Πριν από τρία χρόνια, το καλοκαίρι του 2017, ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έφτανε στην Αθήνα, για να συμμετάσχει σε ένα συνέδριο. Από τις επαφές, τις οποίες έκανε, μια ήταν και στο γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη, στην οδό Πειραιώς. Ήταν ένα μάλλον περίεργο θέαμα να βλέπει κανείς τις λιμουζίνες του Αμερικάνου αντιπροέδρου, αλλά και τα οχήματα ασφαλείας, να κατακλύζουν το Μοσχάτο, αλλά ήταν ένα ραντεβού που ίσως και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης να μην γνώριζε πόσο…μέλλον είχε.

Σε εκείνη τη συνάντηση βρέθηκαν τέσσερις άνθρωποι. Από τη μια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο σύμβουλος του Θανάσης Μπακόλας. Από την άλλη, ο Τζο Μπάιντεν και ο σύμβουλος του Μάικλ Κάρπεντερ. Ο κ. Κάρπεντερ είχε σαφή ρόλο στην καμπάνια Μπάιντεν, ως προς τις εξωτερικές σχέσεις, ενώ διατηρεί ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ η Αθήνα εκτιμά την επιρροή στο…νεότευκτο προεδρικό περιβάλλον. Μένει να δούμε ποιος θα είναι ο ρόλος του κ. Κάρπεντερ στη νέα διακυβέρνηση Μπάιντεν.

Ένας ακόμα άνθρωπος, με τον οποίο η Αθήνα έχει καλή επαφή, είναι ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, ο Νικόλας Μπέρνς. Εκπρόσωπος του βαθέος αμερικανικού διπλωματικού κατεστημένου, ο κ. Μπέρνς ήταν πρέσβης των ΗΠΑ στη χώρα μας από το1997 έως το 2001, ενώ ήταν από τους πρώτους διπλωμάτες που στήριξαν την υποψηφιότητα Μπάιντεν. Ο νυν καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Kennedy School του Harvard έχει, μάλιστα, άριστες επαφές και με Ρεπουμπλικανούς έχοντας υπηρετήσει σε σημαντικά πόστα και στην κυβέρνηση Μπους του πρεσβύτερου, αλλά και του νεότερου. Ο κ. Μπερνς διατηρεί ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον οποίο μάλιστα και συζήτησε πριν από μερικούς μήνες στο πλαίσιο του Aspen Forum. Ο κ. Μπέρνς ακούγεται για μια σειρά θέσεων τους επόμενους μήνες, είτε στο υπουργείο Εξωτερικών είτε και στον Λευκό Οίκο, με φόντο τη θέση του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας.

Ένα από τα πρόσωπα που λέγεται ότι σίγουρα θα έχουν ρόλο στο επόμενο cabinet του Τζο Μπαίντεν είναι ο Τόνυ Μπλίνκεν. Ο κ. Μπλίνκεν προέρχεται από το περιβάλλον Μπάιντεν και υπηρέτησε τόσο ως αναπληρωτής Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας όσο και ως υφυπουργός Εξωτερικών σε κυβερνήσεις Ομπάμα, όντας σε άμεση επαφή με τον κ. Μπάιντεν. Το κανάλι για την επικοινωνία με την Αθήνα έχει ανοίξει με τον κ. Μπλίνκεν η πρέσβης μας στις ΗΠΑ, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η οποία εξακολουθεί και διατηρεί άριστη προσωπική σχέση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και βρέθηκε αρκετές φορές στο Μαξίμου, προκειμένου να μεθοδευτεί μια αμερικανική παρέμβαση, τις μέρες της ελληνοτουρκικής κρίσης τον Αύγουστο. Ο κ. Μπλίνκεν «παίζει» με τη σειρά του για θέσεις στο υπουργείο Εξωτερικών, αλλά και στον Λευκό Οίκο.

Διαβάστε Ακόμα 

Τι είδους πρόεδρος θα είναι ο Μπάιντεν κι άλλες 9 ερωτήσεις

Μπάιντεν: Θα έιμαι ένας πρόεδρος που θα ενώνει - Ήρθε η ώρα να θεραπεύσουμε την Αμερική