Η Αθήνα αποτιμά θετικά το 48ωρο που προηγήθηκε αφού θεωρεί ότι εστάλησαν σημαντικά μηνύματα με αποδέκτη την Άγκυρα - κυρίως από τα χείλη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ. Μόνο τυχαίο δεν θεωρείται το γεγονός πως ο ίδιος ο Νίκος Δένδιας εξέφρασε στις χθεσινές του δηλώσεις την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Ρωσία αναφέρθηκε ξεκάθαρα στο αναμφισβήτητο δικαίωμα τς Ελλάδας να επεκτείνει  τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, στη βάση της Διεθνούς Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, «καταρρίπτονας έναν υπόγειο μύθο πολλών ετών πως η Ρωσία αντιτίθεται στο δικαίωμα αυτό της χώρας μας».

Στην Αθήνα κρατούν επίσης τον συμβολισμό της επίσκεψης, την πρώτη Ρώσου υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα εδώ και τέσσερα χρόνια, ύστερα από την περίοδο ψύχρανσης των σχέσεων των δυο χωρών, το καλοκαίρι του 2018. Πρόκειται άλλωστε για την τρίτη συνάντηση Δένδια-Λαβρόφ σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους. Στην Αθήνα αναγνωρίζουν πως εάν η Μόσχα ήθελε να αποφύγει το ταξίδι, θα έβρισκε - εν μέσω κορονοϊού - ένα εύπεπτο πρόσχημα για να το ακυρώσει. Δεν το έπραξε - αντίθετα, ο κ. Λαβρόφ επέλεξε να επισκεφθεί την Αθήνα.

Θετικά όμως αποτιμά η Αθήνα και την χθεσινή τριμερή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών, Ελλάδας, Κύπρου, και Ισραήλ. Η συνάντηση αποτέλεσε την ευκαιρία για να εξετασθούν οι προοπτικές συνεργασίας σε διάφορους τομείς, όπως η τεχνολογία, οι φυσικές καταστροφές και η υγεία- ιδιαίτερα υπό το φως της πανδημίας. Η συνάντηση πρόκειται να επαναληθφεί τις επόμενες εβδομάδες, ενισχύοντας την περιοδικότητα του σχήματος, ενώ πολύ σημαντική θεωρείται η δημιουργία μόνιμης Γραμματείας στη Λευκωσία, η οποία προσδίδει πλέον περισσότερο θεσμικό χαρακτήρα σε μια άτυπη συνεργασία, αλλά αποτελεί παράλληλα επιβράβευση της Κύπρου, η οποία έχει παίξει ένα κομβικό ρόλο στη δημιουργία του σχήματος αυτού.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, κατά τις συνομιλίες οι τρεις Υπουργοί επικεντρώθηκαν στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο με επίκεντρο βέβαια την τουρκική επιθετικότητα και αναθεωρητισμό, οι οποίες δημιουργούν ιδιαίτερη νευρικότητα στο σύνολο των κρατών της περιοχής. Ακόμα και η ισραηλινή πλευρά, αν και δημόσια απέφυγε να θίξει στο ζήτημα, δεν παρέλειψε να εκφράσει την ανησυχία της για την τουρκική παραβατική συμπεριφορά. 

Επίσης, συγκρατείται με ενδιαφέρον ότι ανοίγει πλέον το ενδεχόμενο διεύρυνσης της συνεργασίας αυτής και σε άλλες χώρες της περιοχής, ιδιαίτερα υπό το φως της εξομάλυνσης των σχέσεων του Ισραήλ με διάφορες αραβικές χώρες. Αν και δεν υπήρξε οριστική απόφαση για διεύρυνση του σχήματος στη φάση αυτή, δεν θα προκαλούσε έκπληξη η προσθήκη ενός ή και περισσοτέρων χωρών ως προσκεκλημένων σε μια επερχόμενη συνάντηση. Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να υπογραμμισθεί ότι η εν λόγω συνεργασία δεν στρέφεται εναντίον κανενός, αλλά από την άλλη, η τουρκική συμπεριφορά δεν αφήνει πολλά περιθώρια και δημιουργεί νέες δυναμικές και συσπειρώσεις στην ευρύτερη περιοχή, στις οποίες η Ελλάδα είναι παρούσα. 

Διαβάστε Ακόμα 

Διπλωματικές πηγές για επίσκεψη Λαβρόφ: Η ρωσική στάση απέχει έτη φωτός από τις τουρκικές θέσεις

Κορονοϊός: «Κόκκινος» συναγερμός από την «έκρηξη» κρουσμάτων - Η Θεσσαλονίκη «φλερτάρει» με το lockdown