεων» υπό την εποπτεία του ΟΗΕ για τον «καθορισμό μίας δικοινοτικής ομοσπονδίας» στη διχοτομημένη νήσο.

Νωρίτερα ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό πρακτορείου ότι η σειρά συζήτησης των θεμάτων στη Σύνοδο Κορυφής άλλαξε και βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση για την Τουρκία και την ανατολική Μεσόγειο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εγκαταλείψει τις ενταξιακές συνομιλίες με την Τουρκία και να της επιβάλει κυρώσεις για τη θαλάσσια διαφωνία της με την Ελλάδα και την καταστολή δημοσιογράφων και μελών της αντιπολίτευσης, δήλωσε ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς.

«Πρέπει επιτέλους να δούμε μια ξεκάθαρη αντίδραση στις ενέργειες της Τουρκίας», δήλωσε ο Κουρτς από τις Βρυξέλλες. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει επιτέλους να ορίσει κόκκινες γραμμές για τον πρόεδρο (Ταγίπ) Ερντογάν, που σημαίνει τέλος των ενταξιακών συνομιλιών και κυρώσεις κατά της Τουρκίας».

Επιμένει σε βέτο για τη Λευκορωσία η Κύπρος

Δημοσίευμα του Reuters επικαλούμενο δηλώσεις Κύπριου διπλωμάτη, ανέφερε ότι η Κύπρος θα εμμείνει στη στάση της στη Σύνοδο Κορυφής και θα ασκήσει βέτο στις κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας εάν δεν υπάρξουν και κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας.

«Για να ελευθερώσουμε τον φάκελο της Λευκορωσίας θα πρέπει να έχουμε μία συμφωνία και για τις προτάσεις μας», είπε ο διπλωμάτης, προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου,Σαρλ Μισέλ, για να του εξηγήσει τη στάση της Λευκωσίας.

«Φαντάζομαι ότι θα υπάρξει μία μακρά συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Δεν εξαιρώ να υπάρξει κάποια εξέλιξη. Αλλά αυτή τη στιγμή δεν θα πόνταρα τα λεφτά μου σε ένα θετικό αποτέλεσμα».

Οι κυρώσεις σε βάρος της Λευκορωσίας που ψήφισε πριν από έναν μήνα η Ευρωπαϊκή Ένωση για νοθεία στις προεδρικές εκλογές και για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν μπορούν να εφαρμοστούν καθώς η Κύπρος έχει ασκήσει βέτο, ζητώντας να υπάρξουν αντίστοιχες δράσεις σε βάρος της Τουρκίας, για τις αυξανόμενες εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο και για τις γεωτρήσεις που διεξάγει εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Μάλιστα ο διπλωμάτης απέρριψε την κριτική που έχουν ασκήσει μέλη της Ε.Ε. στην Κύπρο για το βέτο, ότι υπονομεύει την αξιοπιστία της Ένωσης να ασκήσει εξωτερική πολιτική στην «πίσω αυλή της», υποστηρίζοντας ότι και η Τουρκία ανήκει στην «πίσω αυλή».

Ακόμα τόνισε ότι το εν λόγο ζήτημα είναι θέμα «εθνικής σημασίας» για την Κύπρο και προσέθεσε ότι «εάν χρειαστεί να είμαστε μόνοι μας, θα είμαστε μόνοι μας».

«Ο πρόεδρος (της Κύπρου) βρίσκεται σε μία θέση που ακόμα και η αντιπολίτευση ανέφερε ότι η κίνηση για το βέτο στις κυρώσεις στη Λευκορωσία ήταν καλή. Οπότε δεν μπορεί να γυρίσει πίσω έχοντας ελευθερώσει τον φάκελο Λευκορωσία και χωρίς να έχει κάποια σημαντική πρόοδο να δείξει πάνω σε αυτό το ζήτημα».

Διαβάστε Ακόμα:

Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε τη δημιουργία μηχανισμού αποκλιμάκωσης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία

Νέο σόου Ερντογάν: Ελλάδα και η Κύπρος είναι κακομαθημένες – Δεν έχουμε άλλη επιλογή στην ανατολική Μεσόγειο