Ειδικότερα, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, με επιστολή τους στους Χάικο Μάας, Αράντσα Γκονζάλες-Λάγια και Λουίτζι Ντι Μάιο, επισημαίνει τις πρόσφατες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, οι οποίες, όπως υπογραμμίζει, αποσκοπούν στη δημιουργία τετελεσμένων με στρατιωτικά μέσα. 

Στο πλαίσιο αυτό ο Υπουργός Εξωτερικών υπενθυμίζει την σχετική παρέμβαση του Έλληνα πρωθυπουργού στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχετικά με την υποχρέωση των Κρατών Μελών της ΕΕ, όπως αυτή προκύπτει από Κοινή Θέση της, να αναστείλουν τις εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού προς τρίτες χώρες, οι οποίες χρησιμοποιούν τον εξοπλισμό αυτό για επιθετικές ενέργειες ή την περιφερειακή αποσταθεροποίηση, όπως ακριβώς πράττει η Τουρκία.

Ειδικά στην επιστολή του προς τον Γερμανό ομόλογό του, ο Έλληνας υπουργός ζητάει να μην δοθούν οι άδειες για την εξαγωγή συγκεκριμένου στρατιωτικού υλικού προς την Τουρκία, όπως υποβρύχια, φρεγάτες, αεροσκάφη και αναβάθμιση τεθωρακισμένων.

H Ελλάδα βάζει στο τραπέζι την αναστολή της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ - Τουρκίας

 

Θέμα αναστολής της Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση έθεσε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με επιστολή του προς τον Επίτροπο Διεύρυνσης.

Με φόντο την τουρκική προκλητικότητα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έστειλε επιστολή στον Επίτροπο Διεύρυνσης Όλιβερ Βάρελι.

Στο κείμενο ο κ. Δένδιας αναφέρει ότι η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει μονομερώς, με την υιοθέτηση μη προβλεπομένων δασμολογικών, νομοθετικών και ισοδύναμων μέτρων, την τελωνειακή ένωση ΕΕ-Τουρκίας. Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει άμεσα την υιοθέτηση περαιτέρω μέτρων.

Υπογραμμίζει επίσης ότι ως μήνυμα αποδοκιμασίας για την κατά συρροή παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο συνολικής αναστολής της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας.

Όπως διευκρίνιζε κυβερνητική πηγή στο Reader.gr, η Ελλάδα δεν ζητά άμεσα αναστολή της Τελωνειακής Ένωσης, αλλα πλήρη καταγραφή των σημείων στα σημεία στα οποία η Τουρκία έχει παραβιάσει την Τελωνειακή Ένωση. 

Διπλωματικός μαραθώνιος

Λόγω της συνεχούς όξυνσης σε ό,τι αφορά στην κατάσταση με την Τουρκία η Ελλάδα έχει ξεκινήσει έναν διπλωματικό μαραθώνιο

Με επιστολές στον ΟΗΕ, τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, τον ύπατο εκπρόσωπο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ και με διάβημα διαμαρτυρίας στην Άγκυρα, η Ελλάδα καταγγέλλει την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, στην επιστολή που απέστειλε στον κ. Μπορέλ, επικαλείται το άρθρο 42.7 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο οποίο αναφέρεται ότι σε περίπτωση κατά την οποία κράτος μέλος δεχθεί ένοπλη επίθεση στο έδαφός του, τα άλλα κράτη μέλη οφείλουν να του παράσχουν βοήθεια και συνδρομή με όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους.

Μάικ Πομπέο

Με την επιστολή του στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών τονίζει πως η τουρκική συμπεριφορά όχι μόνο αντιβαίνει τους στοιχειώδεις κανόνες συμπεριφοράς μιας συμμάχου χώρας, αλλά παράλληλα δημιουργεί τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης της Νοτιο-Ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ.

Η Ελλάδα προχωρά και σε καταγγελία στον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) της παράνομης αναγγελίας για την επέκταση της τουρκικής περιοχής ευθύνης έρευνας και διάσωσης η οποία επικαλύπτει περιοχές ελληνικής κυριαρχίας και δικαιοδοσίας.

Γίνεται επίσης και παράλληλη καταγγελία στον Διεθνή Οργανισμό Ναυτιλίας (ΙΜΟ) για το ίδιο ζήτημα.

Η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα προχωρά και σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά.

Για την τουρκική παραβατικότητα αναμένεται να υπάρξει άμεση ενημέρωση της Frontex καθώς επίσης και προβολή του αποσταθεροποιητικού ρόλου της Τουρκίας σε διεθνές επίπεδο.

Διαβάστε Ακόμα

«Δεν θα πέσουμε στην παγίδα»- Μήνυμα Αθήνας στην Άγκυρα μετά τους νέους προκλητικούς χάρτες

Τι σημαίνει η εκλογή Τατάρ για τις προοπτικές λύσης του Κυπριακού