Μάλιστα, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, το τουρκικό σεισμογραφικό, λίγο μετά τις 10 το πρωί της Τρίτης (20/10), έφτασε στην κοντινότερη απόστασή του από το ελληνικό ακριτικό νησί, από τότε που ξεκίνησε η νέα παράνομη δραστηριότητά του. Το Oruc Reis έφτασε μέχρι και στα 9 ναυτικά μίλια, ενώ πλέον βρίσκεται σε απόσταση περίπου 15-20 ναυτικών μιλίων από το συγκρότημα της Μεγίστης πλέοντας με πορεία νοτιοδυτική.

Η αντίδραση της Αθήνας

Η Αθήνα στον απόηχο των χθεσινών ενεργειών (επιστολές σε Πομπέο, ΟΗΕ, Ζοζέπ Μπορέλ) σήμερα κλιμακώνει τη διπλωματική της αντεπίθεση καθώς έχει στείλει επιστολές στους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ (με κύριους αποδέκτες τους ΥΠΕΞ Ιταλίας, Γερμανίας και Ισπανίας) όπου ουσιαστικά ζητείται από αυτές τις τρεις χώρες να αναστείλουν την πώληση όπλων προς την Τουρκία.

Μάλιστα, ειδικότερα από τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Χαίκο Μάας, ο Νίκος Δένδιας ζητά να μην δοθούν οι άδειες για την εξαγωγή συγκεκριμένου στρατιωτικού υλικού, όπως υποβρύχια, φρεγάτες και αεροσκάφη.

Επίσης, ο Νίκος Δένδιας με επιστολή του προς τον επίτροπο Διεύρυνσης της ΕΕ, Όλιβερ Βάρελι, θέτει θέμα αναστολής της Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

 

Διπλωματικός μαραθώνιος

Λόγω της συνεχούς όξυνσης σε ό,τι αφορά στην κατάσταση με την Τουρκία η Ελλάδα έχει ξεκινήσει από την Δευτέρα έναν διπλωματικό μαραθώνιο

Με επιστολές στον ΟΗΕ, τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, τον ύπατο εκπρόσωπο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ και με διάβημα διαμαρτυρίας στην Άγκυρα, η Ελλάδα καταγγέλλει την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, στην επιστολή που απέστειλε στον κ. Μπορέλ, επικαλείται το άρθρο 42.7 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο οποίο αναφέρεται ότι σε περίπτωση κατά την οποία κράτος μέλος δεχθεί ένοπλη επίθεση στο έδαφός του, τα άλλα κράτη μέλη οφείλουν να του παράσχουν βοήθεια και συνδρομή με όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους.

Μάικ Πομπέο

Με την επιστολή του στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών τονίζει πως η τουρκική συμπεριφορά όχι μόνο αντιβαίνει τους στοιχειώδεις κανόνες συμπεριφοράς μιας συμμάχου χώρας, αλλά παράλληλα δημιουργεί τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης της Νοτιο-Ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ.

Η Ελλάδα προχωρά και σε καταγγελία στον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) της παράνομης αναγγελίας για την επέκταση της τουρκικής περιοχής ευθύνης έρευνας και διάσωσης η οποία επικαλύπτει περιοχές ελληνικής κυριαρχίας και δικαιοδοσίας.

Γίνεται επίσης και παράλληλη καταγγελία στον Διεθνή Οργανισμό Ναυτιλίας (ΙΜΟ) για το ίδιο ζήτημα.

Η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα προχωρά και σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά.

Για την τουρκική παραβατικότητα αναμένεται να υπάρξει άμεση ενημέρωση της Frontex καθώς επίσης και προβολή του αποσταθεροποιητικού ρόλου της Τουρκίας σε διεθνές επίπεδο.

Διαβάστε ακόμα

«Δεν θα πέσουμε στην παγίδα»- Μήνυμα Αθήνας στην Άγκυρα μετά τους νέους προκλητικούς χάρτες