Του Αντώνη Γκιόκα 
 

«Η Άννα προτείνεται από τον Κυριάκο για ΓΓ του Ο.Ο.Σ.Α. Τελικά συγκυβερνάμε με τη ΝΔ αλλά με ευθύνη κάποιων δεν το ξέρουμε», έγραψε στους προσωπικούς του λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με αφορμή την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να προτείνει την Άννα Διαμαντοπούλου για την ηγεσία του ΟΟΣΑ.

Η συγκεκριμένη ανάρτηση ήταν αρκετή για να ξεκινήσει μία έντονη συζήτηση στο προσκήνιο - αλλά κυρίως στο παρασκήνιο - σχετικά με τους αποδέκτες, αλλά και τη στόχευση του εν λόγω σχολίου.

Και αν ο αποδέκτης ήταν σαφής - η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ- η στόχευση παραμένει ερωτηματικό.

Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που ερμήνευσαν την τοποθέτηση του Ανδρέα Λοβέρδου ως ένα ανοιχτό προσκλητήριο στήριξης της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας – ενδεχομένως σε ένα σχήμα που θα θύμιζε την περίοδο 2012-2014.

Όσοι όμως γνωρίζουν καλά τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΙΝΑΛ, σημειώνουν ότι είναι πολύ έμπειρος για να μην αντιλαμβάνεται ότι ούτε οι συνθήκες είναι ίδιες με τότε, ούτε και ο αυτοδύναμος Κ.Μητσοτάκης χρειάζεται κάποια έξωθεν στήριξη.

Επίσης, από πουθενά δεν προκύπτει ότι ο ίδιος επιθυμεί να μεταπηδήσει στη Νέα Δημοκρατία, ούτε φυσικά και πως είναι ανοιχτή η «αγκαλιά» του κυβερνώντος κόμματος να τον υποδεχθεί, παρά τις εξαιρετικές -φιλικές δηλαδή- σχέσεις που διατηρεί με τον Άδωνι Γεωργιάδη.

Επομένως, το σχόλιο του Ανδρέα Λοβέρδου είχε εσωκομματική στόχευση.

Τουλάχιστον αυτό εκτιμούν πηγές από τη Χαριλάου Τρικούπη, αναφέροντας ότι ήταν μία πρώτη «τροχιοδεικτική βολή» προς την πλευρά της Φ.Γεννηματά και πως αναμένουν αυτές να πυκνώσουν το επόμενο διάστημα, όσο δηλαδή θα πλησιάζει το φθινόπωρο του 2021, οπότε και αναμένεται να πραγματοποιηθούν οι εκλογές για την ανάδειξη προέδρου στο ΚΙΝΑΛ. Την ίδια ακριβώς εκτίμηση κάνουν και συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά.

Μάλιστα, οι «υποψίες» τους έγιναν ακόμα πιο έντονες μετά από επικοινωνία που φέρονται να είχαν μαζί του μετά την επίμαχη ανάρτηση, όπου δεν καλύφθηκαν από τα όσα άκουσαν από την πλευρά του.

Άλλωστε, στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ είναι γνωστό πως αρκετοί συνομιλητές του πρώην υπουργού, του εισηγούνται να διεκδικήσει την ηγεσία του φορέα της Κεντροαριστεράς.

Μπορεί ο ίδιος να μην έχει λάβει κάποια οριστική απόφαση, όμως φαίνεται να έχει αρκετές διαφωνίες με τον τρόπο που λειτουργεί σήμερα το ΚΙΝΑΛ. Τόσες, που είναι αρκετές ώστε να τον ωθήσουν σε μία τέτοια ενέργεια. Επίσης, οι ίδιοι άνθρωποι αναφέρουν ότι μια πιθανή υποψηφιότητα του θα αποτελεί και την προσωπική πολιτική απάντηση του, όταν πλέον θα πάψει και τυπικά η όποια συσχέτιση του ονόματος του με την υπόθεση Novartis – την οποία ο ίδιος καταγγέλλει ως «πλεκτάνη», μιλώντας ανοιχτά για σχέδιο «εξόντωσης» του από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πάντως, ουδείς μπορεί να προδικάσει το πώς θα κινηθεί ο πρώην υπουργός, καθώς δεν είναι σίγουρο ούτε αν οι εκλογές στο ΚΙΝΑΛ θα πραγματοποιηθούν όντως το 2021 - υπάρχει μία άτυπη συμφωνία μεταξύ των υποψηφίων του 2017 και όχι καταστατική πρόβλεψη - ούτε το τι θα συμβεί σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο σε ορίζοντα ενός έτους, καθώς υπάρχουν ανοιχτά μέτωπα με την πανδημία, την κατάσταση της οικονομίας και την τουρκική προκλητικότητα.

Διαβάστε Ακόμα:

ΚΙΝΑΛ για Διαμαντοπούλου: Καλή επιτυχία αλλά έχει αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ το 2013

Κύκλοι ΚΙΝΑΛ για υποψηφιότητα Διαμαντοπούλου: Θετική εξέλιξη – Η ΝΔ δεν διαθέτει ανάλογο δυναμικό