Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προχώρησε στην πρόταση δυσπιστίας επιδιώκοντας ο πτωχευτικός κώδικας να πάρει «την δέουσα προσοχή που του αρμόζει», να «ενημερωθούν οι πολίτες γι' αυτό που έρχεται» και για να «αναγκαστεί να υπερασπιστεί ο κ. Μητσοτάκης ένα νομοσχέδιο που φτωχοποιεί τους Έλληνες», όπως σημείωναν χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν θεωρούν πως ο «στόχος επετεύχθη». Όπως έλεγαν χαρακτηριστικά, με την πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ οι πολίτες ενημερώθηκαν ότι «ο κ. Μητσοτάκης και οι υπόλοιποι 157 βουλευτές της ΝΔ μόνοι τους ψηφίζουν ένα νομοσχέδιο κομμένο και ραμμένο για τα συμφέροντα των τραπεζών, που για πρώτη φορά βγάζει στο σφυρί την πρώτη κατοικία, έχοντας απέναντί τους το σύνολο της αντιπολίτευσης».

Ικανοποίηση υπήρξε και για την διαδικασία, αφού όπως υποστήριζαν η κοινοβουλευτική ομάδα εμφανίστηκε πολύ οργανωμένη, οι ομιλίες είχαν περιεχόμενο και ουσία, χωρίς να επαναλαμβάνονται «τα ίδια και τα ίδια» και σε γενικές γραμμές εκτιμούσαν πως παρουσιάστηκαν στη Βουλή και στη συγκεκριμένη διαδικασία «διαβασμένοι» και πολύ καλά προετοιμασμένοι.

Κι ενώ με βάση όλα τα προηγούμενα θα φαντάζονταν κάποιος πως ο Αλέξης Τσίπρας έφυγε ικανοποιημένος από τη διαδικασία, η αλήθεια είναι πως αποχώρησε εκνευρισμένος, λίγα λεπτά αφού τελείωσε η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης πήγε στο γραφείο του στη Βουλή μετά την ομιλία του αρχηγού της Νέα Δημοκρατίας, όμως δεν έμεινε να συζητήσει με τους συνεργάτες του και να αξιολογήσει την αντιπαράθεση στην ολομέλεια όπως κάνει τις περισσότερες φορές. «Τι να πούμε;» αναρωτήθηκε φανερά ενοχλημένος, σημειώνοντας πως ήταν αμέτρητα τα ψέματα που είπε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ υποστήριζαν χαρακτηριστικά πως από τις ΜΕΘ και την ενίσχυση των νοσοκομείων μέχρι τα Εθνικά θέματα και την προστασία της πρώτης κατοικίας, υπήρξαν «τουλάχιστον δέκα κραυγαλέα ψέματα που ο κ. Μητσοτάκης είπε».    

«Ο Μητσοτάκης έθεσε όριο τα 6 μίλια»

Προβληματισμός επικρατεί πάντως στον ΣΥΡΙΖΑ κι όσον αφορά τα εθνικά μας θέματα, καθώς όπως τονίζουν «επιβεβαιώθηκε πλήρως το έλλειμα στρατηγικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη απέναντι στην κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα, που κλείνει σχεδόν δύο μήνες παραβιάσεων των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, ο Υπουργός Εξωτερικών και πολλοί βουλευτές της ΝΔ άδειασαν εμφατικά τον Υπουργό Επικρατείας και τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη για το αναφαίρετο και μονομερές εθνικό δικαίωμα επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια», ενώ επέμεναν πως ο κ. Μητσοτάκης οφείλει άμεσα να ασκήσει το κυριαρχικό δικαίωμα για επέκταση στα 12 μίλια αρχικά νοτίως της Κρήτης.

Η δήλωση του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη έγινε αφορμή για να ξεκινήσει μια μεγάλη κουβέντα στην ολομέλεια για το ποια είναι η «κόκκινη γραμμή» απέναντι στις προκλήσεις της Τουρκίας με τον ΣΥΡΙΖΑ στο τέλος να υποστηρίζει πως «τελικά ο κ. Μητσοτάκης έβαλε τα όρια στα 6 μίλια κατά τη διάρκεια της ομιλίας του».