Η αυριανή επίσκεψη του Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα είναι η πρώτη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών μετά από τέσσερα χρόνια και πραγματοποιείται δυο χρόνια μετά την σοβαρή κρίση των ελληνορωσικών σχέσεων που οδήγησε στην απέλαση των Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα το καλοκαίρι του 2018 και την απαγόρευση εισόδου σε άλλους δυο. Την περίοδο εκείνη, οι Ρώσοι διπλωμάτες φέρονταν να αναμειγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας μας αλλά και να πραγματοποιούν παράνομες ενέργειες εντός της ελληνικής επικράτειας. Όλα αυτά συνέβαιναν την περίοδο που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε ολοκληρώσει την συμφωνία των Πρεσπών, συμφωνία στην οποία η Ρωσία είχε εναντιωθεί. Ο Αλέξης Τσίπρας είχε πραγματοποιήσει μια επίσκεψη στη Μόσχα έξι μήνες αργότερα, δηλώνοντας δημοσίως πως οι δυο χώρες είχαν αφήσει πίσω τους τις καλοκαιρινές εντάσεις, όμως τα πράγματα δεν εξομαλύνθηκαν πραγματικά.

Η επίσκεψη Λαβρόφ πραγματοποιείται σε ένα τελείως διαφορετικό πολιτικό σκηνικό όπου η ΝΑ Μεσόγειος έχει πάρει στην κυριολεξία φωτιά, με την Άγκυρα να μην σταματά εδώ και αρκετούς μήνες τις προκλήσεις και να έχει ανοίξει πολλαπλά μέτωπα σε Συρία, Λιβύη και Αρμενία. Παρά το ότι οι Ρωσο-Τουρκικές σχέσεις βρίσκουν πεδία σύγκλισης στα δυο πρώτα μέτωπα, η σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ προκαλεί τριγμούς στις σχέσεις Μόσχας - Άγκυρας. Αυτό δεν σημαίνει ότι η Αθήνα βλέπει ευκαιρία σύγκλισης με τη Μόσχα. Όμως οι τελευταίες δημόσιες παρεμβάσεις του Ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, δεν έχουν περάσει απαρατήρητες στην Αθήνα. Πρόσφατα η Ρωσική Πρεσβεία στην Αθήνα υπενθύμισε το δικαίωμα μιας χώρας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, όπως προβλέπει η Σύμβαση του Δικαίου της Θάλασσας, συμπληρώνοντας πως «αυτό αφορά και τη Μεσόγειο».  Ενώ μόλις την προηγούμενη εβδομάδα το Ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών θύμισε μέσω twitter την ρωσική εμπλοκή στη ναυμαχία του Ναβαρίνου και την νίκη ενάντια στον Τουρκο-Αιγυπτιακό στόλο.

Στην Αθήνα γνωρίζουν ότι η Μόσχα παρακολουθεί στενά την στενή συνεργασία που έχει αναπτύξει η Αθήνα με την Ουάσιγκτον και το έντονο ενδιαφέρον των ΗΠΑ να αναβαθμίσουν την στρατιωτική τους παρουσία όχι μόνο στη Σούδα, αλλά και σε Αλεξανδρούπολη και Θεσσαλονίκη. Οι ΗΠΑ θέλουν πρόσβαση στις δυο βασικές πύλες των Βαλκανίων ώστε να διατηρούν βάσεις ανάσχεσης της Ρωσικής επιρροής στα Βαλκανια, αλλά και κόμβους στήριξης των ενεργειακών σχεδιασμών στην περιοχή.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν στο reader.gr πως «Αθήνα και Μόσχα οδηγούνται σε μια αναθέρμανση των σχέσεων» χωρίς πάντως να διευκρινίζουν το πώς οι δυο υπουργοί εξωτερικών θα ξαναπιάσουν το νήμα των Ελληνο-ρωσικών σχέσεων. Σημειώνουν πάντως με νοήμα πως εάν ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δεν ήθελε να έρθει στην Αθήνα, θα έβρισκε πολύ εύκολα ένα πρόσχημα για να αποφύγει το ταξίδι, ειδικά στην περίοδο του COVID-19 και σε μια συγκυρία έξαρσης των κρουσμάτων. Ο κ. Λαβρόφ αναμένεται να συναντήσει τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υπουργό Εξωτερικών κ. Δένδια, αλλά και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα. Στην Αθήνα κυκλοφορεί το σενάριο για πρόσκληση στον Βλαντιμίρ Πούτιν που θα μπορούσε να συμπέσει με την επέτειο των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση. Όλα αυτά θα ξεκαθαρίσουν το μεσημέρι της Δευτέρας, μετά την κοινή συνέντευξη τύπου των κκ. Δένδια και Λαβρόφ.