Εδώ και μέρες ήταν γνωστό και σαφές στο κυβερνητικό επιτελείο ότι η υπέρβαση των 1.000 ημερησίων κρουσμάτων κορονοϊού ήταν θέμα χρόνου. Άλλωστε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε προ ημερών τα μέτρα της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους, αλλά και της απαγόρευσης κυκλοφορίας τις βραδινές ώρες, εν γνώσει των αριθμητικών δεδομένων που είναι όλο και πιο επιβαρυντικά.

Στην κατεύθυνση της αφύπνισης των πολιτών ήταν, άλλωστε, και η εμφάνιση του Σωτήρη Τσιόδρα στην καθιερωμένη ενημέρωση για τον κορονοϊό, με τον καθηγητή να μιλά από καρδιάς στους πολίτες, εν είδει φωνή της συνείδησης. Τις δύσκολες συνθήκες αντικατοπτρίζει και το γεγονός ότι, το πρωί της Τρίτης, σύμφωνα με πληροφορίες του Reader.gr, έγινε σε κλίμα έντονου προβληματισμού και η τηλεδιάσκεψη για τον κορονοϊό, καθώς ο πρωθυπουργός ήθελε να αξιολογηθεί η κατάσταση, κάτι που δεν θα ήταν εφικτό σήμερα λόγω και της εθνικής επετείου και της μετάβασής του στην Κρήτη, προκειμένου να επισκεφθεί τη βάση της Σούδας.

Στο κυβερνητικό επιτελείο περιμένουν να δουν την επίδραση των μέτρων που έχουν ήδη ανακοινωθεί και τεθεί σε εφαρμογή πριν από λίγες μέρες, αν και υπάρχει η αίσθηση της συμμόρφωσης από μέρους του κόσμου, τόσο με την ευρεία χρήση της μάσκας όσο και με τη μη κυκλοφορία τις βραδινές ώρες.

Πάντως, χθες ο καθηγητής Μικροβιολογίας του ΕΚΠΑ Θανάσης Τσακρής έβαλε…φωτιά στα τόπια, λέγοντας ότι η επιτροπή των λοιμωξιολόγων θα προτείνει στην κυβέρνηση μείωση του ωραρίου της εστίασης, απαγόρευση της κυκλοφορίας νωρίτερα και αύξηση της τηλεργασίας. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του Reader.gr, εντός της επιτροπής λοιμωξιολόγων χθες το μεσημέρι έγινε μεν συζήτηση για την εστίαση, η οποία, όμως, δεν κατέληξε σε εισήγηση για νέα μέτρα. Ομοίως και στην τηλεδιάσκεψη του Μεγάρου Μαξίμου, μέτρα σαν τα προαναφερθέντα δεν έπεσαν στο τραπέζι, πολλώ δε από τη στιγμή που τα μέτρα για τη μάσκα και την απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκίνησαν να εφαρμόζονται μόλις το Σάββατο.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με πληροφορίες του Reader.gr, είναι έντονη η ανησυχία στο κυβερνητικό επιτελείο για την πορεία της Θεσσαλονίκης, η οποία φτάνει μέσα σε λίγες μέρες στον αριθμό κρουσμάτων την Αττική. Μάλιστα, παράγων ανησυχίας είναι ότι στα χθεσινά 291 κρούσματα της συμπρωτεύουσας δεν υπάρχει πλήρης αντανάκλαση της εικόνας, με δεδομένο ότι τη Δευτέρα, λόγω της εορτής του Αγίου Δημητρίου, δεν λειτουργούσαν πλήρως όλα τα διαγνωστικά εργαστήρια της πόλης. Κατά πληροφορίες, μάλιστα, ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης στις συσκέψεις που γίνονται έχει εκφράσει έντονο προβληματισμό για τις προοπτικές της Θεσσαλονίκης. Υπό αυτό το πρίσμα και παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μητροπολιτικό κέντρο και όχι για μια μικρή περιφερειακή ενότητα, η Θεσσαλονίκη…φλερτάρει έντονα με το επίπεδο 4 και το lockdown. Επίσης, σε οριακή κατάσταση είναι και η περιφερειακή ενότητα της Λάρισας, ενώ από τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης σε κόκκινο επίπεδο μπαίνουν τα Ιωάννινα και οι Σέρρες, παρά τον χρόνο που δόθηκε στις δύο περιφερειακές ενότητες.

Διαβάστε Ακόμα 

Κορονοϊός: Σοκαριστικό «άλμα» και νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων με 1.259 - 102 διασωληνωμένοι

Κορονοϊός - Ο «χάρτης» των κρουσμάτων: Έφτασε την Αθήνα η Θεσσαλονίκη - «Έκρηξη» στη Ροδόπη