Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία για αδράνεια και αμέλεια στην στήριξη και την προετοιμασία του ΕΣΥ, αλλά και συνολικά της χώρας για το δεύτερο κύμα του κορονοϊού, που οι επιστήμονες είχαν προειδοποιήσει πως θα ερχόταν.

Όπως υποστηρίζουν από την Κουμουνδούρου η κυβέρνηση παρότι είχε αρκετούς μήνες για να θωρακίσει το δημόσιο σύστημα υγείας τελικά το άφησε απροστάτευτο με αποτέλεσμα να βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Εκεί επικεντρώνει πλέον την αντιπολιτευτική της κριτική η Κουμουνδούρου, με τον Αλέξη Τσίπρα να βγαίνει και πάλι μπροστά χθες, τόσο με την επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όσο και με την δήλωση που έκανε το απόγευμα και στην οποία σημείωνε πως «βρισκόμαστε μπροστά σε δραματικές εξελίξεις», τονίζοντας πως «η χώρα έχασε οριστικά την ευκαιρία, γιατί η κυβέρνηση σπατάλησε συνειδητά το χρόνο που κέρδισε η κοινωνία. Και το ΕΣΥ βρίσκεται ήδη σε τρομακτική πίεση».

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση ζητώντας προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο ΕΣΥ, ενώ παράλληλα κατηγορεί την κυβέρνηση και για νέα αδράνεια «στην ουσιαστική στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων από νέα λουκέτα που δρομολογεί η κυβέρνηση».

Τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφερόμενοι στις εξαγγελίες της κυβέρνησης που αφορούν τις οικονομικές επιπτώσεις του δεύτερου κύματος της πανδημίας υποστηρίζουν ότι τα μέτρα που ανακοίνωσαν είναι χειρότερα και ελλιπέστερα και από αυτά του Απριλίου.

Χαρακτηριστικά η τομεάρχης οικονομικών Έφη Αχτσιόγλου μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» σημείωσε μεταξύ άλλων πως στα μέτρα δεν περιλαμβάνεται «καμία απευθείας επιχορήγηση των επιχειρήσεων που κλείνουν. Καμία ενίσχυση στους επαγγελματίες, ούτε τα πενιχρά 800 ευρώ του Απριλίου. Επιδότηση της ανεργίας με τα 534 ευρώ», σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι «οι δημοσιονομικές δυνατότητες υπάρχουν για να δοθεί μη επιστρεπτέα ενίσχυση στις επιχειρήσεις, για πλήρη αναπλήρωση των μισθών από το κράτος, με διατήρηση των θέσεων και των σχέσεων εργασίας», αλλά «η κυβέρνηση έχει στρατηγικό σχέδιο συνολικής αναδιάρθρωσης της αγοράς».

Στον ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν πως «απαιτείται άμεση στήριξη επιχειρήσεων με μη επιστρεπτέα ενίσχυση κι όχι νέος δανεισμός που αυξάνει το ιδιωτικό χρέος και οδηγεί σε πτώχευση, με βάση το νέο κώδικα της ΝΔ». Τονίζουν επίσης πως θα έπρεπε να υπάρχει πλήρης κάλυψη μισθολογικού και ασφαλιστικού κόστους για εργαζόμενους σε τομείς που κλείνουν, δίνοντας έμφαση σε εστίαση και πολιτισμό. Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει συνάντηση με την Πανελλήνια Ομοσπονδία  Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) και εκπροσώπους από τον κλάδο της εστίασης από όλη την Ελλάδα. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί το πρωί σε εστιατόριο στο κέντρο της Αθήνας.