Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό τόσο για το πτωχευτικό κώδικα, όσο και για την στάση του στα Εθνικά θέματα.

Άλλο πατριωτισμός κι άλλο εθνικισμός

Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε για μία ακόμη φορά να ασκήσει η Ελλάδα το δικαίωμα επέκτασης της κυριαρχίας της στα 12 μίλια στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και Νότια της Κρήτης, ενώ ζήτησε εξηγήσεις και για την χθεσινή τοποθέτηση του Υπουργού προστασίας του πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη ο οποίος χθες χαρακτήρισε «εθνικισμό» το συγκεκριμένο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ, επέκτασης στα 12 μίλια.

«Άλλο πατριωτισμός και άλλο εθνικισμός.

Πατριωτισμός είναι να αγαπάς και να υπερασπίζεσαι τη πατρίδα σου.

Εθνικισμός είναι να μισείς τις πατρίδες των άλλων.

Εθνικιστές είναι οι ναζί της Χρυσής Αυγής.

Εθνικιστές ήταν πολλοί από αυτούς με τους οποίους πορευτήκατε χέρι χέρι στις διαδηλώσεις για τη Συμφωνία των Πρεσπών, που τώρα τιμάτε και εφαρμόζετε.

Και είμαστε περήφανοι για τη Συμφωνία των Πρεσπών γιατί παρά τις κραυγές των εθνικιστών, ήταν μια πατριωτική συμφωνία.

Και φαίνεται σήμερα αυτό.

Εθνικιστές και εθνικόφρονες επίσης, ήταν και αυτοί που δυστυχώς μας οδήγησαν στην εθνική τραγωδία της Κύπρου.

Για αυτό άλλη φορά να προσέχετε τα λόγια σας» είπε ο κ. Τσίπρας.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν άφησε ποτέ τους Έλληνες χωρίς προστασία της πρώτης κατοικίας

«Το για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ δε μπορεί να είναι επαρκής απάντηση σε ένα δικό σας νομοσχέδιο και όχι του ΣΥΡΙΖΑ, με το οποίο βρίσκονται σε ριζική αντίθεση όλοι οι φορείς που τοποθετήθηκαν στη Βουλή.

¨Όλοι, με εξαίρεση τις Ένωση Τραπεζών. 

Έμποροι, βιοτέχνες, ενώσεις καταναλωτών, οι δικηγορικοί σύλλογοι της χώρας, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. 

Τι απαντάτε σε όλους αυτούς;

Ότι δε φταίτε εσείς, αλλά φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ;» αναρωτήθηκε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Για την προστασία της πρώτης κατοικίας ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως το κόμμα του προσπάθησε να την θωρακίσει σημειώνοντας; Μας λέτε, παραλάβατε τη χώρα χωρίς προστασία της πρώτης κατοικίας.

Και παράλληλα μας λέτε ότι εμείς είχαμε δεσμευτεί στους δανειστές για την μελλοντική κατάργηση της. 

Θα μας τρελάνετε ;  

Ή θα λέτε ότι την είχαμε καταργήσει ήδη, άρα τί να δεσμευτούμε; 

Να καταργήσουμε τα καταργημένα; 

Ή θα λέτε ότι δεν την είχαμε καταργήσει και τάχα δεσμευόμασταν για κάτι στο μέλλον.

Και τα δυο μαζί δε γίνεται».

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε: «Δε χρειάζεται όμως να ψάξει πολύ κάποιος για να δει τι πραγματικά ισχύει. Για να εξακριβώσει το ψέμα σας.

Αρκεί να μπει στην ιστοσελίδα της Ειδικής Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Διαβάζω: 

«Μέχρι τις 31 Ιουλίου 2020, οι πολίτες μπορούσαν να προστατεύσουν την 1η κατοικία τους, υποβάλλοντας ηλεκτρονικά αίτηση για την ευνοϊκή ρύθμιση των οφειλών που την απειλούν. Αυτό επιτυγχάνεται με το Ν. 4605/2019.». 

Ποιανού νόμου δηλαδή; Του Νόμου Φλαμπουράρη» σημείωσε και συνέχισε: «Για να θυμηθούμε όμως τι δεσμευόσασταν εσείς στους θεσμούς το Νοέμβριο του 2019, λίγους μήνες αφότου αναλάβατε. 

Διαβάζω: 

«Θα εξασφαλιστεί η ελεύθερη αναγκαστική εκτέλεση κατά κάθε ασφάλειας που παρασχέθηκε για παροχή δανείων, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης κατοικίας.»

Και λίγους μήνες αργότερα, τον Φεβρουάριο του 2020 στη νέα έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας, για να δούμε τι δεσμευθήκαν οι Μητσοτάκης και Σταικούρας:

«Οι ελληνικές αρχές επαναλαμβάνουν, δηλώνουν εκ νέου τη δέσμευσή τους, ότι η προστασία της πρώτης κατοικίας θα λήξει τον Απρίλιο του 2020». 

Δε ντρέπεστε να λέτε τόσο χοντροκομμένα ψέματα.

Ότι όταν παραλάβατε είχαμε εμείς ήδη άρει τη προστασία;

Όταν το Φλεβάρη του 20 εσείς δεσμευόσασταν ρητά στους θεσμούς να την καταργήσετε τον Απρίλη;»

Ο κ. Τσίπρας στη συνέχεια επιτέθηκε στην κυβέρνηση σημειώνοντας πως δεν γίνεται οι βουλευτές της ΝΔ να λένε πως ο ΣΥΡΙΖΑ διόγκωσε το δημόσιο χρέος «Ήμαρτον και έλεος» είπε, σημειώνοντας πως η δική του κυβέρνηση ήταν η μοναδική μετά την μεταπολίτευση που άφησε γεμάτα τα ταμεία.

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε στην συνέχεια πως όντως επί κυβέρνησης του έγιναν πλειστηριασμοί σημειώνοντας όμως πως δεν ήταν πρώτης κατοικίας:

«έγιναν πλειστηριασμοί, αλλά έγιναν γι’ αυτούς που αφού φέσωσαν τις επιχειρήσεις τους, ζούσαν ζωή πλουσιοπάροχη.

Με τα λεφτά στο εξωτερικό και με τις βίλες, τα κότερα, τα σκάφη άθικτα στο εσωτερικό. 

Έγιναν πλειστηριασμοί γι’ αυτούς που χρωστούσαν εκατομμύρια και δεν τους άγγιζε κανείς.

Η πρώτη κατοικία ήταν επί των ημερών μας θεσμικά και νομικά πάντοτε κατοχυρωμένη» υποστήριξε.

Ούτε με... τζόκερ

«Δε στοχεύετε μόνο την πρώτη κατοικία, αλλά και σε μισθούς, επιδόματα, στα πάντα.

Ποια θα είναι η δεύτερη ευκαιρία του πτωχευμένου που θα τα έχει χάσει όλα ;

Ακόμη και αν καταφέρει να πατήσει στα πόδια του, να έχει ένα εισόδημα να ζει την οικογένειά του, εσείς θα το κατάσχετε» είπε ο κ. Τσίπρας σημειώνοντας πως όποιος βγάζει μέχρι 7000 το χρόνο θα χάνει κι αυτός την ιδιοκτησία του και ό,τι περιουσία έχει, απλά θα γίνεται ενοικιαστής στο ίδιο του το σπίτι.

Και αν μετά από 12 χρόνια θα μπορούσε να ξαναγοράσει το σπίτι του, γιατί κέρδισε το τζόκερ, τα μισθώματα που θα έχει καταβάλει δε θα υπολογίζονται».

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως η ουσία και ο στόχος είναι να υπάρξει με διαδικασίες fast track μαζική αλλαγή τίτλων ιδιοκτησίας.

«Για τον απλούστατο λόγο ότι οι τράπεζες χρειάζονται εμπράγματες διασφαλίσεις να παρουσιάσουν προς τα funds, προκειμένου να τους περάσουν τα υπόλοιπα των κόκκινων δανείων» τόνισε.

«Έχω την αίσθηση ότι τέτοιου είδους σκανδαλώδες νομοθετικό πλαίσιο υπερ των τραπεζών και εις βάρος της κοινωνίας, δεν είχε υπάρξει ποτέ στη χώρα μας. Σε καμία ίσως χώρα» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι τράπεζες έχουν βασική ευθύνη και για τη χρεοκοπία αλλά και για τη πορεία της οικονομίας.

Ευθύνονται για τα θαλασσοδάνεια, τα δανεικά και αγύριστα.

Ευθύνονται για τις φούσκες των κόκκινων δανείων.

Ευθύνονται και για τη μη παραγωγική χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας» είπε ο κ. Τσίπρας ο οποίος υποστήριξε «Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, είτε μέσω της αύξησης καταθέσεων, είτε μέσω της άντλησης από το Ευρωσύστημα, τη διατραπεζική αγορά και την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, έχει αυξηθεί  μέσα στο 2020 κατά 56 δις.

Από τα 56 δις ξέρετε πόσα πήγαν σε δάνεια προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά;

Μόλις τα 10.

Και ακούστε τώρα.

Από αυτά τα 10, τα μισά, 5 ολόκληρα δισεκατομύρια, ξέρετε που έχουν κατευθυνθεί; 

Σε πέντε πολύ μεγάλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελληνική αγορά.

Δηλαδή σε αυτούς που είτε τα έχουν λιγότερο ανάγκη, είτε μπορούν να αποδείξουν ότι δε τα χρειάζονται.

Αλλά σπεύδουν να ευνοηθούν.»

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε αυτό που είπε και στην τελευταία του ομιλία στη Βουλή, πως δηλαδή η Νέα Δημοκρατία αποτελεί έναν μεγάλο «στρατηγικό κακοπληρωτή» και ζήτησε από τον κ. Μητσοτάκη να δώσει απαντήσεις «όχι στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά στην κοινωνία».

«Καμία κυβέρνηση και κανένας πρωθυπουργός δε κατάφεραν να διαλύσουν τόσα πολλά σε τόσο λίγο χρόνο.

Αφήστε λοιπόν για μια στιγμή τα ψέματα και την αλαζονεία στην άκρη και απαντήστε.

Όχι σε εμάς.

Απαντήστε στους εργαζόμενους της εστίασης που δουλεύουν 10ωρα και 12ωρα, χωρίς να πληρώνονται μισή υπερωρία, χωρίς καμία προστασία, κανέναν έλεγχο από την Επιθεώρηση Εργασίας.

Απαντήστε στους καταστηματάρχες του κέντρου της Αθήνας, που γλίτωσαν τα μαγαζιά τους και τα σπίτια τους από τη λαίλαπα των μνημονίων και τώρα ετοιμάζεστε να τους τα πάρετε όλα

Απαντήστε στους εμπόρους, που σας λένε ότι με το νέο πτωχευτικό, το 81% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο πτώχευσης.

Απαντήστε στους γονείς που πήραν ένα δάνειο για να σπουδάσουν τα παιδιά τους και τελικά θα καταλήξουν αυτοί και τα παιδιά τους να δουλεύουν μπας και σώσουν το σπίτι τους και την περιουσία τους από την τράπεζα.

Απαντήστε στους αγρότες, που βιώνουν μια ανείπωτη καταστροφή τους τελευταίους μήνες και εσείς έρχεστε να δεσμεύσετε τη γη και την περιουσία τους για χάρη των τραπεζών» κατέληξε ο κ. Τσίπρας σημειώνοντας πως είναι χρέος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να βρίσκεται απέναντι στην κυβέρνηση και «ευθύνη να αντισταθούμε στην διάλυση της μεσαίας τάξης» σημειώνοντας πως αυτό αποτελούσε «την μεγαλύτερη πολιτική σας απάτης» και δεσμεύθηκε πως το πρώτο που θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ξαναγίνει κυβέρνηση θα είναι να καταργήσει τον συγκεκριμένο νόμο. Δεσμευόμαστε στον ελληνικό λαό:

Ο πρώτος νόμος που θα καταργηθεί μόλις επανέλθουμε στη διακυβέρνηση του τόπου, θα είναι αυτός.

Το πρώτο που θα κάνουμε τη δεύτερη φορά, θα είναι να πάρουμε τα κλειδιά της οικονομίας από το παρασιτικό κεφάλαιο» σημειώνοντας πως η δεύτερη φορά θα είναι τελείως διαφορετική.