Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλώντας στη Βουλή για τον πτωχευτικό κώδικα ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου αρχικά σημειώνοντας: «Σας ζητώ να το αποσύρετε έστω και τώρα.

Ή μάλλον να το πω διαφορετικά. Σας δίνω μια ευκαιρία να μην εγγράψετέ το όνομά σας με μαύρα γράμματα στην κοινωνική και οικονομική ιστορία αυτού του τόπου. Να μην εγγράψετε το όνομα σας στα χιλιάδες δράματα που θα έρθουν» και συνέχισε:

«Στο βαθμό όμως που επιμένετε – και από ότι βλέπω επιμένετε- είμαι αναγκασμένος να αξιοποιήσω τα όπλα που μου δίνει ο κανονισμός της Βουλής, σε τέτοιας ύψιστης σημασίας ζητήματα.

Ανακοινώνω λοιπόν στο σώμα, ότι με βάση το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής καταθέτουμε πρόταση μομφής εναντίον του υπουργού που εισηγείται αυτόν το νόμο έκτρωμα. Τον νόμο της πτώχευσης, της χρεοκοπίας ακόμη και φυσικών προσώπων και νοικοκυριών. Τον νόμο της άμεσης ρευστοποίησης της περιουσίας τους. Τον νόμο που μετά από οκτώ χρόνια προστασίας εντός των μνημονίων, έρχεται να άρει της προστασία της πρώτης κατοικίας και μάλιστα εν μέσω πανδημίας.

Δε θα σας αφήσουμε να κατεδαφίζετε τη προστασία της πρώτης κατοικίας και να πτωχεύετε τους Έλληνες στα μουλωχτά. Σαν τους κλέφτες.

Να ξεκινήσει άμεσα η τριήμερη συζήτηση. Να αναγκαστεί να έρθει και ο κύριος Μητσοτάκης, που κρύβεται. Να έρθει και να μας εξηγήσει κύριε υπουργέ, γιατί σας υπερασπίζεται και ποια είναι τα συμφέροντα και οι λόγοι εκείνοι που επιβάλουν εν μέσω πανδημίας να νομοθετείτε την άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας και τη ρευστοποίηση της περιουσίας των αδύναμων συμπολιτών μας.»

Η απάντηση Σταϊκούρα

Απάντηση στην κριτική που δέχτηκε από τον Αλέξη Τσίπρα έδωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Παίρνοντας τον λόγο, ανέφερε:

«Οφείλω να ομολογήσω ότι δεν περίμενα κάτι διαφορετικό από την τοποθέτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μας έχει συνηθίσει σε τέτοια εκφορά λόγου. Είπε βαριές λέξεις. Είπε για νομοσχέδιο στα μουλωχτά. Για συμβόλαιο με τραπεζίτες και για υπηρέτες συμφερόντων. Να του υπενθυμίσω. Θέλει θράσος να τοποθετείται κάποιος σ' αυτή την αίθουσα μ' αυτόν τον τρόπο. «Όσο υπάρχει ο ΣΥΡΙΖΑ πληστειριασμοί δεν θα γίνουν» έλεγε ο Τσίπρας και κάνατε χιλιάδες. Είπατε «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» και μετά είπατε οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, είναι καλοί. Είχατε πει για σεισάχθεια. Εσείς καταργήσατε την προστασία της α' κατοικίας. 

Είχατε πει και για διαγραφή χρεών. Και τελικά πήγατε στους Έλληνες φορολογούμενους για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Για προστασία α' κατοικίας. Προστασία με οριζόντιο τρόπο δεν υφίσταται στη χώρα από το 2019 με υπογραφή Τσίπρα. Θεσπίστηκε πρόγραμμα για ορισμένο χρόνο, που η σημερινή κυβέρνηση επέκτεινε και ενίσχυσε με δευτερο πρόγραμμα. Μη λέτε ψέματα στον ελληνικό λαό. Εμείς αντιθέτως προστατεύουμε την α' κατοικία. Δεν έχει διάρκεια και προθεσμία λήξης. Θεσμοθετείται εξωδικαστικός μηχανισμός για χρέη προς τράπεζες, διαχειριστές δανείων και δημόσιο. Προβλέπουμε πλήρη διαγραφή σε πρόσωπα που αδυνατούν να αποπληρώσουν. Και εμείς σεβόμαστε τους πολίτες. Λογοδοτούμε και τους κοιτάμε στα μάτια με σεμνότητα. Στην Υγεία, στην Παιδεία, στις Μεταφορές. Θα καλούσα τον κ. Τσίπρα που είχε υποσχεθεί όλα αυτά και δεν τα υλοποίησε, «κρείττον του λαλείν το σιγάν».