Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, στην επιστολή που απέστειλε στον κ. Μπορέλ, επικαλείται το άρθρο 42.7 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο οποίο αναφέρεται ότι σε περίπτωση κατά την οποία κράτος μέλος δεχθεί ένοπλη επίθεση στο έδαφός του, τα άλλα κράτη μέλη οφείλουν να του παράσχουν βοήθεια και συνδρομή με όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους, σύμφωνα με το άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Αυτό δεν επηρεάζει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της πολιτικής ασφάλειας και άμυνας ορισμένων κρατών μελών.

Ταυτόχρονα το υπουργείο Εξωτερικών απέστειλε επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στην οποία καταγγέλλεται η άκρως αποσταθεροποιητική συμπεριφορά της Τουρκίας.

Με την επιστολή του στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών τονίζει πως η τουρκική συμπεριφορά όχι μόνο αντιβαίνει τους στοιχειώδεις κανόνες συμπεριφοράς μιας συμμάχου χώρας, αλλά παράλληλα δημιουργεί τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης της Νοτιο-Ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ και αντίκειται στις προβλέψεις του προοιμίου της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ.

Η Ελλάδα προχωρά και σε καταγγελία στον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) της παράνομης αναγγελίας για την επέκταση της τουρκικής περιοχής ευθύνης έρευνας και διάσωσης η οποία επικαλύπτει περιοχές ελληνικής κυριαρχίας και δικαιοδοσίας, η οποία συνεπώς δεν παράγει έννομα αποτελέσματα και παράλληλα δεν εξυπηρετεί τους σκοπούς ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής.

Γίνεται επίσης και παράλληλη καταγγελία στον Διεθνή Οργανισμό Ναυτιλίας (ΙΜΟ) για το ίδιο ζήτημα.

Η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα προχωρά και σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά.

Για την τουρκική παραβατικότητα αναμένεται να υπάρξει άμεση ενημέρωση της Frontex καθώς επίσης και προβολή του αποσταθεροποιητικού ρόλου της Τουρκίας σε διεθνές επίπεδο.

Διαβάστε Ακόμα

«Δεν θα πέσουμε στην παγίδα»- Μήνυμα Αθήνας στην Άγκυρα μετά τους νέους προκλητικούς χάρτες

Τι σημαίνει η εκλογή Τατάρ για τις προοπτικές λύσης του Κυπριακού